„Simonia fantastică”, la Opera Naţională din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opera Naţională Bucureşti prezintă, în cadrul programului de evenimente speciale, două lucrări reprezentative pentru romantismul muzical, şi anume concertul pentru violoncel şi orchestră în Si minor op. 104, B.191 de Antonin Dvořák şi celebra simfonie op. 14, intitulată „Simfonia fantastică”, de Hector Berlioz, în această seară, de la ora 19:00.

Concertul se bucură de participarea a doi invitaţi speciali, dirijorul Radu Popa de la Filarmonica „Banatul” din Timişoara şi tânărul violoncelist Ştefan Cazacu. Cele două lucrări muzicale reunite sub titlul „Fantastica” fac parte dintre numeroasele capodopere compuse în perioada romantică a istoriei muzicii. Concertul pentru violoncel op. 104 a fost compus de Antonin Dvořák (1841-1904) în timpul şederii sale în America şi a fost dedicat violoncelistului Hanus Wihan. Muzica este extrem de inventivă, plină de emoţii puternice, mişcarea finală fiind scrisă după moartea soţiei compozitorului. „Simfonia fantastică” este bazată pe o poveste literară, fiind cea dintâi simfonie compusă de Hector Berlioz (1803-1869), la vârsta de 27 de ani. Este o lucrare revoluţionară pentru vremea sa, fiind prima simfonie care foloseşte leitmotivul muzical, numită chiar „operă fără cuvinte”.

La pupitrul Orchestrei Operei Naţionale Bucureşti se va afla Radu Popa, dirijor al Filarmonicii „Banatul” din Timişoara şi invitat permanent al Filarmonicilor „George Enescu” din Bucureşti, „Transilvania” din Cluj-Napoca şi al altor orchestre importante din ţară. Ca dirijor al orchestrei de cameră „Camerata Janacek”, Radu Popa a coordonat producţia „Flautul fermecat” de W.A. Mozart de la Šumperk (Cehia) în anul 2002, iar în perioada 2002-2003 a fost asistent al cursurilor de dirijat-orchestră susţinute de Otakar Thrlik la Opava (Cehia). Colaborează frecvent cu orchestre din Cehia, dar şi cu artişti români de excepţie precum Alexandru Tomescu şi Horia Mihail. Este de asemenea compozitor şi pianist, ca instrumentist fiind laureat cu numeroase premii. Cu prilejul acestui concert, se află la prima colaborare cu Opera Naţională Bucureşti.

Violoncelistul Ştefan Cazacu este student al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, studiind şi la Viena timp de un an, la Universitatea de Muzică şi Arte ale Spectacolului, la clasa profesorului Rienhard Latzco. Este laureat al mai multor premii, printre care Premiul I la Concursul Internaţional de la Liezen (Austria) şi Premiul II la Concursul Internaţional Antonio Janigro (Croaţia). A reprezentat România la faza finală a concursului internaţional Eurovision Classics, ajungând în finală. A susţinut concerte în România cu Filarmonica „George Enescu”, Orchestra Naţională Radio şi alte orchestre din ţară, alături de dirijori precum Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Camil Marinescu, Florin Totan.

Concertul „Fantastica” face parte dintr-un demers mai amplu al Operei Naţionale Bucureşti, iniţiat încă din anul 2013, care are ca scop diversificarea ofertei artistice a instituţiei prin susţinerea unei stagiuni simfonice paralele, respectiv evidenţierea calităţilor ansamblurilor prin punerea acestora în prim-plan, în cadrul unor evenimente speciale.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite