Copacii „hrăniţi“ cu noxe cresc mai repede

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Graţie dioxidului de carbon eliberat în exces în urma activităţilor umane, arborii se înalţă mai repede decât în trecut. Schimbările climatice, ce au creat în ultima vreme o imagine apocaliptică asupra viitorului, au şi o urmare pozitivă: flora se dezvoltă într-un ritm fără precedent.

Cele mai recente estimări arată că populaţia globului generează anual circa 50 de miliarde de tone de dioxid de carbon. Oameni de ştiinţă prestigioşi din întreaga lume spun că poluarea cu noxe toxice este principala cauză a încălzirii globale.

Acelaşi gaz nociv pentru sănătatea mediului şi a omului are însă un avantaj descoperit de cercetătorii de la Universitatea din Leeds, Marea Britanie: copacii cresc mai repede pentru că absorb dioxidul de carbon în exces şi, folosind lumina soarelui, îl convertesc în proteine şi în zaharuri, informează publicaţia britanică „The Daily Telegraph".

„Asta înseamnă că omenirea mai are timp să contracareze efectele negative ale schimbărilor climatice", spune profesorul britanic Martin Parry.

Concluzii după 20 de ani de cercetări

Studiile făcute de specialiştii de la Universitatea Leeds au avut în vedere o varietate a florei, de la pădurile tropicale până la culturile de sfeclă roşie din Marea Britanie. Copacii din pădurile tropicale absorb acum, în medie, cu 0,6 tone de dioxid de carbon mai mult, comparativ cu anul 1960.

Parry spune că, dacă facem un calcul la nivel global pe baza acestor cifre, va rezulta că pădurile tropicale ne scapă de aproximativ cinci miliarde de tone de dioxid de carbon în fiecare an.

Şi rapoartele cercetătorilor americani confirmă concluziile britanicilor. Peste 90% din copacii plantaţi în SUA cresc mai repede decât în orice altă perioadă din ultimii 225 de ani, potrivit ecologistului Geoffrey Parker de la Institutul de cercetare a mediului înconjurător  „Smithsonian" din Edgewater, Maryland.

„Am făcut o listă cu toate explicaţiile posibile pentru rapiditatea cu care cresc plantele în ultimii ani, apoi am exclus jumătate dintre ele. Am ajuns la concluzia că absorbţia unor cantităţi mai mari de dioxid de carbon este răspunsul pe care-l căutam", a spus Parker. Toate aceste constatări au fost făcute după 20 de ani de cercetări în 55 de loturi forestiere din SUA. 

"Mai mult dioxid de carbon în atmosferă duce la accelerarea ritmului de creştere a arborilor, ceea ce înseamnă un obstacol în calea încălzirii globale."
Martin Parry
cercetător britanic

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite