350 de proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri au fost aprobate. Bugetul alocat acestora va fi de 50 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri, comitetul interministerial a aprobat  350 de proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri la nivel local, regional, judeţean şi local, respectiv la nivel naţional şi internaţional, a anunţat ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu. Suma totală alocată acestor proiecte este de 50.055.165 de lei.

Dintre cele 350 de proiecte aprobate, 86 sunt ale autorităţilor şi instituţiilor publice centrale, în sumă totală de 16.896.865 lei, şi 264 ale unităţilor administrativ-teritoriale, cu o valoare totală de 33.158.300 lei.

MCIN a făcut publică şi lista cu manifestări, acţiuni şi proiecte propuse de ministere şi instituţii publice centrale şi instituţii subordonate ministerului, care cuprinde 86 de titluri aprobate. Pentru acestea a fost alocată suma de 15,89 de milioane de lei. 

Printre proiectele de anvergură naţională cuprinse în această listă se numără: „100 de ani de excelenţă romănească în medicină"- Spitalul Clinic Nr. 1 CF Witting Bucureşti”- organizat de Ministerul Transporturilor, „1918. Marea Unire în documente (Set didactic)”- organizat de Ministerul Afacerilor Interne în parteneriat cu Arhivele Naţionale ale României, „Garnizoana Galaţi - 100 de ani de la Marea Unire”- organizat de Ministerul Afacerilor Interne -  U.M. 0527 Galaţi - Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Galaţi "Dunărea de Jos, sau „România Reîntregită - Primul Centenar (dotarea şcolilor din România cu un set din 3 planşe didactice-interactive dedicate Marii Uniri)”- organizat de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Lista completă a acestor proiecte, de anvergură naţională şi regională, poate fi descărcată de aici. 

„Aniversarea Centenarului aparţine tuturor românilor, fiind moment unic în care putem uita cu toţii de culoarea politică, aşa cum au făcut-o şi marii noştri înaintaşi", a declarat George Ivaşcu.

Ministrul Culturii George Ivaşcu a precizat că, pentru aniversarea Centenarului Marii Uniri, a fost alocată suma de 150 de milioane de lei, împărţiţi în mod egal pentru unităţile administrativ-teritoriale (UAT), pentru instituţiile centrale şi pentru ONG-uri. Din partea ONG-urilor au fost depuse 223 de proiecte (data limită a fost pentru depunerea proiectului a fost 18 iunie) care urmează să intre în evaluarea comisiilor de specialitate.

Până acum, din bugetul destinat instituţiilor centrale, au fost alocaţi 36.918.786 de lei, iar din cel destinat UAT, 39.467.826 de lei.

De asemenea, ministrul Culturii a punctat că procesul de realizare al celor două monumente ale Unirii e la Alba- Iulia şi Arad se află în derulare.

După întâlnirea Comitetului interministerial, George Ivaşcu a prezentat şi alte proiecte ale MCIN, printe care Ro-Cultura, cu un buget de peste 29 de milioane de euro, program ce presupune restaurarea şi revitalizarea monumentelor istorice, creşterea accesului la cultură, cooperarea culturală internaţională în domeniul patrimoniului şi al creaţiei artistice contemporane”. Alte proiecte al MCIN, prezentate de Ivaşcu, sunt Programul Strategic „Oraşe europene”, Sezonul Cultural România-Franţa, Timişoara- Capitala Europeană a Culturii 2021, manifestările din cadrul preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene şi participarea României în calitate de invitat de onoare la Festivalul Internaţional de Artă Europalia.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite