Clientul vrăjitoarelor: leneş şi prost

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru a-şi păcăli clienţii, şarlatanele apelează la recuzită spectaculoasă.
Pentru a-şi păcăli clienţii, şarlatanele apelează la recuzită spectaculoasă.

Câştigurile aşa-ziselor practicante de magie sunt încurajate de incultură şi de incapacitatea românilor de a-şi proiecta singuri un viitor.

„Nu e prost cine ia, e prost cine dă", pe această concepţie bine împământenită în societatea românească s-a clădit o afacere de milioane de euro. Seduşi de uşurinţa cu care îşi pot afla şi influenţa viitorul, mii de români apelează la practicile aşa-zise magice ale vrăjitoarelor. „E veche tendinţa de înşelătorie, dar este alimentată de prostia generală, de lipsa de cultură, de incapacitatea şi lenea de a gândi, cum sunt de fapt alimentate majoritatea fenomenelor negative din societatea românească. Este o lene de a gândi. De ce să-mi ghicească cineva viitorul? Pentru că mie mi-e lene, pentru că sunt incapabil să mi-l imaginez şi să văd soluţiile care mi se potrivesc", a explicat Florin Tudose, psihiatru.

Tehnicile acestora sunt bine puse la punct şi însuşite încă din copilărie. Vrăjitoarele nu învaţă psihologie la vreo universitate, ci deprind abilitatea de a citi oamenii de când sunt mici. „Trebuie să fie foarte atente, sunt pedepsite, nu primesc de mâncare dacă nu învaţă. Astfel, ajung să practice vrăjitoria ca pe un fel de meserie", a exemplificat specialistul.

„Sunt nişte escroace, nu vestale ale viitorului"

De asemenea, vrăjitoarele îşi aleg cu atenţie numele - Speranţa, Melisa, Bucuria  fiind suficient de exotice pentru a atrage atenţia -, dar şi tehnica în care se vor specializa. Astfel, unele sunt adepte ale magiei albe - comunică direct cu Creatorul, cu Dumnezeu -, altele sunt practicante ale magiei negre, fiind dispuse să facă şi lucruri mai puţin „curate" pentru a-şi satisface clienţii.

„Vrăjitoarele sunt escroace, nu sunt nişte vestale ale viitorului. Nu spun nimic gratis. Totul e pe bani. Şi, chiar dacă tu eşti sedus de faptul că la început îţi cer puţin, e ca un joc, până când apare dependenţa. Şi ele te citesc foarte bine, te bagă într-un carusel, iar când ajungi la un grad ridicat de dezintimare, apare şantajul", a mai precizat psihiatrul.

La fel de uşor de conturat este şi profilul celor care apelează la farmecele practicantelor acestei „meserii". „Sunt aceeaşi veşnici jucători la Caritas, la FNI, care încearcă să obţină ceva fără muncă, să voteze fără să se informeze, mereu invidioşi. Nu cred că vreun om cu o gândire pozitivă ajunge vreodată la vrăjitoare. Apelează membrii societăţilor mai primitive, care nu reuşesc să se maturizeze, să ajungă la un nivel acceptabil de comunicare şi unde scala de valori este foarte perisabilă, aşa că se încred în vrăjitorie, flacăra mov sau parapsihologie", a explicat Florin Tudose.

Alianţă tacită

De asemenea, mai spun specialiştii, cei care apelează la astfel de practici au o gândire care funcţionează în chip magic, copilăresc. „Între manipulatorul care, în acest caz, sunt vrăjitoarele, şi cel care a solicitat ajutorul lor există o alianţă tacită, în zona aceasta de promiscuitate", a declarat Hanibal Dumitraşcu, sociolog.

De altfel, alianţa aceasta îngreunează şi munca oamenilor legii, care încearcă să sancţioneze escrocheriile acestora. De cele mai multe ori, nimeni nu recunoaşte prejudiciul şi nu doreşte să depună plângere.

Pe la palatele vrăjitoarelor au trecut şi alte nume cunoscute. Alina Vidican, tânăra pentru care Cristian Borcea şi-a lăsat nevasta, ar fi apelat la farmece pentru ca acesta să-şi părăsească definitiv familia. Simona Sensual a mers şi ea la vrăjitoare, după ce a rămas însărcinată, pentru a afla dacă va naşte băieţel sau fetiţă. Ileana Lazariuc, soţia lui Ion Ion Ţiriac, a apelat la farmece pentru a-i merge bine în dragoste. O vrăjitoare a susţinut că Elena Udrea i-a trecut pragul pentru a o ajuta să aibă succes în politică. Adrian Mutu şi Mariana Moculescu, fosta soţie a compozitorului Horia Moculescu, ar fi apelat şi ei la serviciile vrăjitoarelor.

„Ce să reclame oamenii, că s-au lăsat fraieriţi? Pe de altă parte, multe dintre pseudovedetele escrocate nu au muncit pentru aceşti bani. Banul cu cât îl câştigi mai nemuncit, cu atât are mai puţină valoare pentru tine", a conchis psihiatrul Florin Tudose. 

Un deputat rrom cere condamnarea vrăjitoriei

Deputatul Nicolae Paun, preşedintele Partidei Rromilor Social Democrate, susţine interzicerea vrăjitoriei, pe motiv că ar fi o practică primitivă, demnă de Evul Mediu, şi care nu este susţinută de membrii comunităţii rrome. Acesta citează un studiu realizat de partidul său care arată că 90% din ţigani nu sunt de acord cu practicarea vrăjitoriei. El a iniţiat un proiect de lege prin care vrăjitoria să fie pedepsită cu închisoarea.

Cum ghicesc şarlatanii viitorul

- Ghicitul în cărţi este una dintre cele mai variate metode de a „citi" cuiva viitorul, după ce acestea sunt descântate. 
- Ghiocul este folosit mai ales de vrăjitoarele-ţigănci care interpretează rezonanţa scoicii.
- Datul în bobi. Unii folosesc 42 de bobi, alţii 41, pe care îi „menesc" ţinându-i deasupra capului sau aproape de gură. 
- Ghicitul în cafea. Ceaşca cu zaţ se întoarce cu fundul în sus, se lasă la uscat, apoi se interpretează formele de pe pereţii ceştii.
- Deschisul cărţii. Condamnată de Biserică, practica este folosită în secret de diverşi preoţi.

Vrăjitoria în România

Ritualurile magice erau practicate pe teritoriul României de astăzi încă din trecutul îndepărtat. Geto-dacii aveau cuvinte proprii pentru a denumi vrăjitoria, unele ajunse până astăzi nemodificate, ca de pildă boscorodeală, boscănitură sau vâlfă. Mai târziu, în Evul Mediu, contrar unei idei larg răspândite, de magie se ocupa cu precădere Biserica. Numai clericii instruiţi puteau practica magia ritualică, doar ei puteau să citească cărţile de magie, redactate în latină, prin care se puteau invoca demonii. Cât despre vrăjitorii satelor, aceştia se găseau peste tot şi erau utili comunităţii având rol de vraci.

Începând cu secolul al XIII-lea, doctrina ecleziastică evoluează în contextul luptei împotriva ereziilor şi începe prigonirea celor care practicau vrăjitoria. Ei sunt acuzaţi că ar fi făcut un pact cu diavolul şi şi-ar fi renegat credinţa în Dumnezeu. Apare astfel fantasma sectelor satanice care sunt în război împotriva societăţii creştine.

Vânătoarea

Majoritatea oamenilor asociază ideea goanei după vrăjitoare Evului Mediu, dar majoritatea proceselor au avut loc în perioada Renaşterii. În Europa se disting două valuri. Primul, condus de tribunalul Inchiziţiei, parcurge anii dintre 1480 şi 1520. Al doilea, mult mai brutal, este opera tribunalelor seculare - procesele se derulează în perioada 1580-1630.  Pe teritoriul românesc, în Transilvania, în secolele XVI - XVII, s-au desfăşurat cele mai multe procese de vrăjitorie. Principalele acuzaţii erau cele de „schilodire" şi îmbolnăvire a copiilor.

Simpla suspiciune aducea atunci oprobriul comunităţii, iar persoana bănuită de vrăjitorie era izgonită sub ameninţarea că-şi va „pierde capul". În secolele XVIII-XIX, cei prigoniţi sub acuzaţia de practicare de ritualuri satanice au fost evreii. În 1710, la Târgu Neamţ au fost linşaţi cinci evrei şi puşi în lanţuri alţi 22, pe motiv că ar fi ucis un copil creştin „pentru sânge de Paşti". În secolul al XIX-lea, în oraşe din Moldova (Iaşi, Roman, Galaţi, Bacău, Piatra Neamţ), sunt atestate cele mai multe acuzaţii de acest gen, cu urmări grave. Andreea Lupşor, Ciprian Stoleru

Citește și:

EXCLUSIV Lista prostiei în contul vrăjitoriei: Oana Zăvoranu, Mihaela Borcea, Bănel Nicoliţă, Moni şi Irinel Columbeanu, Amalia Năstase, Corina Chiriac
Trei femei, dintre care două care susţin că sunt vrăjitoare, Vanessa şi Melisa,  au fost luate pe sus de mascaţi, ieri dimineaţă, pentru a fi duse la mandat de arestare preventivă, la Tribunalul Ilfov. citește aici detalii!

Poliţia a început vânătoarea: Vrăjitoare din Bucureşti acuzate că şantajau clienţi foarte bogaţi
Numai de la o victimă aceştia au luat 450.000 de euro în bani, bijuterii şi autoturisme. IGPR a descins în Bucureşti şi Ilfov într-o vânătoare de vrăjitoare fără precedent. citește aici detalii!

OPINIE: Vrăjitoare infractoare

Marți, 13 decembrie, o zi cu ghinion pentru câteva "vrăjitoare" luate pe sus de Poliția Capitalei într-un dosar de înșelăciune și șantaj. Privind lista clienților și motivele pentru care aceștia s-au adresat escroacelor rămâi mut de uimire. Îți vine să râzi de naivitatea victimelor și apoi să plângi de mila celor care cred gogomăniile pirandelor. citește aici tot editorialul!

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite