Dan C. Mihăilescu, despre noul volum semnat de Lucian Boia, la Gaudeamus: „Este împotriva unei instrumentalizări politice a lui Eminescu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Criticul literar Dan C. Mihăilescu şi istoricul Lucian Boia, la Târgul Gaudeamus.  Foto: Florin Ghioca
Criticul literar Dan C. Mihăilescu şi istoricul Lucian Boia, la Târgul Gaudeamus.  Foto: Florin Ghioca

Sâmbătă, de la ora 12.00, la Târgul de Carte Gaudeamus a avut loc lansarea volumului „Mihai Eminescu, românul absolut. Facerea şi desfacerea unui mit“ al istoricului Lucian Boia. La standul Editurii Humanitas au fost prezenţi autorul, Dan C. Mihăilescu şi Cătălin Cioabă.

Cel mai recent volum al istoricului Lucian Boia, „Mihai Eminescu, românul absolut. Facerea şi desfacerea unui mit“, a fost publicat de curând la Editura Humanitas. 

Cătălin Cioabă: „Mihai Eminescu, românul absolut. Facerea şi desfacerea unui mit“. Sintagma din titlu, după cum se ştie, poate, îi aparţine lui Petre Ţuţea şi are foarte multe variaţiuni în cultura română. În urma lecturii cărţii, care este o operă de istorie, ai întreaga panoramă a devenirii unui mit în cultura română. (...) După 1900-1930, în interbelicul românesc, şi mai ales după Război, în anii comunismului, imaginea lui Eminescu a fost folosită în diferite feluri, iar la sfârşitul anilor ’80, când deja naţional-comunismul acaparase toate valorile româneşti, Eminescu a fost o victimă a reprezentărilor noastre. Această carte, o operă de istorie, înfăţişează devenirea mitului, naşterea lui din legenda literară. Orice scriitor mare din literatura română are în jurul său legende. La începutul anului 1900, când Eminescu a fost recunoscut drept poet naţional, reprezentările noastre în jurul lui au format un mit. Este urmărită în detaliu această devenire a mitului, până când vedem cum se transformă, în prezent, într-o fixaţie. 

Dan C. Mihăilescu: În această carte nu e vorba despre demitizarea lui Eminescu. Nu e vorba deloc despre o destrămare sau o desfigurare, de un atentat la valoarea poetului mitic. Ese vorba despre o operaţie de deparazitare şi de curăţare. Ceea ce face domnul Lucian Boia în această carte se plăteşte în Occident în aur. E vorba de restaurarea patrimonului, de curăţarea marilor fresce. (...) Vrem, nu vrem, dincolo de valoarea lui estetică, Eminescu a fost asumat în toate provinciile României ca o voce naţională. Esteticul a fost copleşit la el de geografic, de etnic, de istoric, astfel încât nu există numai un Eminescu, ci Emineşti. Un Eminescu există numai pentru critica literară. În public, exisă un Eminescu al basarabenilor, unul al ieşinlor, altul al Bucureştenilor, (...) un Eminescu în exil, unul al liberalilor, unul al legionarilor. Cartea este o trimitere la absolutizare şi la absolutism.Volumul de faţă este împotriva acestei instrumentalizări politice a lui Eminescu. (...) Literatura noastră a fost arhipolitizată (...) 

Lucian Boia: Este o carte pe care voiam de mult să o scriu. Mai multe persoane mi-au spus că aşteptau acest volum de la mine. 

 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite