Conducerea ICR New York a demisionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corina Şuteu, diectoarea instituţiei şi adjuncta sa, Oana Radu, au demisionat în această dimineaţă. Informaţia a fost confirmată de ICR Bucureşti.

Demisia vine la scurt timp după ce fostul Ministru de Externe, Andrei Marga, a fost numit Preşedinte al Institutului Cultural Român.

ICR New York sub conducerea Corinei Şuteu a fost unul dintre cele mai active institute culturale europene. „New York-ul are multe institute culturale, unele dintre ele destul de cunoscute şi cu programe foarte bune, însă îndrăznesc să afirm că niciunul dintre ele nu a avut un impact mai mare asupra New York-ului în ultimul deceniu decât Institutul Cultural Român, a cărui activitate este impresionantă. El nu promovează doar cultura română - contemporană sau clasică – ci şi cultura europeană, în sens larg. Aşadar, ICR NY este un spaţiu pe placul nostru, echipa sa este alcătuită din oameni pe gustul nostru, de aceea e o bucurie să lucrăm împreună la acest proiect, şi sunt convins că o vom face şi pe viitor“, declara anul trecut Richard Peña, Director de Programe al Film Society of Lincoln Center.

În primăvară, instituţia a organizat o retrospectivă a filmelor lui Lucian Pintile la unul dintre cele mai prestigioase muzee din lume, Museum of Modern Art (MoMA) din New York graţie căreia o copie a peliculei „Reconstituirea“ a fost achiziţionată pentru colecţia peramnentă a muzeului. Manifestările organizate de ICR New York au fost printre cele mai vizibile în presa americană, de la publicaţii prestigioase precum cotidianul „The New York Times" sau revista „Time“, la publicaţii de nişă. De ICR New York se leagă, însă, şi controversata campanie mediatică autohtonă „Poneiului Roz“.

Citeşte şi: Cărtărescu, cot la cot cu Rushdie în revista „Time“

Înainte de a deveni director al ICR New York, în 2006, Corina Şuteu, a cărei specialitate este managementul cultural, a fost timp de 9 ani Mastère Specialisé Europèen en Management des Entreprises Culturelles la Şcoala de Comerţ din Dijon (Franţa). În 1998 a fondat asociaţia ECUMEST.

Demisia conducerii ICR New York vine la scurt timp de la alergerea fostului Ministru de Externe, Andrei Marga, în funcţia de preşedinte al ICR. Ieri, Marga a trimis din Germania, unde se află, o scrisoare deschisă în care precizează că ICR îşi propune „renunţarea la experimente şi finanţarea autorilor consacraţi". De asemenea, Marga precizează în scrisoare: „Poţi să nu aparţii niciunui partid (să fii, deci, apartinic), dar nu poţi fi apolitic. Rămâne valabil ceea ce o contemporană spunea: Nici Iisus din Nazaret nu a fost apolitic, căci, în sublimele sale spuse era un proiect de umanitate".

Citeşte şi: Andrei Marga, turnător cu trei nume de cod

Andrei Marga, membru PNL, a fost numit ca Preşedinte al ICR pe 10 septembrie fără să fie audiat în comisiile de specialitate şi fără să fie prezent în plenul Senatului. PSD urmează să preia un post de vicepreşedinte al ICR, iar celălalt va fi rezervat PDL.

La 2 august, Preşedintele ICR Horia-Roman Patapievici şi vicepreşedinţiiTania Radu şi Mircea Mihăieş demisionau după ce Curtea Constituţională decisese că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr 27/ 2012, care prevedea trecerea ICR de sub autoritatea preşedintelui sub cea a Senatului, este constituţională. Oameni de cultură şi artişti din ţară şi din străinătate, printre care Andrei Pleşu, Cristi Puiu, Mircea Cărtărescu şi Herta Muller au protestat public atunci, considerând Ordonanţa un act de politizare a ICR.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite