Cum poate prinde patrimoniul național viață. 125 de copii transformă istoria în aventuri educaționale

0
Publicat:

Peste 100 de copii din diferite județe vor explora patrimoniul național printr-o caravană educațională organizată de Pro Patrimonio, care se va opri la cinci locații istorice emblematice din România. Scopul acestui proiect este să le insufle aprecierea și dorința de a conserva valorile arhitecturale și istorice ale țării.

Copiii implicați în salvarea comorilor ascunse ale României prin CaravanadePatrimoniu Pro Patrimonio
Copiii implicați în salvarea comorilor României prin Caravana de Patrimoniu Foto Pro Patrimonio

Aventura culturală de descoperire a comorilor ascunse ale României, care a început în această toamnă, se va desfășura până în primăvara anului viitor. Cele cinci destinații alese în cadrul proiectului reprezintă clădiri reprezentative pentru arhitectura, istoria, religia, muzica și cultura țării noastre: Casa Enescu din Botoșani, Casa Viscri din Brașov, Vila Golescu din Argeș, Biserica de lemn Urși din Vâlcea și Conacul Neamțu din Olt.

Programul „Kit și Caravană de Patrimoniu - Case și Comunități care Conlucrează” va organiza tabere și zile comunitare în cele cinci județe, oferind copiilor oportunități de învățare și explorare. Kit-urile – cutiuțe pline de surprize – le vor permite să privească lumea dintr-o nouă perspectivă, în urma unor misiuni și provocări. Poveștile clădirilor de patrimoniu vor prinde viață prin ateliere, concursuri culturale, sportive și culinare, expoziții și seri de film, la care vor participa și familiile copiilor implicați.

În cadrul acestor mini-tabere, copiii vor crea machete ale comunității, vor imagina cum ar arăta „noul sat/oraș” și vor realiza filmări creative pentru a promova zona. Activitățile includ bricolaj, mese calde și concursuri cu premii, alături de seri de film în aer liber.

Biserica Urși - Vâlcea
Biserica Urși din Vâlcea - câștigătoare a Premiilor Europene pentru Patrimoniu 2021 Pro Patrimonio

„Ne dorim să nu lăsăm niciun copil fără un zâmbet pe față”

Prima etapă a Caravanei va avea loc între 15 septembrie și 11 octombrie 2024. În această perioadă, prima oprire va fi la Casa George Enescu din Botoșani. Apoi, caravana va merge la casa țărănească din Viscri - Brașov unde taberele vor beneficia de sprijinul Fundației Alba Eglesia.

În continuare, caravana va dedica un weekend prelungit comunității din Câmpulung Muscel- Argeș, la Vila Golescu. La începutul lunii octombrie, va ajunge pentru prima dată în comunitatea din preajma Bisericii de lemn Urși din Vâlcea . Această comunitate a susținut timp de 10 ani voluntarii Pro Patrimonio care au contribuit la conservarea bisericii, câștigătoare a Premiilor Europa Nostra 2021.

Vila Golescu din Argeș Foto Pro Patrimonio
Vila Golescu din Argeș Foto Pro Patrimonio

Traseul din 2024 se va încheia la Conacul Neamțu din Olt. Aici, comunitatea a colaborat cu fundația timp de 10 ani, iar conacul va fi utilizat acum la o capacitate mai mare datorită noilor lucrări de restaurare realizate în ultimul an.

Andreea Machidon, director program Educaţie pentru Patrimoniu, a explicat în ce constă aventura culturală: „Ne este foarte dor de deschiderea și bunătatea sinceră a oamenilor de lângă granița pe Siret și suntem foarte entuziasmați să intrăm în contact prin aceste proiecte noi cu comunitatea de copii de la Viscri și Urși – comunități noi pentru echipa noastră. Comunitatea activă din Câmpulung ca și cea de la Olari ne așteaptă cu drag de fiecare dată și prin acest program amplu desfășurat pe parcursul a unui an și jumătate ne dorim să nu lăsăm nici unul dintre cei 125 de copii fără un zâmbet pe față iar cele două zile de tabără și serbare în comunitate să pară cât șapte și să țină curiozitatea aprinsă până la următoarele vizite din primăvară”.

Comorile ascunse ale României, câștigătoare de Premii Europa Nostra

Toate clădirile istorice implicate în proiect beneficiază de sprijinul Fundației Pro Patrimonio. 

Casa George Enescu din Mihăileni - Botoșani s-a transformat, după restaurare, în Academia de Muzică și Studiul Sunetului. Centrul de excelență nu doar că promovează studiul muzicii, dar susține și arhitectura tradițională și artele vizuale, păstrând în același timp tehnicile tradiționale de construcție.

Biserica de lemn Urși din Vâlcea reprezintă un studiu de caz unic în cadrul programului de cercetare al fundației. Tehnica sa de construcție – o structură ușoară din împletitură de nuiele de alun cu o cupolă centrală neobișnuit de mare (5 x 7 m) – este un exemplu de arhitectură regenerabilă și eficientă, aplicabilă și în contextul contemporan, susțin reprezentanții fundației.

Conacul Neamțu din Olari - Pârșcoveni, județul Olt, este unul dintre puținele conace păstrate în sudul României, unde multe au dispărut în ultimii 25 de ani. Acest conac, aflat într-o stare de degradare avansată, necesită lucrări urgente de conservare și consolidare pentru a preveni distrugerea sa completă.

Ateliere în cadrul Conacului Neamțu - Olt Foto Pro Patrimonio
Ateliere în cadrul Conacului Neamțu - Olt Foto Pro Patrimonio

Ansamblul Golescu din Câmpulung Muscel, Argeș, este un exemplu remarcabil de salvare și integrare a moștenirii culturale. Pro Patrimonio folosește această proprietate pentru a demonstra cum patrimoniul poate fi reutilizat și integrat în viața cotidiană, nu doar conservat în mod static. Aici au loc anual rezidențe creative, ateliere de peisaj și meșteșugărit, zile ale porților deschise și activități pentru copii.

Gospodăria Viscri 18 din Brașov, o locuință săsească construită la începutul secolului al XVIII-lea, a fost restaurată de Fundația Pro Patrimonio în perioada 2001-2002. Acum este utilizată pentru evenimente culturale, educație și turism cultural, continuând să servească comunității într-un mod activ și valoros.

„Case și comunități care conlucrează” pentru salvarea patrimoniului

„Kit și Caravană de Patrimoniu - Case și Comunități care Conlucrează”, un proiect al Fundației Pro Patrimonio, beneficiază de susținerea Ordinului Arhitecților din România prin timbrul de arhitectură și este co-finanțat de AFCN, cu sprijinul UiPath Foundation.

„Educație pentru Patrimoniu” este un program interdisciplinar dedicat comunităților unde fundația activează în salvarea, conservarea și reabilitarea patrimoniului arhitectural. În fiecare an, organizează ateliere practice, în care sunt implicați atât cei mici cât și cei mari, și care promovează învățarea prin experiment și creativitate, abordând teme precum arhitectura, identitatea locală, natura și valorile culturale., precum: „Zilele Casei Enescu” (2020), „Școala de Peisaj, Artă și Sunet” (2021), „Povestea Satului Meu” (2022) și seria de kituri „Patrimoniul la Pachet”. 

De peste 22 de ani, Fundația Pro Patrimonio își dedică eforturile revitalizării comunităților dezavantajate din întreaga țară, ajutându-le să-și salveze și integreze patrimoniul.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite