Cele mai frumoase biblioteci din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biblioteca Universităţii „Gheorghe Asachi” din Iaşi se numără printre cele mai frumoase biblioteci din România
Biblioteca Universităţii „Gheorghe Asachi” din Iaşi se numără printre cele mai frumoase biblioteci din România

Trăim într-o epocă în care mersul la bibliotecă pare ceva desuet, într-o epocă în care timpul nu mai are răbdare, iar cărţile dintr-o bibliotecă întreagă pot încăpea într-o memorie virtuală pe care s-o iei cu tine oriunde. Şi totuşi, în România există câteva biblioteci fabuloase, în care gustul lecturii este cu totul altul, fie că vorbim despre spaţii moderne sau despre clădiri istorice. Care sunt, însă, cele mai frumoase biblioteci din România?

Bibliotecile au fost dintotdeauna un spaţiu fascinant, locuri istorice în care lectura se transformă în ritual, în care timpul se suspendă, în care se simte cum pulsează vieţi din alte timpuri. Cu fiecare bibliotecă dispărută, a dispărut o lume întreagă. În România anului 2015, situaţia bibliotecilor este destul de complicată. Multe dintre ele, mai ales cele mici din cartiere mărginaşe şi din oraşe de provincie, în care mai intră doar, rar, elevi sau pensionari, arată ca nişte locuri triste, care şi-au pierdut strălucirea, în caz că au avut-o vreodată, şi păstrează încă un aer comunist.

Pe de altă parte, există în România câteva biblioteci minunate, comparabile cu unele dintre cele mai frumoase din lume, cu un fond de carte extraordinar, spaţii elegante, unele extrem de moderne şi bine dotate logistic, altele păstrând un parfum de coperţi vechi şi podea de lemn din deceni trecute.

Ziarul Adevărul a ales cinci dintre cele mai frumoase biblioteci din România care ar trebui vizitate şi în care merită să petreceţi câteva ore din viaţă la sala de lectură.

1. Cele mai frumoase biblioteci din România: Biblioteca Universităţii „Gheorghe Asachi” din Iaşi

Este poate una dintre cele mai spectaculoase biblioteci din România, votată pe portalul boredpanda.com drept cea mai frumoasă bibliotecă din lume, alături de capodopere ale arhitecturii precum Biblioteca Regală Portugheză de la Rio de Janeiro, Biblioteca Naţională din Praga sau Biblioteca Naţională a Franţei. Cvasinecunoscută în România şi chiar printre locuitorii din Iaşi, se află în interiorul Palatului Universităţii din Iaşi, clădire ridicată în 1860 la iniţiativa domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Biblioteca a ajuns astăzi la un fond total de documente de aproximativ un milion de volume.

Cele mai frumoase biblioteci din România
Cele mai frumoase biblioteci din România

2. Cele mai frumoase biblioteci din România: Biblioteca Naţională a României

Numită în trecut Biblioteca Centrală de Stat, BNR este cea mai mare bibliotecă din România. Din 2012, sediul nou al bibliotecii este pe Bulevardul Unirii nr. 22, într-o clădire modernă, a cărei construcţie a început în timpul epocii Ceauşescu şi care a trecut prin nenumărate peripeţii, fiind multă vreme lăsată în paragină, pradă hoţilor de fier vechi. În trecut, biblioteca şi-a avut sediul în centrul vechi al Bucureştiului, în Palatul Bursei, aproape de Piaţa Universităţii. De-a lungul celor peste 100 de ani de existenţă, biblioteca a purtat diferite denumiri, în funcţie de regimul politic. Fondul bibliotecii este de aproximativ 13.000.000 de unităţi bibliografice cu caracter enciclopedic. Biblioteca dispune de 14 săli de lectură, cafenea şi săli de conferinţe.

