„Bucureştiul Creativ“, un oraş al muzicii şi al picturii
0Printre evenimentele „Bucureştiului Creativ“, proiect care se va desfăşura în perioada Festivalului „George Enescu“, se numără expoziţiile de pictură ale unor artişti precum Ion Grigorescu, Florin Ciubotaru, Marin Gherasim, Dorin Coltofeanu şi Constantin Flondor. De asemenea, un spectacol de teatru pentru copii, „Copilăria lui Enescu“, va avea loc la Teatrul Odeon.
Anul acesta, evenimentele tematice din „Bucureştiul Creativ“ au la bază compoziţia „Impresii din copilărie“ de George Enescu. „«Bucureştiul Creativ» se bazează pe o idee care spune că Festivalul, de fapt, transformă viaţa oraşului, pe durata sa, în septembrie. Am vrut să îi facem şi pe oameni să se transforme. Facem în fiecare an un apel de proiecte, declinat într-o temă care are legătură cu George Enescu. În 2013, când a fost şi prima ediţie, tema a fost tocmai despre construirea unui Bucureşti frumos, pornind de la anumite valori. Am luat valori din viaţa lui Enescu şi din interviurile acordate şi le-am integrat într-un text pe care l-am trimis organizaţiilor şi persoanelor private. Am vrut să arătăm că toată lumea poate face anumite lucruri aşa cum le făcea Enescu“, a povestit Oana Marinescu, directorul de comunicare al Festivalului „Enescu“, într-un interviu pentru „Adevărul“.
Proiectele „Bucureştiului Creativ“
Muzexpo
Pe 20 Septembrie, între 16.00 şi 22.00, la Muzeul Naţional George Enescu, va avea loc Muzexpo, o expoziţie muzicală creativă. Evenimentul va cuprinde un concert pentru maşini de scris, exponate muzicale vii – cu interpreţi care cântă la cererea publicului muzica partiturilor pe care le expun –, traduceri muzicale spontane ale unor desene realizate de artişti, dar şi de public. De asemenea, copiii vor putea cânta la instrumente diverse, sub îndrumarea unor artişti şi pedagogi. Conceptul îi aparţine artistei Irinel Anghel.
„Cântecul naturii“, instalaţie realizată de copiii de la Şcoala Step by Step
Pe toată durata festivalului, instalaţia se va afla pe spaţiul verde din lateralul Sălii Mari a Palatului. Muzica lui Enescu i-a trimis pe copii cu gândul la un ansamblu din două piese, intitulat „Cântecul naturii“. Piesa centrală este un copac, în formă de vioară, pe ale cărui corzi iau viaţă notele musicale. Compoziţia are aproximativ 2,5 m înălţime şi 2 m lăţime.
Pianocktail
Pianocktail este inspirat din cartea „Spuma zilelor“ de Boris Vian. O pianină a fost modificată, astfel încât să poată da gust muzicii. Funcţionează astfel: în momentul apăsării clapelor, se transmite un impuls electric către electrovalvele conectate la sticlele cu băuturi, impuls care deschide electrovalvele şi dozeză lichidul din recipient, formând un cocktail. Între 30 august şi 20 septembrie, Pianocktailul se va afla la Journey Pub, unde va cânta pianistul Leonard Mocanu, în vârstă de 24 de ani, student la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. A obţinut mai multe distincţii, printre care locul I la concursul internaţional de pian „Concours Musical de France“.
Instalaţia „Cvintet“
În parcul din faţa Ateneului Român va fi amplasată instalţia „Cvintet“ de Mihai Ungureanu. Este formată din cinci „scaune antropomorfice“, cu înălţimea de aproximativ 120 cm, aşezate în semicerc. În centrul lor se va afla un stativ pentru partituri. Instalaţia, care a fost expusă inclusiv la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC), va putea fi văzută pe toata durata Festivalului. Mihai Ungureanu a studiat sculptura la Bucureşti şi, până în present, a avut trei expoziţii personale.
„Copilăria lui Enescu“, spectacol la Teatrul Odeon
Pe 12 şi 13 septembrie, de la ora 11.00, la Sala Studio a Teatrului Odeon, va avea loc spectacolul din seria „Copilăria lui Enescu“, iniţiată în cadrul ediţiei din 2013. Şoriceii Sică şi Rică, împreună cu pisica Lola şi bătrânul şobolan Sol, vor spune poveşti amuzante şi muzicale inspirate din viaţa compozitorului.
Eternul Enescu, instalaţii
La Sala Palatului, vor fi expuse, în perioada 30 August – 20 Septembrie, instalaţiile artistului plastic Oana Manuela Pavelescu: „Vioara cu Secrete“, „Vioara şi tradiţiile“ şi „Scara viorii“. Lucrările, cu dimensiunea de aproximativ 2 m, îmbină tehnica colajului şi o varietate de culori, pentru a reda vioara, în ipostaze neobişnuite.
Bulevardul Artelor
Bulevardul Unirii din Capitală va deveni Bulevardul Artelor, între Piaţa Alba Iulia şi Piaţa Unirii. Va găzdui două expoziţii out-door despre Istoria Festivalului „Enescu“ şi despre viaţa compozitorului.
Cutia Muzicală Interactivă, la Băneasa Shopping City
Instalaţia interactivă îmbină piesele Lego şi elementele caracteristice unei cutiuţe muzicale. Copiii pot recompune, notă cu notă, un fragment din „Rapsodia Română“, aşezând în locuri deja marcate cuburile colorate. Piesa creată le va fi dăruită la final, pe un stick USB. Cutia Muzicală se va afla la intrarea în Băneasa Shopping City, între 30 august şi 20 septembrie.
Când aveau 20 de ani. Impresii şi copilărie
Expoziţia de grup a artiştilor Ion Grigorescu, Christian Paraschiv, Florin Ciubotaru, Marin Gherasim şi Bogdan Vlăduţă va fi deschisă, în perioada 1 Septembrie – 1 Octombrie, în spaţiul expoziţional de la Institutul Cultural Român (ICR). La vernisajul expoziţiei va fi interpretat un pasaj din suita pentru vioară şi pian „Impresii din Copilărie“ de George Enescu.
„Impresii din Copilarie“, expoziţia lui Dorin Coltofeanu
Între 1 septembrie şi 1 octombrie, în spaţiul expoziţional „Symposium“ al Bibliotecii Naţionale, vor fi prezentate zece lucrări ale pictorului Dorin Coltofeanu (64 de ani), inspirate din cele zece părţi ale suitei pentru vioară şi pian „Impresii din Copilărie“. Prin culoare, a dat formă muzicii. În cadrul evenimentului va fi prezentat un fond de 40 de picturi.
„Loc şi vis“, expoziţie
La Galeria Galateca va avea loc, în perioda 1 septembrie-1 octombrie, expoziţia „Loc şi Vis“, semnată de Constantin Flondor. Prezentarea va cuprinde un fond de nouă lucrări de dimensiuni mari, care prezintă peisaje din copilăria artistului. Pictorul, în vârstă de 79 de ani, şi-a petrecut primii ani de viaţă la Cernăuţi, în Bucovina.
Meniuri muzicale
Pe site-ul Festivalului „George Enescu“ se află lista cu locaţiile de unde poate fi cumpărat covrigul în formă de cheia sol, precum şi cu localurile care vor introduce în meniuri preparate muzicale, pentru perioada evenimentului. Unul dintre simbolurile Festivalului va fi covrigul în formă de cheia sol.
Flori de Muzicǎ, cartea pentru impresii sonore
În Pasajul de la Universitate se va afla o carte, în care trecătorii îşi vor putea lăsa impresiile legate de muzica lui George Enescu. Cartea sonorǎ, de jumătate de metru, este realizatǎ integral manual, din materiale reciclate precum: carton, hârtie şi textile. Ana Nedelcu, filolog şi designer, a iniţiat proiectul.
Enesciada, muzică în Pasajul Universităţii
Pornind de la suita pentru vioară şi pian „Impresii din Copilărie“ de George Enescu, compozitorul şi producătorul Mihai Toma prelucrează sunetul clasic, îi adaugă teme celebre din „Rapsodia I“ sau din „Balada pentru vioară şi orchestră“, pentru o experienţă de 25 de minute de ritmuri sintetice. Piesa va fi difuzată în Pasajul de la Universitate.
„Litera pe Ritm“, atelier de mişcare şi scriere creativă
Atelierul „Litera pe Ritm“ va avea loc pe cinci septembrie, la Ceainăria Cărtureşti – Verona, între 10.00 şi 12.30, iar numărul maxim de participanţi recomandat este 20. Artista Ana Nedelcu propune o abordare interdisciplinară, şi anume explorarea spaţiului prin tehnici de mişcare contemporană, pe muzica lui George Enescu, precum şi exprimarea senzaţiilor trăite, prin tehnici de scriere creativă. Participanţii vor avea nevoie de: ţinutǎ lejerǎ, prosop, apǎ, foi şi pix.
Vioară, joc şi culoare, ateliere de creaţie pentru copii
Atelierele ţinute de artista Oana Manuela Pavelescu vor avea loc în Piaţa Festivalului, în zilele de 12, 13, 19 şi 20 septembrie, între 16.00 şi 18.30. Atelierele îşi propun familiarizarea copiilor cu elemente de limbaj plastic şi cu mijloace de expresie ale acestuia. Instrumentele muzicale realizate din carton vor fi decorate, iar organizatorii vor pune la dispoziţia copiilor toate materialele necesare.