Cum s-a implicat România în Războiul din Vietnam
0Cum a fost politica externă a României în anii '60 şi '70 ai secolului trecut? A avut o identitate, trăsături proprii? A slujit interesului ţării în dinamica relaţiilor internaţionale ale epocii, ţinând seama de apartenenţa României, ţară socialistă, la blocul dominat de URSS?
Daca da, care era spatiul de manevra pe plan diplomatic? Studii si volume aparute in ultimii ani indeosebi, demonstreaza pe temeiul informatiei de arhiva, individualitatea acestei politici externe. Ca, de exemplu, pozitia neutra in conflictul chino-sovietic; stabilirea relatiilor diplomatice cu Republica Federala a Germaniei (fara a avea aprobarea prealabila a Moscovei!); mentinerea relatiilor cu Israelul dupa razboiul de 7 ani (1967); neparticiparea la invadarea Cehoslovaciei de catre trupe ale Pactului de la Varsovia (1968); o suma de actiuni si initiative in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite.
Daca arhivele - acum disponibile in mai mare masura - ingaduie cercetarea acestei politici externe, in schimb suntem prea putin informati asupra felului cum factorii de decizie ai Partidului Comunist Roman au gandit si cum au actionat persoanele direct implicate in formularea si luarea unor atari hotarari. De aceea lucrarile memorialistice ale personalitatilor de prim rang din ierarhia P.C.R., au o insemnatate deosebita.