Simina Mezincescu, arestată în Lotul Noica-Pillat, nerecunoscută de fetiță la eliberare: „Mama mea era blondă şi frumoasă“

0
0

Simina Mezincescu, fostă şefă a Protocolului Regal, a povestit într-un interviu acordat istoricilor de la Memorialul Sighet cum au decurs anii de detenție în penitenciarele comuniste. 

Simina Mezincescu FOTO Mediafax
Simina Mezincescu FOTO Mediafax

Simina Mezincescu (1928-2022), fostă şefă a Protocolului Regal, a fost arestată în septembrie 1959, în așa numitul „Lot Noica-Pillat“, fabricat de comuniști cu intenţia de a reduce la tăcere elita culturii.

Prin sentința numărul 159/1960 a Tribunalului Militar București, a fost condamnată la șase ani închisoare pentru „uneltire contra ordinii sociale“ și și-a ispășit pedeapsa în penitenciarele Jilava, Arad, Miercurea Ciuc și Văcărești. A fost eliberată la 20 mai 1963 în urma unui decret de grațiere.

Într-un interviu acordat pentru „Memorialul Sighet“, Simina Mezincescu a povestit amănunte din anii de detenție. „În perioada când am fost închisă la Miercurea Ciuc eram foarte rău bolnavă. Dar refuzam să nu ies la muncă“.

„Sunt bine, n-am nimic, vreau la lucru“, le spunea. „Pentru că numai fiind la lucru puteam scrie o carte poştală, dacă făceam norma. Am avut 5 cărţi poştale în total. Mă gândeam ce trebuie să fie pe părinţii mei dacă nu mai primesc nici un semna de la mine“, mărturisea ea.

De nerecunoscut pentru familie

Eliberarea din închisoare a avut loc în ziua de 20 mai. „Sosind acasă, nici părinţii mei, nici fiica mea nu erau acasă. Era o mătuşă, era și un unchi. Pe urmă a venit și tatăl meu, iar după un timp, fiica mea. Când m-a arestat, fiica mea împlinise 5 ani. Iar acum, de câteva zile, împlinise 9 ani. În casă cu noi locuiau mai multe persoane, printre care și  o persoană odioasă, care ne ameninţa tot timpul că vine cu duba neagră să ne ridice pe toți. Era o bestie, care avea o fetiţă de vârsta fiicei mele, era un an diferență. Şi la un moment dat văd urcând pe scări o fetiţă. Uitându-mă la ea, îmi spuneam «O fi fiica mea sau o fi fata doamnei?»“, a povestit Simina

Mezincescu în interviul acordat lui Laurenției Axente și Ioanei Boca. Era fiica ei. Copila a urcat scările şi a apărut tatăl Siminei care i-a spus „Yvette, n-o recunoşti? E mama!“.

Atunci, fetița a răspuns: „Mama mea era blondă şi frumoasă!“. Celei închise pe nedrept îi crescuse părul în închisoare și se închisese extraordinar de mult.

„Aveam un păr castaniu foarte deschis spre blond şi vara devenea blond la soare. Dar după trei ani jumătate de întuneric îmi crescuse, nici tata nu-mi recunoştea părul“.

Simina Mezincescu la arestare Colecție Memorialul Sighet
Simina Mezincescu la arestare Colecție Memorialul Sighet

Simina Mezincescu, născută Sanda Simina Sonia Caracaş, la 4 noiembrie 1928, a fost în perioada interbelică una dintre primele  campioane la raliuri automobilistice. Datorită ascendenței sale, provenind dintr-o veche familie aromână, a fost o apropiată a marilor oameni de cultură ai României.

Acest lucru a determinat ca, în anul 1959, să fie judecată şi condamnată în cadrul „Lotului Noica-Pillat“, după o anchetă în cursul căreia a avut de suferit torturi inimaginabile, ale căror urme le-a purtat întreaga viaţă.

În cursul încarcerării, la închisoarea din Miercurea Ciuc, a împărțit celula cu soția lui Ion Mihalache. În acest proces, Constantin Noica și Constantin Pillat au primit o condamnate de 25 ani muncă silnică.

A susținut revenirea familiei regale în țară

Din anul 1990, Simina Mezincescu a fost cea mai importantă susţinătoare a revenirii familiei regale în România, punându-şi la dispoziţie casa din strada Berthelot, resursele materiale şi contactele cu elita românească pentru a organiza primele vizite din România ale Regelui Mihai, Reginei Ana şi MS Margareta.

Ulterior, a avut apoi un rol fundamental în organizarea Casei Majestăţii Sale Regelui în România, în organizarea primelor proceduri de retrocedare, dar şi la primele evenimente publice ale Familiei Regale. Pentru toate acestea, a fost numită „Şefa Protocolului Regal“.

Simina Mezincescu a fost căsătorită de două ori: cu Petre Mironescu în anul 1953, cu care a avut o fată, Yvette, și cu Matei Mezincescu, în anul 1965, după eliberarea din închisoare.

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri