Alina Cojocaru, o Zâna zânelor strălucitoare, în „The Dream“, pe scena Operei Naţionale Bucureşti FOTO VIDEO
0
Alina Cojocaru a interpretat, sâmbătă seară, pe scena Operei Naţionale din Bucureşti (ONB), rolul Titaniei, Zâna zânelor, în partea a doua a spectacolului "DSCH. The Dream", într-o coregrafie semnată de Sir Frederick Ashton, după piesa "Visul unei nopţi de vară" de William Shakespeare. Următoarele reprezentaţii ale dipticului vor fi pe 6 şi 16 decembrie.
Prima parte a dipticului de balet, "DSCH", a fost realizată după coregrafia semnată de Alexei Ratmansky pe muzica Concertului nr. 2 în Fa major op. 102, de Dmitri Şostakovici.
Premiera spectacolului a avut loc pe 29 mai 2008, la New York City Ballet. Un cuplu ( Sena Hidaka şi Henry Dowden/ Bianca Fota şi Dawid Trzensimiech), un trio ( Bianca Fota, Takahiro Tamagawa, Shuhei Yoshida), trei cupluri ( Akane Ichii, Mihaela Soare, Bianca Stoicheciu, Liam Morris, Egoitz Segura, Barnaby Bishop/ ), patru cupluri apar rând pe rând pe o scenă goală si cuceresc publicul prin expresivitatea şi sincronicitatea mişcărilor.
"Prima parte este foarte frumoasă, plină de energie, dans, realizată de un coregraf, Alexai Ratmansky, cu care am avut bucuria să lucrez acum doi ani", a spus Alina Cojocaru, invitată, înainte de premieră, la Adevarul Live.
Alina Cojocaru a jucat-o pe în Titania, Zâna zânelor
Scenografia spectacolului "The Dream", semnată de David Walker, este spectaculoasă: o pădure, cu copaci, cu lumini şi umbre care creează o atmosferă magică, în care visul se întrepătrunde cu realitatea.

Visul unei nopţi de vară este o comedie romantică a dramaturgului englez William Shakespeare, scrisă în mijlocul anilor 1590. Acţiunea prezintă aventurile a patru iubiţi din Atena şi a unui grup de actori amatori într-o pădure luminată feeric de lună şi relaţiile care se creează între personajele umane şi spiriduşii care locuiesc în pădure. Astăzi, această piesă este una dintre cel mai jucate comedii ale dramaturgului englez.
Coregrafia şi libretul părţii a doua, "The Dream", a dipticului de la Opera Naţionala aparţin lui Sir Frederick Ashton, după piesa „Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare. Muzica este „Visul unei nopţi de vară” de Felix Mendelssohn (aranjament muzical şi orchestraţie de John Lanchbery).
În pădure, Oberon (regele zânelor) se ceartă cu Titania (regina zânelor) pentru că vrea să-l aibă ca paj pe copilul ei orfan. Titania se opune, susţinând că ea e regina. Cearta vine de fapt deoarece Oberon o iubeşte pe Hippolyta, iar Titania pe Theseu. Ca să obţină băiatul, Oberon îi ordonă spiriduşului Puck (cunoscut şi ca Piţigoi-Băiat-Bun) să obţină de la Cupidon o floare care face o persoană să se îndrăgostească de prima persoană care-i iese în cale.
Trupa de actori discută punerea în scenă a piesei lor. Oberon o trezeşte pe Titania şi-l transformă pe Poponeţ înapoi în om. Apoi, Oberon şi Titania se împacă şi se iubesc din nou unul pe celălalt.
La miezul nopţii, toată lumea merge la culcare, apoi apar zânele şi dansează.
Titania, regiza zânelor, a fost interpretată, sâmbătă seară, de Alina Cojocaru, Oberon de Dawid Trzensimiech, Puck, de Shuhei Yoshida şi Bottom, de Alistair Beattie.
"Acest spectacol aduce cu adevărat magia pe scenă", a declarat Alina Cojocaru, la Adevărul Live.
Prim-balerina Alina Cojocaru, în direct la Adevărul Live
The Dream
Coregrafia şi libretul: Sir Frederick Ashton, după piesa „Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare
Scenografia: David Walker
Muzica: „Visul unei nopţi de vară” de Felix Mendelssohn (aranjament muzical şi orchestraţie de John Lanchbery)
Maestru de repetiţii şi notaţie coregrafică: Patricia Tierney
Lighting design original: John B. Read
Adaptare lighting design: Ionuţ Gabriel Pruteanu
Asistent scenografie: Alina Petrovschi
Cu participarea Corului de Copii şi Tineret Symbol, director: Jean Lupu, dirijor: Luminiţa Guţanu Stoian
Dirijor: Cristian Sandu (invitat)

Distribuţie
Titania - Alina Cojocaru
Oberon - Dawid Trzensimiech
Puck - Shuhei Yoshida
Bottom - Alistair Beattie
Cinci săteni - Alessandro Audisio, Răzvan Cacoveanu, Mircea Ioniţă, Shohya Oheda, Caspar Stadler
Helena - Andra Ionete
Demetrius - Liam Morris
Hermia - Bianca Stoicheciu
Lysander - Henry Dowden
Măzăriche - Raquel Gil Bergstrom
Fir-de-Păianjen - Akane Ichii
Molia - Francesca Velicu
Bob-de-Muştar - Nastazia Philippou
Copilul – Sasha Davidescu
şi Ansamblul de Balet al Operei Naţionale Bucureşti
Cu participarea Corului de Copii şi Tineret Symbol, director: Jean Lupu, dirijor: Luminiţa Guţanu Stoian
Maeştri de repetiţii: Florica Stănescu, Petruţa Almosnino şi Johan Kobborg