Cum sunt înviate reţetele culinare scrise acum peste un secol de o membră a celebrei familii Golescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Digitalizarea şi traducerea reţetelor a necesitat o muncă laborioasă FOTO: Pro Patrimonio
Digitalizarea şi traducerea reţetelor a necesitat o muncă laborioasă FOTO: Pro Patrimonio

Graţie unui proiect cultural al Fundaţiei Pro Patrimoniu, un inedit caiet de reţete scris în patru limbi de către Maria Cantili Golescu a fost digitalizat, iar din această toamnă va fi disponibil integral şi gratuit în limba română.

Proiectul, intitulat „Jurnal culinar Maria Cantili Golescu-reţete, gusturi, obiecte şi experimente”, este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi este unul interdisciplinar, punând împreună traducători şi lingvişti, chefi şi experţi culinari, elevi şi meşteşugari, într-un concept unic dedicat patrimoniului material şi imaterial de la Vila Golescu din Câmpulung Muscel. Sunt urmărite patru paliere ale proiectului: documentare, gastronomie, educaţie pentru patrimoniu şi meşteşug.

Caietul de reţete digitalizat după o muncă de câteva luni a fost scris la începutul anilor 1900 de către Maria Cantili Golescu, fiica generalului Grigore Cantili, erou al Războiului de Independenţă, şi soţia lui Vasile Golescu, nepotul lui Dinicu Golescu.

Proiectul a plecat de la descoperiririle din perioada pandemiei din vasta bibliotecă a familiei Golescu de la Vila Golescu din Câmpulung Muscel, mai precis două caiete de reţete din jurul anilor 1900 scrise de Maria Cantili Golescu, soţia lui Vasile Golescu.

maria cantili golescu foto pro patrimonio

”A fost fotocopiată şi digitalizată cu multă grijă fiecare pagină a unuia dintre cele două caiete, proces urmat de transcrierea reţetelor originale, traducerea lor în limba română şi editarea textelor astfel încât limbajul să fie uşor de înţeles pentru cititorii contemporani. O traducere a unui caiet de bucate de la începutul anilor 1900, scris în patru limbi (română, franceză, engleză şi germană) şi plimbat de autoare de la Paris la Bacău şi Câmpulung la începutul secolului trecut devine astfel mai mult decât o simplă traducere”, precizează Raluca Martiş, director de comunicare la Fundaţia Pro Patrimonio. 

10 chefi vor aduce la viaţă vechile reţete culinare

Transcrierea reţetelor originale şi traducerea lor în română de către Nona Henti şi Aura Pandele a durat mai multe săptămâni.

Reţetele culinare ale Mariei Cantili Golescu au fost scrise, la începutul secolului trecut, în patru limbi, într-o superbă caligrafie caracteristică perioadei, şi descriu un mod de găti şi-a servi masa neaşteptat de cosmopolit, profund influenţat de trendurile culinare vest-europene, în special cele franţuzeşti, dar şi de cele englezeşti, iberice, germane şi italiene. Nu trebuie să uităm că autoarea aparţinea unei categorii sociale privilegiate în epocă, cu educaţie superioară, vorbitoare de mai multe limbi străine, care a călătorit mult şi a avut ocazia să locuiască în mai multe oraşe europene. Multiculturalismul familiei Golescu şi, probabil, al unei întregi elite locale transpare în aceste frânturi de viaţă cotidiană sugerate de modul în care mâncau şi dezvăluie o bucată interesantă din istoria gastronomică românească dintr-o decadă încă neacoperită de alte surse.

În această vară, se va intr într-o nouă etapă de lucru a proiectului, şi mai spectaculoasă, prin cooptarea în proiect a 10 chefi profesionişti şi amatori care vor prepara câteva zeci de reţete din caietul Mariei Cantili Golescu. Aceste reţete, povestite şi gătite de cei 10 chefi, vor fi publicate într-un nou ”caiet de bucate”, cu texte şi fotografii explicate clar, adresat şi el publicului.

Cei 10 chefi care vor aduce la viaţă reţete culinare vechi de peste un secol sunt: Andrei Chelaru (Fragment, Cluj), Oana Coantă (Bistro de l’Arte, Braşov), Irina Georgescu (autoarea cărţii de bucate ”Carpathia”), Cristina Mehedinţeanu (Horeca Culinary School, Bucureşti), Mara Oană (Viscri 32), Mona Petre (Ierburi Uitate), Alex Petricean (Noua, Bucureşti), Mădălina Roman (Szikra, Sf. Gheorghe), Horia Simon (Clubul Gastronomic Transilvan), echipa formată din Adriana Sohodoleanu şi Cosmin Dragomir (Gastroart) şi Adela Trofin (Slow Food Edinburgh). 

Vă mai recomandăm şi:

Judeţul care a dat României cei mai mulţi prim-miniştri. Opt politicieni au ajuns în fruntea guvernului de-a lungul timpului 

Povestea primei şcoli înfiinţate în sudul României. A ridicat-o Dinicu Golescu, iar fiii de ţărani şi de boieri învăţau cot la cot 

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite