Actorul Alexandru Repan, 75 de ani sărbătoriţi cu un spectacol la Teatrul Nottara
0Pe 26 februarie, actorul Alexandru Repan împlineşte 75 de ani şi 55 de ani de carieră, iar dubla aniversare îl va prinde, cum altfel, pe scenă, la Teatrul Nottara, acolo unde semnează şi regia spectacolului "Rapsodie-n roz", în care joacă de un an.
Spectacolul de pe 26 februarie, o adaptare după "Oscar şi Tanti Roz" de Eric-Emmanuel Schmitt, este programat de la ora 19.30, la Sala "George Constantin" a Teatrului Nottara, şi propune o perspectivă inedită asupra existenţei şi trecerii timpului.
"Pe 26 februarie, marele actor Alexandru Repan împlineşte vârsta de 75 de ani. Dacă îi priveşti statura sveltă, eleganţa, supleţea gesturilor şi zâmbetul cuceritor, informaţia pare neverosimilă. Totuşi, stau mărturie multitudinea de roluri memorabile, pe care le-a jucat în cele peste 70 de spectacole şi peste 30 de filme, realizate de-a lungul celor 55 de ani de carieră", informează un comunicat la Teatrului Nottara.
Alexandru Repan s-a născut pe 26 februarie 1940 în Bucureşti. Părinţii săi, Marghit şi Alexandru, l-au dus de multe ori la spectacole inoculându-i dragostea de scenă.
La 16 ani s-a înscris la Facultatea de Istorie pe care a absolvit-o în 1961. După terminarea acesteia s-a înscris la examenul de admitere la Institutul de Teatru, având în comisie personalităţi ca Moni Ghelerter, Alexandru Finţi, Ion Finteşteanu, Beate Fredanov. A fost admis din prima încercare, cu o schiţă de Caragiale şi cu un sonet de Eminescu, la clasa profesorilor Moni Ghelerter — Zoe Anghel, având colegi cu nume de primă mână ale scenei: Ruxandra Sireteanu, Emil Hossu, Melania Cârje, Peter Paulhofer, Ştefan Sileanu, Olga Bucătaru sau Alexandru Bocăneţ — care, după anul întâi, a plecat de la Actorie la Regie. A absolvit IATC în 1965.
În 1968, recita un poem la televiziune şi a fost remarcat de Horia Lovinescu, pe atunci directorul Teatrului Nottara, care i-a propus un rol, şi să devină, alături de colegi de breaslă ca Ovidiu Iuliu Moldovan, Gilda Marinescu şi Ştefan Iordache.
Din 1970 a jucat pe scena Teatrului Nottara din Bucureşti, până în prezent, în piese precum: ''Crimă şi pedeapsă'' de Dostoievski (1970); ''Bună seara domnule Wilde'' de Oscar Wilde (1971); ''Craii de curte veche'' de Mateiu Caragiale (1978); ''Al patrulea anotimp'' de Horia Lovinescu (1989); ''Regele moare' de Eugen Ionesco (1991). A mai jucat în multe spectacole, colaborând cu mari regizori — ''Cui i-e frică de Virginia Woolf'' de Edward Aldee (r. Radu Gabrea, 1999), ''Hora iubirilor'' de A. Schnitzler (r. Felix Alexa), ''Romeo şi Jeanette'' de J. Anouilh (r. Claudiu Goga), ''Richard al III-lea nu se mai face'' de Matei Vişniec (r. Michel Vivier), ''Variaţiuni enigmatice'' de E. Schmidt (r. Claudiu Goga) şi multe altele.
A jucat în numeroase filme, pe marele şi micul ecran: ''Vacanţă la mare'' (1962), ''Ciprian Porumbescu'' (1972), ''Cantemir'' (1975), ''Războiul de Independenţă'' (serial TV, 1977), ''Vlad Ţepeş'' (1979), ''Burebista'' (1980), ''Masca de argint'' (1984), ''Bătălia din umbră'' (1985), ''Colierul de turcoaze'' (1985), ''Rochia albă de dantelă'' (1988, r. Dan Piţa), ''Trahir'' (1992, r. Radu Mihăileanu), ''Faimosul paparazzo'' (1999, r. N. Mărgineanu), ''Sindromul Timişoara — Manipularea'' (2004, r. Marius Barna), ''Youth Without Youth / Tinereţe fără tinereţe'' (2007, r. Francis Ford Coppola).
Din 1990 a predat actoria la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie, devenit apoi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică ''I.L. Caragiale''. În 2002, a fost distins cu Ordinul Cultural în grad de Cavaler.