Adevărul aduce, din 15 iunie, seria Kronika: 5 volume despre culisele celor mai interesante evenimente politice, sociale şi financiare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O serie de cinci cărţi din colecţia KRONIKA vor fi distribuite cu Adevărul, din 15 iunie, în fiecare luni
O serie de cinci cărţi din colecţia KRONIKA vor fi distribuite cu Adevărul, din 15 iunie, în fiecare luni

Adevărul a pregătit o nouă colecţie interesantă pentru cititorii fideli. În fiecare luni, din 15 iunie, împreună cu ziarul Adevărul vor fi distribuite cinci titluri din colecţia KRONIKA, volume interesante cu subiecte şi personaje care au scris istoria.

Luni, 15 iunie: Amintiri. Viaţa mea înainte şi după perestroika, Mihail Gorbaciov

„Indiferent de ceea ce ar putea spune acum despre perestroika oponenţii şi criticii ei, a fost o perioadă uimitoare... Am deschis un drum pe care se putea merge mai departe. Am făcut ceea ce trebuia făcut: am dat oamenilor libertate, transparenţă, pluralism politic, democraţie. I-am făcut liberi!“ (Mihail Gorbaciov)

În primăvara lui 1985, Mihail Gorbaciov, abia ales secretar general al Partidului Comunist al URSS, începea un proces de reformare a întregului sistem economic şi politic sovietic. Ceea ce avea să devină cunoscut drept perestroika („reconstrucţie“) a durat doar şase ani, până în decembrie 1991, când Gorbaciov şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al URSS.

Cu toate acestea, efectele politicii lui au fost incredibile, provocând nu doar dezmembrarea URSS şi prăbuşirea regimului comunist în toată Europa de Est, ci şi căderea Cortinei de Fier şi reunificarea Germaniei. Nu este de mirare că, în Rusia, Gorbaciov este considerat de majoritatea populaţiei drept principalul vinovat de disoluţia URSS-ului şi de pierderea statutului de superputere. Le-a dat ruşilor libertate, dar erau ei pregătiţi să o primească?

Occidentul, pe de altă parte, i-a apreciat meritele indiscutabile pe plan extern – reducerea tensiunilor Războiului Rece, diminuarea arsenalului nuclear, iniţierea retragerii trupelor sovietice din Afghanistan, neintervenţia în afacerile interne ale ţărilor din fostul bloc estic. În 1990, pentru toate aceste merite i s-a acordat Premiul Nobel pentru Pace.

Volumul de faţă este mărturia sinceră a unui om care a schimbat istoria secolului în care a trăit. Mai mult decât personajul politic aflat în vârful piramidei puterii, îl veţi cunoaşte pe omul Mihail Gorbaciov, cu speranţele tinereţii, realismul maturităţii, dezamăgirile bătrâneţii şi tristeţea pierderii iubitei sale soţii, Raisa, în septembrie 1999. 

La aproape 83 de ani, Mihail Sergheevici Gorbaciov rămâne unul dintre cei mai influenţi (şi controversaţi) oameni ai secolului XX.

„O privire fascinantă în culisele puterii de la Kremlin.“ (Der Spiegel)

Luni, 22 iunie: 1939 - numărătoarea inversă. Europa înainte de al Doilea Război Mondial, Richard Overy

Cartea de faţă vrea să relateze succint, dar temeinic, evenimentele petrecute în cei douăzeci de ani de insecuritate şi criză ce au urmat Marelui Război. Indiferent cât de puternice sau de durată au fost forţele ce au dus la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, a existat un moment când principalii actori pe scena istoriei s-au văzut nevoiţi să se confrunte cu aceste forţe şi să ia anumite decizii.

Marile evenimente ale istoriei îşi generează o dinamică şi o desfăşurare proprii. Din perspectiva noastră, a celor de acum, al Doilea Război Mondial pare să fi izbucnit din cauza crizei internaţionale provocate de Germania lui Hitler. Însă nimic din ce se întâmplă în istorie nu este inevitabil, după cum va încerca să demonstreze acest volum. Dialogul straniu între sistem şi actorii lui se află la baza relatării istorice. Evenimentele înseşi pot fi, în acelaşi timp, cauză şi efect – la fel cum s-a întâmplat şi cu cele care au împins Europa în război în urmă cu şaptezeci de ani.

Această analiză penetrantă o ultimei săptămâni de dinainte de război pune în lumină, aproape oră de oră, naşterea şi năruirea speranţelor de pace şi încercările făcute de ambele tabere pentru a evita ceea ce nici una dintre ele nu voia să se întâmple. Guardian

O carte concisă, minunat argumentată şi scrisă cu maximă luciditate. Daily Express

Luni, 29 iunie: Afacerea Edward Snowden. Cele mai şocante dezvăluiri despre spionajul global american, Glenn Greenwald

Internetul democratizează discursul politic şi echilibrează balanţa între cei puternici şi cei slabi, iar libertatea lui – posibilitatea de a folosi reţeaua fără constrângeri instituţionale şi sociale sau fără controlul statului şi fără o teamă permanentă – este esenţială. Convertirea internetului într-un sistem de supraveghere îl privează astfel de potenţialul său, îl transformă într-un instrument de represiune, ameninţând să producă arma cea mai opresivă şi extremă a intruziunii statului din istorie.

De aceea uluitoarele dezvăluiri ale lui Snowden sunt atât de importante. Ele au concentrat atenţia lumii asupra pericolelor supravegherii omniprezente din partea statului, au generat prima dezbatere globală despre valoarea vieţii private în epoca digitală şi au determinat contestarea controlului hegemonic al Americii asupra internetului. Au schimbat modul în care oamenii au văzut autenticitatea oricărei declaraţii făcute de oficialii SUA şi au transformat relaţiile între ţări. Au modificat radical viziunile despre rolul adecvat al jurnalismului în relaţia cu puterea guvernamentală. Îndrăznind să expună suprinzătoarele capacităţi de supraveghere ale NSA, Snowden a clarificat că ne aflăm la o răscruce de drumuri. Va fi era digitală un precursor al libertăţii individuale şi al libertăţilor politice pe care interentul este singurul capabil să le elibereze? Sau va aduce un sistem de monitorizare şi control omniprezent, dincolo de visurile celor mai mari tirani din trecut? Acţiunile noastre vor stabili încotro ne vom îndrepta.

Glenn Greenwald - probabil cel mai influent scriitor despre libertăţile civile (American Prospect)
carti kronika

Luni,  6 iulie: Viaţa mea cu John F. Kennedy. Interviuri cu Arthur M. Schlesinger jr, 1964, Jacqueline Kennedy

În 1964, ca parte dintr-un proiect de istorie orală despre viaţa şi cariera lui John F. Kennedy, mama mea a intrat într-un dialog cu Arthur M. Schlesinger Jr. pentru a-şi împărtăşi amintirile şi percepţia asupra lucrurilor. Înregistrate la mai puţin de patru luni după moartea soţului ei, aceste conversaţii reprezintă un dar făcut istoriei... Sper că tinerele generaţii care încep să afle mai multe despre anii 1960 vor considera aceste rememorări o introducere utilă în modul în care se face istoria şi vor găsi în ele inspiraţia de a oferi ceva acestei ţări care ne-a oferit tuturor atât de multe. - Caroline Kennedy

În ciuda insistenţei ei de a avea o viaţă privată, Jacqueline Kennedy nu a uitat niciodată că avea o obligaţie faţă de posteritate. Ştia că,atunci când această istorie orală va fi publicată după moartea ei, va avea ceea ce se aştepta să fie aproape ultimul cuvânt despre viaţa alături de soţul ei. Prin amintirile povestite în această carte, Jacqueline Kennedy a devenit prima soţie a unui preşedinte american care să accepte să răspundă ore în şir, în faţa unui magnetofon, unor întrebări despre viaţa ei publică şi privată. Acum, după ce decenii la rând povestea ei a fost scrisă de alţii, puteţi să citiţi ce are ea de spus. - Michael Beschloss

Luni, 13 iulie: Cazul Orlov. Dosare KGB. Spionajul sovietic în Războiul Civil din Spania, 1936–1938, Boris Volodarsky

„Istoria serviciilor de informaţii sovietice continuă să fie un mister“, mărturiseşte Boris Volodarski, fost căpitan în Serviciul de Informaţii Militare din URSS (GRU), unul dintre cei mai mari experţi în studierea serviciilor secrete sovietice. Şi tot Volodarski este de părere că majoritatea materialelor publicate pe această temă este plină de falsuri şi de informaţii distorsionate, incluzând aici şi memoriile publicate de foştii agenţi.

Noile documente disponibile astăzi ne permit să cunoaştem mult mai bine adevărul despre intervenţia sovietică în Spania şi rolul jucat de agenţii URSS: Gerö, Grigulevici, Philby (iniţial trimis cu misiunea de a-l asasina pe Franco), Kolţov şi, mai ales, Lev Nikolski, cunoscut drept Aleksandr Orlov – omul care i-a înşelat pe Stalin şi pe cei de la CIA, şi chiar lumea întreagă cu memoriile sale. Acesta a condus, din februarie 1937, staţia NKVD din Spania şi a fost responsabil de o etapă importantă a regimului de teroare sângeroasă, care a inclus asasinarea lui Kurt Landau şi a lui Andreu Nin.

Cartea de faţă, care demontează o cantitate impresionantă de fabulaţii, falsuri şi minciuni, ce continuă să fie propagate şi astăzi, va fi, fără îndoială, o referinţă indispensabilă pentru toţi cei care îşi propun să studieze Războiul Civil din Spania.

Preţul pachetului ziar şi carte este de 14,99 lei.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite