Cele mai mari prejudecăţi despre stres

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stresul nu provoacă ulcer şi nici nu dispare cu ajutorul alcoolului FOTO Shutterstock
Stresul nu provoacă ulcer şi nici nu dispare cu ajutorul alcoolului FOTO Shutterstock

Este cuvântul care ne înconjoară mereu, este prezent când ne plângem de munca stresantă, de obligaţiile stresante. Vorbim despre activităţi menite să ne destreseze, dar oare asta este soluţia? Ce înseamnă, de fapt, stres?

Stresul motivează? Provoacă ulcer? Este un atribut al oamenilor de succes? Prejudecăţile şi miturile despre simptomele şi tratamentele stresului sunt peste tot. „Huffington Post” a realizat o listă cu miturile cel mai des întâlnite privind efectele stresului, separând adevărul de ficţiune.

Stresul este motivant
Ne spunem mereu acest lucru, ca şi cum ar fi un lucru bun. Emoţiile dinaintea unui examen te forţează să-ţi dai silinţa, iar un nivel moderat de stres la muncă contribuie la succesul tău, nu? Să fie stresul cel care motivează în aceste situaţii? Andrew Bernstein, autorului volumului „Mituri despre stres”, explică pentru „Psychology Today” că stimularea şi implicarea ne motivează, nu stresul care este „doar un vârtej de emoţii negative”.

Câteva pahare te ajută să elimini stresul

Ar fi bine să te gândeşti înainte să-ţi torni câteva pahare de vin după o zi stresantă. Potrivit unui studiu publicat în „Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism”, alcoolul stimulează secreţia cortizolului, numit şi hormonul stresului.

Nu eşti stresat dacă nu ai simptome

Stresul se poate manifesta în tot felul de maniere neplăcute, de la insomnie până la îngrăşare, dar şi dacă nu experimentezi aceste simptome, nu înseamnă că nu eşti stresat. De fapt, stresul cronic este înrudit cu numeroase afecţiuni grave, precum cancerul şi bolile de inimă. Oamenii care nu prezintă simptome şi duc o viaţă stresantă pot suferi atacuri de cord, tocmai din cauza stresului, spune Kathleen Hall, specialistă pe efectele acestei condiţii. „Este unul dintre ucigaşii silenţioşi – ne lasă cu impresia că deţinem controlul asupra lucrurilor, dar nu-l avem, de fapt. Dacă suferi de stres cronic şi nu prezinţi simptome, nu înseamnă că nu-ţi «prăjeşteº» creierul sau cauzează alte boli”, a spus ea.

Stresul îţi provoacă ulcer

Contrar credinţei populare, majoritatea ulcerelor întâlnite la oameni nu sunt cauzate de stres, ci de bacteria comună H. Pylori, care declanşează inflamarea zonei abdominale şi a intestinelor. Cu toate că stresul poate ridica nivelul de aciditate al stomacului şi contribuie la afecţiunea digestivă, nu este cauza principală.

Stresul nu poate fi evitat

În ciuda majorităţii, stresul nu este inevitabil. Cu toate că nu avem puterea să prevenim toate situaţiile stresante care pot apărea, putem controla felul în care reacţionăm atunci.
Practica înţelegerii şi a atenţiei asupra momentului prezent s-a dovedit a fi benefică pentru reducerea secreţiei de cortizol.

Evenimentele negative cauzează stresul

Dar şi cele fericite pot face asta. Nu este vorba despre evenimentul în sine, cât despre răspunsul tău emoţional care cauzează stresul. Orice îţi întrerupe rutina şi declanşează emoţii puternice, negative sau pozitive, conduce către stres.

Simptomele de stres sunt aceleaşi pentru toată lumea
Aşa cum există factori numeroşi care contribuie la apariţia stresului, tensiunea se poate manifesta într-o gamă largă de simptome fizice şi psihice. Lumea experimentează stresul altfel – de la digestie îngreunată, depresie uşoară sau lipsa de concentrare. Se întâmplă atât de multe în corpul din cauza stresului, încât tocmai această încercare de a descoperi simptomele este cea mai bună metodă pentru a le combate.

Stresul este un atribut al oamenilor de succes

Din nefericire, trăim într-o societate în care stresul este asociat cu productivitate. Este un fapt asumat că oamenii de succes sunt stresaţi, iar cei care nu sunt supuşi unei tensiuni permanente, muncesc superficial. Este cât se poate de departe de adevăr acest mit, confirmă Hall. „Stresul nu ar trebui să însemnă că valorezi mai mult. Munca excesivă şi stresul acumulat nu înseamnă decât că este în neregulă cu sănătatea ta”, explică Hall.

Stresul = anxietate

Stresul, acut sau cronic, este foarte diferit de anxietate, care, spre deosebire de primul, este o boală mentală. Totuşi, diferenţele dintre cele două nu sunt foarte clare. Stresul este provocat de evenimente sau gânduri care te supără sau te enervează, în timp ce anxietatea este caracterizată de frică şi insecuritate.

„Anxietatea este cronică şi se înrăutăţeşte cu timpul, în timp ce stresul poate fi legat de cinci minute sau o zi doar”, spune Hall. Stresul poate dispărea natural, dar anxietatea nu dispare de una singură.
 

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite