Anchetarea lui Constantin Noica, în iarna lui 1958. Securitatea l-a decretat „dușman al poporului“ pentru o carte de la Emil Cioran

0
Publicat:

Filosoful Constantin Noica, un nume de prim rang al culturii românești, a fost anchetat zile în șir de Securitatea din Pitești în decembrie 1958. Vina lui era aceea că primise o carte de la Emil Cioran.

Constantin Noica a fost anchetat la Închisoarea Pitești FOTO arhiva Adevărul
Constantin Noica a fost anchetat la Închisoarea Pitești FOTO arhiva Adevărul

În iarna lui 1958, filosoful Constantin Noica se afla de nouă ani în domiciliu obligatoriu în orașul Câmpulung Muscel (Argeș).

În noaptea de 11 decembrie 1958, acesta a fost arestat și dus la Sediul Securității din Pitești ce își avea pe atunci sediul chiar în infama Închisoare Pitești.

„Interogatoriul prim a început la ora 8,30, 12 decembrie, și s-a terminat la ora 14 și 10 minute. A mai fost un interogatoriu în acea zi, un altul a doua zi și tot așa...”, povestește scriitorul Jean Dumitrașcu, fost director al Centrului Cultural Pitești și care s-a documentat extrem de mult legat de viața și activitatea lui Constantin Noica.

Jean Dumitrașcu a reușit să citească și stenogramele interogatoriilor luate de Securitatea din Pitești lui Constantin Noica. Iar detaliile de acolo scot la iveală informații revoltătoare.

Marele filosof a ajuns ulterior să fie condamnat la muncă silnică deoarece primise o carte de la Paris de la Emil Cioran.

Torturat și chinuit zile în șir, Constantin Noica a declarat inclusiv despre Emil Cioran că era simpatizant legionar.

„Legăturile mele cu străinătatea sunt următoarele: Emil Cioran, originar din Rășinari, fiu de preot. Simpatizant legionar, în prezent se află în Franța. Acolo se ocupă cu diferite scrieri dușmănoase la adresa regimului. Cu acesta port corespondență legal, iar în anul 1955, prin Marieta Sadova, artistă care a fost la Paris, cu ocazia unui turneu, am primit ilegal din partea lui CIORAN o carte intitulată <<Ispita de a exista>>. Această carte, Marieta Sadova mi-a trimis-o la Câmpulung prin Nicu Bălan din București, pe care l-am cunoscut prin Dan Grigorescu, din Câmpulung Muscel. Am mai purtat corespondență cu Mircea Eliade și Mihai Niculescu. Această corespondență a fost purtată legal pe calea poștei”, le-a spus anchetatorilor Constantin Noica în decembrie 1958.

Securiștii au dorit să afle și ce conținut avea cartea pe care filosoful român o primise de la Emil Cioran prin intermediul Marietei Sadova.

„Cartea primită de la Emil Cioran avea un conținut din care reieșeau unele aspecte privind neamul românesc, privite printr-o prismă negativă”, le-a răspuns Constantin Noica.

Iar de la lectura cărții primite de la Cioran a început procesul penal declanșat de comuniști împotriva lui Constantin Noica, acesta fiind deținut politic timp de șase ani, în perioada 1958-1964.

În perioada 1965-1975, Constantin Noica a lucrat ca cercetător la Centrul de logică al Academiei Române. Și-a petrecut ultimii 12 ani din viață la Păltiniş (Sibiu), stingându-se din viață în anul 1987.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite