Berlinale 2015: Radu Jude a câştigat Ursul de Argint pentru cea mai bună regie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Jude, pe scena Berlinalei, cu Ursul de Argint FOTO Florin Ghioca/ Berlin
Radu Jude, pe scena Berlinalei, cu Ursul de Argint FOTO Florin Ghioca/ Berlin

Sâmbătă seară, la Berlinale Palast, s-au decernat premiile Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Radu Jude, regizorul lungmetrajului „Aferim!”, a câştigat Ursul de Argint pentru cea mai bună regie.

Regizorul Radu Jude a urcat pe scena de la Berlinale Palast şi a declarat că, dacă ştia că va câştiga un asemenea premiu important, „ar fi fost mai serios când a filmat" lungmetrajul „Aferim!". De asemenea, regizorul român le-a mulţumit celor din echipa filmului, menţionând că, de fapt, premiul le aparţine lor.

Totodată, Radu Jude a spus că speră ca obţinerea acestui premiu să reprezinte un mesaj pentru instituţiile din România, acela că este important să sprijine cinematografia mai mult.

Ada Solomon, producătoare filmului „Aferim!”, în exclusivitate pentru „Adevărul”:

„Este important acest premiu pentru că ne păstrează în lumina reflectoarelor şi păstrează interesul internaţional asupra filmelor româneşti. Mai mult decât atât, propunerea este complet diferită de ceea ce numin generic «minimalismul românesc», fiind vorba de un film de epocă, cu multe personaje. E o propunere care demonstrează un alt fel de a face cinema în România, un mare potenţial internaţional”.

„Aferim!” a fost singurul film românesc selectat în competiţia oficială a Berlinalei 2015.

radu jude pe scena la berlinale FG

Radu Jude, pe scena Berlinale, cu Ursul de Argint FOTO Florin Ghioca/ Berlin

„Aferim!" este un western românesc, iar acţiunea care se petrece la începutul secolului XIX îi aduce în prim plan pe zapciul Constandin şi pe fiul său, Ioniţă, plecaţi în căutarea unui rrom fugar, sclav al unui boier încornorat. Filmul lui Jude tratează mai multe teme, de la cea a discriminării rromilor, la sclavagism, situaţia femeii în societatea începutului de secol 19 şi obieciuri mai mult sau mai puţin controversate.

În distribuţie se găsesc actorii Teodor Corban, Cuzin Toma, Alexandru Bindea, Victor Rebengiuc, Luminiţa Gheorghiu, Şerban Pavlu, Alexandru Dabija, Mihaela Sîrbu, Dan Nicolaescu, Alberto Dinache.

Florin Ghioca - Corespondenţă de la Berlin

Interviu cu regizorul Radu Jude:

Adevărul: După Menţiunea specială de la Cannes pentru scurtmetrajul „Trece şi prin perete“, intri în competiţia oficială a Festivalului de la Berlin cu „Aferim!“. E singurul film românesc selectat în competiţie. Cum ai primit vestea?

Radu Jude: Cu bucuria că talentul şi munca celor din echipă au fost recunoscute şi cu speranţa că această prezenţă va provoca un interes mai mare pentru film. Şi, eventual, pentru filmul cu care sunt acum în pregătire, o adaptare după „Inimi cicatrizate“, de Max Blecher.

Spuneai într-o declaraţie despre film că „e un prilej a vedea mentalităţile româneşti de atunci, de a înţelege mai bine de unde ne tragem“. Direcţia şi povestea lui implică, cumva, şi o responsabilitate. Ai simţit asta în timp ce lucrai la film?

Radu Jude (foto dreapta): Am citit aici pe un blog „New York Times“ că istoricul şi filosoful Thomas Kuhn se înfuria când studenţii lui de la filosofia ştiinţei evaluau vechile teorii ştiinţifice nu în contextul în care ele apăruseră, ci apelând la modele de gândire contemporane. 

radu jude filmari AFERIM

E de fapt o problemă generală: când ne raportăm la trecut, tindem să îl vedem şi să îl analizăm după grila noastră de acum, lucru inevitabil, în ciuda eforturilor pe care am fi dispuşi să le facem să nu fie aşa. Este imposibil să ne imaginăm fără rost o lume dispărută, a cărei existenţă poate fi reconstituită mental doar apelând la câteva urme care au ajuns până la noi. Şi e cu atât mai lipsit de sens să aplicăm grilele noastre de moralitate celor care au trăit în trecutul îndepărtat. Nu spun că acest exerciţiu nu trebuie făcut – probabil că ne este într-un fel util, de vreme ce îl practicăm aşa de des –, ci doar că el e problematic, mai ales când se ajunge la judecăţi tranşante. Şi atunci putem întâlni diverşi moralişti care critică aspru moravurile sexuale ale vechilor greci, de exemplu, interpretate, bineînţeles, prin grila de azi. Un nonsens.


Citeşte şi:

„Aferim!” pe covorul roşu la Berlin

Miercuri (11 februarie) a fost ziua cea mare pentru România la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Lungmetrajul „Aferim!” al lui Radu Jude a fost proiectat în premieră mondială, în competiţia oficială pentru Ursul de Aur.

Irina-Margareta Nistor: Berlinala 65, o călătorie în timp şi spaţiu

Când spun spaţiu, nu ma refer la cel cosmic, ci la cel dintre lumi, la cel bîntuit de fantome şi trupuri neînsufleţite, ca în franţuzescul „45 de ani”. Acolo se regăseşte un cadavru îngheţat vreme de un sfert de veac, iar timpul pare pentru unii că stă pe loc.

INTERVIU Regizorul Radu Jude: „Aferim” este despre sclavia romilor, dar şi despre rasism

Odată cu pelicula „Aferim!“, ce va fi proiectată la celebrul Festival de Film de la Berlin pe 11 februarie, regizorul Radu Jude îşi propune să deschidă o dezbatere despre trecutul României

VIDEO Actorul Cuzin Toma, la Adevărul Live, cu poveştile despre sclavie din filmul „Aferim!”

„Aferim!”, filmul lui Radu Jude, va fi proiectat la Festivalul de Film de la Berlin. Actorul Toma  Cuzin a oferit detalii despre producţia regizată de Radu Jude în cadrul emisiunii Adevărul Live.

VIDEO România merge la Berlinale cu două filme

A 65-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin va avea loc în perioada 5-15 februarie, iar la acest important eveniment România va participa cu două filme - „De ce eu?”, al lui Tudor Giurgiu şi „Aferim!”, regizat de Radu Jude.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite