Corneliu Porumboiu şi Anca Damian, la Festivalul de la San Sebastian
0„Comoara” lui Corneliu Porumboiu şi „Muntele magic” de Anca Damian vor fi prezentate în afara competiţiei la cea de-a 63 ediţie a Festivalului de Film de la San Sebastian, unul dintre festivalurile de tradiţie ale lumii, care se va desfăşura între 18 şi 26 septembrie.
Lungmetrajele celor doi regizori români, Corneliu Porumboiu şi Anca Damian, prezente până acum la mai multe festivaluri importante, se numără printre cele 24 de filme selectate în secţiunea Zabaltegi, în afara competiţiei, la Festivalul de Film de la San Sebastian.
„Comoara”, de Corneliu Porumboiu, este o comedie neagră care spune povestea lui Costi, un bărbat care lucrează la primărie şi duce o viaţă liniştită, până când porneşte alături de un vecin în căuutarea unei legende. Rolurile principale sunt interpretate de Cuzin Toma, Adrian Purcărescu şi actorul amator Corneliu Cozmei. Povestea începe de la un dialog petrecut în apartamentul standard al unei tinere familii, unde vecinul – străinul – aduce ispita: ştie de la străbunicul că în familia lui există o comoară îngropată la rădăcina unui pom, în curtea casei din Islaz, şi asta e ultima speranţă. Comoara se va împărţi în jumătate, frăţeşte, ca în basme, dacă Coti plăteşte câteva sute de euro pe un detector de metale pentru suprafaţa cu pricina şi procedurile aferente...
Filmul a fost distins cu premiul Un Certain Talent la ediţia din acest an a Festivalului de Film de la Cannes.
Cealaltă peliculă inclusă în secţiunea „Zabaltegi”, „Muntele magic” (România/ Franţa/ Polonia), de Anca Damian, distins cu o menţiune specială din partea juriului ediţiei din 2015 a Festivalului de la Karlovy Vary, este o animaţie docudramă, biografia lui Adam Jacek Winker, un refugiat polonez la Paris. Filmul este realizat într-un stil postmodern, cu o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hârtie, desen animat, fotografie şi film.
Zabaltegi, denumită de organizatori „zona deschisă a festivalului”, include lungmetraje de ficţiune, documentare, filme de animaţie şi scurtmetraje, iar proiecţiile acestora vor avea loc la centrul de cultură contemporană Tabakalera din oraşul spaniol, unde se vor desfăşura toate activităţile ce ţin de secţiune, potrivit site-ului oficial al evenimentului, citat de Mediafax.
În secţiunea Zabaltegi au mai fost selectate pelicule din Statele Unite ale Americii, Chile, Argentina, Spania, Franţa şi Filipine.