Cele mai frumoase biblioteci din România: Biblioteca Naţională a României
Cele mai frumoase biblioteci din România: Biblioteca Naţională a României

3. Cele mai frumoase biblioteci din România: Biblioteca Facultăţii de Litere

Istoria acestei Biblioteci absolut extraordinare, cu una dintre cele mai frumoase săli de lectură care există în România, începe la sfârşitul secolului al XIX-lea, când, în anul 1892, la Facultatea de Litere şi Filosofie a luat fiinţă prima bibliotecă de specialitate. Mutarea Facultăţii de Litere şi Filosofie pe str. Edgar Quinet s-a produs în anul 1927. De-a lungul timpului, personalităţi marcante ale culturii româneşti ca Titu Maiorescu, Ioan Bogdan, Ovid Densuşianu, Al. Rosetti, Iorgu Iordan au făcut donaţii de cărţi din propriile biblioteci, toate foarte importante prin valoarea lor. De existenţa acestei biblioteci se leagă şi numele lui George Călinescu, care a lucrat aici, o vreme, ca bibliotecar. În prezent, Biblioteca deţine un fond total de 118.686 volume şi 26.605 documente în acces direct. Tot aici, există şi un fond reprezentativ de periodice de specialitate româneşti şi străine printre care: Columna lui Traian, Familia, Ramuri, Arhiva, Bilete de papagal, Convorbiri literare, Revista Fundaţiilor Regale, Dacia literară, Euphorion, Jurnalism şi comunicare, Lettre internationale, Lingua nostra, Ecrits de France, Roma, La vie de lettres, Poetics, Poetics Today, Comparative Literature, Bulletin d'informations, Documentaliste.

3. Cele mai frumoase biblioteci din România: Biblioteca Facultăţii de Litere
3. Cele mai frumoase biblioteci din România: Biblioteca Facultăţii de Litere

4. Cele mai frumoase biblioteci din România: Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti

Situată în Palatul Fundaţiei Universitare Carol I, sediul fostelor Fundaţii Regale, BCU este un splendid labirint, frecventat zilnic de studenţi, dar şi de alţi participanţi la viaţa academică. Clădirea a fost construită pe locul cumpărat de regele Carol I şi a fost proiectată de arhitectul francez Paul Gottereau. Construcţia clădirii a fost finalizată în 1893, iar în următorii doi ani aşezământul, numit Fundaţia Universitară Carol I, a fost dotat şi amenajat. Inaugurarea a fost făcută de regele Carol I la 14 martie 1895. În timpul Revoluţiei din 1989, clădirea a fost incendiată şi s-a pierdut fondul bibliotecii alcătuit din cărţi rare. Au fost distruse peste 500.000 de volume, hărţi rare, aproape 3.700 de manuscrise care aparţineau unor personalităţi marcante ale culturii române, printre care Eminescu, Maiorescu, Caragiale, Coşbuc, Blaga, Eliade. Clădirea a fost apoi restaurată, iar în 2001 s-a făcut redeschiderea oficială. Biblioteca deţine în prezent un fond total de 1.888.383 volume, dintre care la Unitatea Centrală se află 716.903 volume, precum şi un fond consistent de cărţi şi periodice electronice care pot fi consultate gratuit. Conform datelor furnizate de siet-ul BCU, în acest moment sunt înscrişi la unitatea centrală 10.385 cititori.

Cele mai frumoase biblioteci din România: Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti
Cele mai frumoase biblioteci din România: Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti

5. Cele mai frumoase biblioteci din România: Biblioteca Judeţeană Astra din Sibiu

Cu o extraordinară tradiţie istorică, Biblioteca Astra poartă cu ea un secol şi jumătate de existenţă, de la momentul când, în anii 1860, se înfiinţa în Transilvania „Asociaţiunea transilvană pentru literatura română şi cultura poporului român”, o societate de tip academic, după modelul societăţilor existente deja la naţiunile învecinate. Odată cu constituirea ASTREI, a luat fiinţă şi Biblioteca Asociaţiunii, care număra, la început, 195 de volume. Astăzi fondul total se situează la se cifreaza la cca. 688.377 de documente. Sediul actual (corpul A al bibliotecii) se află în Palatul Asociaţiunii, în strada George Bariţiu, edificiu construit în stil baroc, spaţiu unde, de altfel, a avut loc inaugurarea, în anul 1905. La începutul anului 2007, când Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, s-a inaugurat corpul B al bibliotecii, clădire nou-construită şi dotată cu aparatură de ultimă generaţie.

Cele mai frumoase biblioteci din România: Biblioteca Judeţeană Astra din Sibiu
Cele mai frumoase biblioteci din România: Biblioteca Judeţeană Astra din Sibiu
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite