Alice Barb, director fondator al Centrului Cultural Casa Artelor Sector 3: „Demonstrăm că produsul cultural de elită face audienţă mare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alice Barb
Alice Barb

De la 1 februarie 2013, regizorul de teatru şi operă Alice Barb a devenit constructor. În fiecare zi, de un an şi jumătate, construieşte Centrul Cultural Casa Artelor Sector 3, ca director fondator al acestei instituţii.

Ce înseamnă Centrul Cultural Casa Artelor?
Alice Barb: Metaforic înseamnă un vis împlinit, iar concret pentru mine şi echipa de la Centrul Cultural Casa Artelor înseamnă: 28 de programe şi evenimente culturale de elită realizate, întâlnirea cu peste 150.000 de spectatori la toate evenimentele noastre live, 290.000 de telespectatori, 20.000 de ascultători, aici mă refer la producţiile noastre care au fost preluate de posturi tv şi radio; colaborarea cu 1500 de artişti români şi străini, nume mari din domeniu, precum Angela Gheorghiu, Daniela Vlădescu, Robert Nagy, Irina Iordăchescu, Ana Cebotari, Vlad Miriţă, Corul Madrigal, până la Ştefan Bănică, Holograf, Loredana, Alternosfera din Republica Moldova, formaţia de flamenco Yolanda Osuna, din Madrid, iar lista este lungă şi poate acoperi întreg interviul. Şi cea mai mare colaborare a nostră este cea cu peste 3200 de copii din cadrul programului Pepiniera de Talente din sectorul 3. Toate programele noastre sunt finanaţate de Primăria Sectorului 3, o adminsitraţie inteligentă care investeşte în cultură şi se gândeşte la viitor.

Cum arată programul pe un an al Centrului Cultural Casa Artelor?
Proiectul Centrului Cultural înseamnă o viziune nouă despre spectacolul artistic în aer liber, cu acent pe arta clasică, programe culturale pentru toate tipurile de public, dar şi evenimente Premium, precum şi implicarea instituţiei noastre în calitate de co-producător în alte evenimente importante. Ceea ce am gândit eu se încadrează perfect în strategia culturală a Primăriei Sectorului 3 şi iată că acum, după un an şi jumătate de funcţionare, demonstrăm că produsul cultural de elită face audienţă mare, dovadă stau monitorizările oficiale pe fiecare eveniment. Toate programele şi evenimnetle noastre au fost realizate în parteneriat cu instituţii mari din România precum: UNARTE, Fundaţia Angela Gheorghiu, Institutul Cultural Francez, Institutul Cervantes şi mulţi alţii. Am aniversat zilele naţionale ale Franţei, Angliei, Spaniei, Americii, Ziua Limbii Române, toate acestea fiind parte a programului Zilele MulticulturalităŢii în sectorul 3, cel mai important program al nostru fiind dedicat elevilor din sector, din clasele I-VIII- Pepiniera de Talente, finanţat integral de Primăria 3, prin care descoperim talentele viitoare ale ţării. În fiecare an, la 1 Decembrie, de Ziua Naţională organizăm Gala Performanţie, un demers prin care sunt premiaţi tinerii absolvenţi ai învăţământului superior din România care au în ţară o carieră frumoasă, Concertul de Crăciun al Primăriei Sectorului 3, unde invitată a fost marea soprană Angela Gheorghiu. Anul acesta am organizat Concertul Extraordinar de Paşte, un eveniment care a unit creaţie muzicală sacră din toate confesiunile religioase, spectacolul având loc în Parcul Titan, pe scenă unindu-se peste 400 de artişti. Apoi de Ziua Europei am realizat un Concertul de muzică clasică iar momentul de excepţie a fost interpretarea pentru prima dată în aer liber, într-un parc bucureştean a unui fragment din Cantata "Carmina Burana" de Carl Orff. Centrul Cultural Casa Artelor este co-producătorul Expoziţiei Aniversare UNARTE 150 de ani, de la Muzeul Naţional de Artă, expoziţie care încă este deschisă până pe 28 septembrie. Am adus în Parcul Titan-Parcul Artelor cea mai mare statuie din Bucureşti-Calul Titanilor, înaltă de 9,50 m şi realizată din oţel şi care azi a devenit simbolul sectorului 3, alături de Globul Pământesc rotativ şi trenuleţul recreativ, oferit gratuit copiilor din sectorul 3.

Vă pregătiţi pentru eveniment special...
Duminică pe 31 august aniversăm Ziua Limbii Române, iar noi suntem la ediţia a doua a acestui eveniment. Ediţia din 2013 a adus peste 10.000 de specatori şi anul acesta deschidem cu o mare Expoziţie în aer liber, dedicată celor doi mari domnitori şi contructori de cultură şi limbă românească: „Brâncoveanu şi Cantemir 300 de ani” şi care va fi deschisă de academicianul Răzvan Theodorecu, în prezenţa primarul sectorului 3 Robert Sorin Negoiţă. Şi pentru că anul acesta sărbătorim 25 de ani de când Republica Moldova a revenit la limba română ca limbă oficială, ne-am gândit să invităm artişti de peste Prut pentru a aniversa împreună Limba Română. Este vorba de marele compozitor Eugen Doga, creatorul muzicii din filmele Maria Mirabela, Satra, Lautarii, Ana Pavlova şi multe altele. Maestrul va interpreta la pian unele dintre cele mai cunoscute creaţii ale sale, de altfel acest concert a fost gândit special pentru evenimentul nostru. El va fi acompaniat de Orchestra Simfonică Bucureşti, dirijată de Tiberiu Soare şi grupul coral Accoustic, dirijat de Daniel Jinga avându-i ca solişti pe soprana Ana Cebotari, mezzosoprana Antonela Bârnat şi tenorii Andrei Lazăr şi Ionuţ Popescu. De la ora 20,00 pe scenă va urca formaţia Zdob şi Zdub, din Chişinău care, în dulcele grai comun va susţine un concert exploziv iar seara se va încheia cu un superb foc de artificii. În acelaşi timp îi invităm pe toţi cei prezenţi la concert să aducă în dar o carte în limba română pentru şcolile din Republica Moldova. Intrarea este liberă. Aşadar, vă invităm cu drag la acest mare spectacol în aer liber, pentru ca împreună cu istoria, arta şi cultura românească să spunem Limbii Române - “La mulţi ani!” Mulţumim partener media principal al evenimentului: ziarul Adevărul! Şi revista Historia, care ne-a ajutat în realizarea expoziţiei.

Ce pregătiţi?
O toamnă cu multe evenimente şi programe, toate sub motto-ul nostru Creativitate- Eleganţă-Performanţă, la care vă aşteptăm cu drag.
 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite