Cel mai frumos Mărţişor: un Tonitza sau un Grigorescu?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Fetiţă cu broboadă galbenă”, de Nicolae Tonitza
„Fetiţă cu broboadă galbenă”, de Nicolae Tonitza

Mai multe lucrări semnate de Nicolae Tonitza, Lucian Grigorescu şi Nicolae Grimani, precum şi bijuterii preţioase se numără printre obiectele propuse de casa Armark pentru Licitaţia de Mărţişor, care va avea loc pe 24 şi 26 februarie, la Bucureşti.

A doua săptămână din luna februarie aduce la Palatul Cesianu-Racoviţă din Bucureşti mai multe evenimente dedicate iubirii. De la Dragobete la mărţişor, iar apoi la ziua femeii, în Licitaţia de Mărţişor, Artmark propune publicului o selecţie de mărţişoare unicat, de bijuterii elegante, de vinuri fine şi de artă plastică impresionantă. „O gamă de miniaturi din argint de inspiraţie fantastică, animalieră sau botanică, dar, mai ales, cu o simbolistică aparte” pot fi descoperite şi achiziţionate în aceste zile, se arată într-un comunicat de presă. Mărţişor-broşă din argint, în forma unei nimfe, manieră Art Nouveau, mărţisor-pandantiv din argint, reprezentând o pereche de îndrăgostiţi, anii '40, lot format din două ţestoase miniaturale din argint şi colecţia de animale-jucărie din argint, sunt doar câteva dintre darurile propuse de casa de licitaţii.

Expoziţia este deschisă în perioada 9 - 23 februarie, între orele 10.00 - 20.00, la sediul Artmark. Partea I a licitaţiei va avea loc pe 24 februarie, ora 20.00, iar partea a II-a, pe 26 februarie, de la ora 19.30, la Athénée Palace Hilton din Bucureşti. De asemenea, loturile licitaţiei pot fi vizionate şi online, se arată pe site-ul artmark.ro.

Potrivit Artmark, Secţiunea de bijuterii se află, de asemenea, printre surprizele pregătite femeilor cu ocazia acestei perioade. „Un curcubeu” de pietre preţioase încastrate în metale nobile tentează publicul aflat în căutarea unui cadou-simbol cu poveste. Pentru bărbaţi, organizatorii au pregătit o selecţie de vinuri şi băuturi fine, clasate drept rarităţi de colecţionari, având punctaje Parker, Wine Spectator, Goode de peste 90, scrie Mediafax.

Din acest ansamblu nu putea lipsi nici arta plastică importantă. Printre operele care animează prima parte a Licitaţiei de Măţişor se află „Portret de fetiţă”, de Nicolae Grimani (estimare: 500 - 800 de euro), "Fetiţă cu broboadă galbenă", de Nicolae Tonitza (estimare 10.000 - 18.000 de euro), "Coastă în Bretania", de Theodor Pallady (estimare 7.000 - 12.000 de euro), "Rochia roşie", de Lucian Grigorescu (estimare 700 - 1.200 de euro), "Lalele roşii", de Rudolf Schweitzer-Cumpăna (estimare 700 - 1.200 euro), "Florăreasa", de Nicolae Vermont (estimare 2.000 - 3.000 de euro), "Peisaj cu case", de Alexandru Ciucurencu (estimare 4.500 - 7.500 de euro).

A doua zi de licitaţie se remarcă prin operele "Natură statică cu pere şi carte", de Gheorghe Petraşcu (estimare 20.000 - 30.000 de euro), "Peisaj din Provence", de Samuel Mützner (estimare 2.500 - 3.500 euro), "Natură statică cu homari", de Anatol Vulpe (estimare 350 - 550 de euro), "Ţăran", de Rudolf Schweitzer-Cumpăna (estimare 2.000 - 3.500 de euro), şi "Întoarcerea din larg", de Nicolae Tonitza (estimare 20.000 - 30.000 de euro).

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite