Apostolii lui Stalin: Constantin Pârvulescu, şeful de la „resurse umane“ comuniste. Drumul secret spre Strada Parfumului
0Constantin Pârvulescu, cel mai longeviv comunist român, e considerat unul dintre cei mai importanţi oameni ai regimului susţinut de sovietici. A fost şeful cadrelor, omul care ştia cine trebuie promovat, dar mai ales cine trebuie dat deoparte, aruncat afară din partid sau chiar trimis la canal. Un fel de şef în departamentul de resurse umane al Partidului.
La sfârşitul anului 1943, comunistul Constantin Pârvulescu pleacă de la o şedinţă secretă a conducerii Partidului Comunist din România (PCdR) şi merge la o altă întâlnire, la fel de clandestină: cu o femeie. Frig afară, cei doi iau un taxi pentru a merge la casa conspirativă pe care Pârvulescu o are pe Strada Parfumului. Un taxi numit dorinţă. La ieşirea din maşină, comunistul uită pe bancheta din spate un plic în care se găseau importante documente de partid. Plicul ajunge la Siguranţa Generală, iar urmarea e uşor de intuit: zeci de comunişti sunt anchetaţi şi arestaţi.
În ciuda unei astfel de greşeli, demnă mai degrabă de un debutant în structurile de partid, Constantin Pârvulescu nu e un comunist oarecare, novice şi nechibzuit. La 21 septembrie 1944, primul număr din legalitate al ziarului „Scânteia“, „oficiosul“ partidului, îl prezintă drept numărul 1 în PCdR, deşi la vârful ultim al conducerii era troica formată din Pârvulescu, Emil Bodnăraş şi Iosif Rangheţ (născut József Rangecz). Şi încă un amănunt: comunistul este membru fondator al partidului, din 1921, şi singurul ştab cu nume cunoscut în nomenclatura de vârf care trăieşte şi are putere până la desfiinţarea lui, în 1989, ba chiar până mai târziu, în 1992.
„Cel mai interesant membru al troicii din 1944 este Pârvulescu. După ce pierduse în decembrie 1943 arhiva partidului, Pârvulescu este sechestrat şi pus la popreală. Îl va urî pe Foriş pentru acest lucru şi participă la înlăturarea lui“, este de părere istoricul Stelian Tănase. Ştefan Foriş (născut István Fóris), secretarul general al PCdR e îndepărtat la 4 aprilie 1944 de la conducerea partidului de troica formată din Pârvulescu, Bodnăraş şi Rangheţ. Cei trei care au speriat Estul, căci aceştia preiau puterea fără binecuvântarea Moscovei, cum era obiceiul. Totuşi, cu acordul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, persoana susţinută de cei mai mulţi comunişti din România.
Acest articol este un ciot. Următorul episod al serialului „Apostolii lui Stalin“, articol ce prezintă biografia lui Constantin Pârvulescu, dar şi tuşe despre tovarăşi precum Ion Vinţe sau Alexandru Sencovici, poate fi citit în ediţia „Weekend Adevărul“ din 2-3 octombrie. Textul este publicat exclusiv în ediţia tipărită.
Click pe imagine pentru a o mări!
LISTA LUI STALIN
4. Ştefan Foriş
5. Emil Bodnăraş
6. Constantin Pârvulescu
7. Iosif Rangheţ
8. Andrei Ianuarievici Vîşinski
9. Petru Groza
10. Lucreţiu Pătrăşcanu
11. Avram Bunaciu
12. Constantin Doncea
13. Iosif Chişinevschi
14. Miron Constantinescu
15. Valter Roman
16. Chivu Stoica
17. Alexandru Moghioroş
18. Teohari Georgescu
19. Gheorghe Pintilie
20. Alexandru Drăghici
21. Alexandru Nicolschi
22. Dumitru Coliu
23. Gheorghe Apostol
24. Ion Gheorghe Maurer
25. Petre Borilă
26. Leonte Răutu
27. Mihail Roller
28. Iosif Ardeleanu
29. Sorin şi Ana Toma
30. Silviu Brucan
31. Alexandru Bârlădeanu
32. Serghei Nicolau
33. Mişu Dulgheru
34. Serghei Kavtaradze
35. Mihail Sadoveanu
36. Constantin Ion Parhon
37. George Călinescu