Columbia şi Mexic îşi iau adio de la Gabriel Garcia Marquez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez, care a murit joi, la 87 de ani, în Mexic, unde locuia de peste 30 de ani, va fi omagiat marţi, în ţara sa natală, printr-o ceremonie care va avea loc la catedrala naţională din Bogota.

Preşedintele columbian Juan Manuel Santos - care, după decesul scriitorului Gabriel Garcia Márquez, joi, la vârsta de 87 de ani, a decretat trei zile de doliu naţional - va fi prezent la această ceremonie, însă nu se ştie deocamdată dacă familia autorului va asista la eveniment.

Un omagiu i-a fost adus lui „Gabo“ şi astăzi, în Ciudad de Mexico. Preşedintele columbian Juan Manuel Santos a venit cu această ocazie în Mexic pentru a asista la ceremonia care a avut loc la Palacio de Bellas Artes, unde Marquez a trăit în ultimele trei decenii. La ceremonie a asistat şi preşedintele mexican, Enrique Pena Nieto.

Deşi trăia de peste 30 de ani în Mexic, ţară în care Gabriel Garcia Márquez a fugit în 1981, după ce a aflat că oficialii armatei columbiene vor să-l chestioneze privind legăturile sale cu gherilele de stânga, Columbia crede că trebuie să îl onoreze cum se cuvine pe cel care este considerat cel mai mare scriitor al ei. Ceremonia organizată marţi la Bogota va fi difuzată la televiziunea naţională.

De asemenea, în următoarele zile, în biblioteci şi parcuri din Columbia vor fi organizate lecturi din operele lui Gabriel Garcia Márquez, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe 1982. O ceremonie de înmormântare simbolică va fi organizată marţi şi în localitatea natală a scriitorului, Aracataca, despre care se crede că a fost sursa de inspiraţie pentru oraşul fictiv Macondo descris în romanul „Un veac de singurătate“.

Trupul neînsufleţit al scriitorului a fost deja incinerat, a anunţat, vineri, ambasadorul Columbiei în Mexic, José Gabriel Ortiz, refuzând să ofere alte detalii. Postul de radio columbian Caracol informa că trupul neînsufleţit al scriitorului a fost incinerat joi, chiar în ziua în care acesta a murit, şi cita surse apropiate familiei. Potrivit Caracol, cenuşa scriitorului se află la casa funerară J. García López din Ciudad de Mexico. De altfel, reprezentanţii firmei de pompe funebre au declarat pentru AFP că „serviciul funerar a avut loc", fără să ofere alte informaţii.

image

Literatura care nu va muri niciodată: „Un veac de singurătate“, capodopera lui Marquez FOTO Reuters

Familia scriitorului columbian nu a decis încă dacă cenuşa va fi împărţită între Mexic şi Columbia sau dacă va fi păstrată toată într-un singur cavou, a mai spus, vineri, ambasadorul columbian.

În ultimele zile de viaţă, scriitorul s-a aflat în compania familiei sale şi avea o stare de sănătate „foarte fragilă“. Pe 8 aprilie, romancierul fusese externat dintr-un spital din Ciudad de Mexico, unde a fost tratat vreme de opt zile contra pneumoniei. Cotidianul mexican El Universal, citând „surse demne de încredere", a anunţat la începutul săptămânii trecute recidiva cancerului limfatic cu care fusese diagnosticat Gabriel Garcia Márquez în urmă cu 15 ani şi faptul că boala s-a extins la plămâni, ganglioni şi ficat. Însă, două zile mai târziu, preşedintele columbian Juan Manuel Santos a dezminţit această versiune, afirmând că scriitorul „a suferit de o pneumonie".

Ultima apariţie publică a lui Gabriel Garcia Márquez a avut loc pe 6 martie, când scriitorul a stat la poarta reşedinţei sale din Ciudad de Mexico, unde locuia de peste 30 de ani, pentru a-i primi pe jurnaliştii veniţi în vizită cu ocazia aniversării sale. Scriitorul şi-a întâmpinat oaspeţii zâmbitor, a primit cadouri şi a acceptat să se lase fotografiat, fără a acorda însă interviuri.

image

Marquez a sărbătorit 87 de ani pe 6 martie 2014 

Un scriitor de talia lui Cervantes

Născut pe 6 martie 1927, în localitatea columbiană Aracataca, Gabriel Garcia Márquez a locuit în Mexic de câteva decenii şi, slăbit din cauza bolii, nu a mai scris nimic de la cel mai recent roman al său, „Memoria de mis putas tristes" („Povestea târfelor mele triste"), apărut în 2004.

În nuvelele şi romanele sale se reunesc, în mod firesc, fantasticul şi realităţile de zi cu zi, scriitorul fiind inclus, de altfel, de mulţi critici literari în categoria romancierilor realismului fantastic sud-american. Cel mai popular roman al său este "Un veac de singurătate" (1967), vândut în peste 30 de milioane de copii şi tradus în peste 25 de limbi străine, dar foarte cunoscute sunt şi "Cronica unei morţi anunţate" (1981), "Dragostea în vremea holerei" (1985), "Generalul în labirintul său" (1989). Scriitorul era cunoscut, de asemenea, şi pentru faptul că era un susţinător al ideologiei comuniste.

La fel ca mulţi autori sud-americani, Gabriel Garcia Marquez a depăşit graniţele universului literar. Romancierul columbian a devenit un veritabil erou al politicienilor de stânga din America Latină, definindu-se ca un aliat al liderului revoluţionar cubanez Fidel Castro şi un critic al intervenţiilor violente ale Washingtonului în Vietnam şi în Chile.

Considerat cel mai popular scriitor de limbă spaniolă de după Miguel de Cervantes, din secolul al XVII-lea, Gabriel Garcia Marquez a atins un nivel de celebritate literară care a generat comparaţii cu Mark Twain şi Charles Dickens.

Citeşte şi:

Gabriel Garcia Marquez, un scriitor care „a trăit pentru a-şi povesti viaţa“

În ultimii 20 de ani, în România s-au vândut peste 600.000 de exemplare ale volumelor lui Gabriel Garcia Marquez. Editura Rao, care deţine exclusivitatea la nivel naţional pentru operele scriitorului columbian, a publicat şi cartea „A trăi pentru a-ţi povesti viaţa“, a cărei prefaţă scrisă de Tudora Şandru Mehedinţi o redăm mai jos.

Elisabeta Lăsconi: „Datoria secretă faţă de Gabo“

Criticul literar Elisabeta Lăsconi îşi aminteşte, exclusiv pentru adevarul.ro, fascinaţia pe care a exercitat-o literatura lui Gabriel Garcia Marquez asupra sa, încă de la vârsta adolescenţei.

FOTO VIDEO Gabriel Garcia Marquez: „Cea mai persistentă amintire este legată de casa în care am locuit cu bunicii mei“

„În fiecare zi a vieţii mele mă trezesc cu sentimentul, real sau imaginar, că am visat că mă aflu în acea uriaşă casă bătrână. Nu că m-am întors acolo, ci că sunt acolo, la o vârstă nedefinită, fără vreun motiv special – ca şi cum n-aş fi părăsit-o niciodată“, rememorează scriitorul Gabriel Garcia Marquez despre casa bunicilor săi materni, în biografia realizată de criticul literar Gerald Martin şi publicată în 2008 de Editura Litera.

Gabriel Garcia Marquez a murit. Scriitorul, câştigător al premiului Nobel pentru literatură, avea 87 de ani

Scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez a murit joi la vârsta de 87 de ani, potrivit unor surse apropiate familiei sale, citate de BBC. Laureatul premiului Nobel pentru literatură avea o stare precară a sănătăţii de mai mulţi ani şi a murit în urma complicaţiilor provocate de o pneumonie.

Cuvinte de înţelepciune desprinse din cărţile lui Gabriel Garcia Márquez

Vă prezentăm câteva citate celebre din volumele lui Gabriel Garcia Marquez, scriitorul columbian, laureat al premiului Nobel pentru literatură pe 1982, care a murit, joi, la vârsta de 87 de ani.

Barack Obama: „Lumea a pierdut unul dintre marii scriitori vizionari“

Barack Obama, Mario Vargas Llosa, Isabel Allende şi Shakira se numără printre personalităţile din toată lumea care i-au adus un ultim omagiu, pe platformele de socializare, scriitorului columbian Gabriel Garcia Márquez, maestrul realismului magic, care a decedat joi, la vârsta de 87 de ani.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite