Ce trebuie să ştii înainte să te apuci de o amenajare: sfaturi practice de la 5 specialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu realizat de platforma Houzz în 2018 arată că pentru 33% din cuplurile respondente, planificarea amenajării şi procesul în sine au fost frustrante, iar 7% s-au gândit chiar să se despartă sau să divorţeze în mijlocul lucrărilor. Pentru un proces cât mai lin, cinci designeri şi arhitecţi români te pregătesc temeinic cu sfaturi despre organizarea şantierului.

Cele mai frecvente probleme într-o amenajare sunt cauzate de buget, de opiniile diferite despre cum ar trebui să arate rezultatul final, de comunicarea adeseori deficitară între părţile implicate, de durata prelungită a proiectului şi diversele evenimente neprevăzute de pe şantier, care seamănă uneori cu un câmp de luptă.

Dar cum poţi avea o experienţă cât mai lină şi mai pozitivă atunci când gândeşti amenajarea în cuplu? Fie se ocupă doar unul dintre parteneri, aşa cum se întâmplă de multe ori, fie planificaţi şi pregătiţi totul temeinic. Am luat exemplul unui apartament nou, pe care îl cumperi direct de la dezvoltator şi am discutat cu designeri şi arhitecţi români despre toate etapele unei amenajări.

 Ai cumpărat unu apartament nou. Ce faci acum? Îţi spun cinci designeri şi arhitecţi români care sunt paşii.

arhitecti romani amenajare
arhitecti romani amenajare

Apartament nou: cum procedezi?

Când ai de amenajat un apartament nou, nu mai treci prin stresul cauzat de lucrările grele care se desfăşoară sub presiunea şantierului: decopertarea pereţilor, înlocuirea ţevilor şi a instalaţiilor sau schimbarea uşilor şi ferestrelor.

Dar sunt alte lucruri care necesită o atenţie specială. Mai întâi, asigură-te că alegi apartamentul corect. Designerul de interior Natalia Berezovskaia a scris un articol pe blogul ei, în care atrage atenţia asupra dimensiunilor reale ale spaţiului: uneori, planurile promovate de dezvoltator sunt înşelătoare şi cotele nu corespund realităţii. Trebuie să fii atent la suprafeţele reale, la numărul de ferestre, la spaţiul util, care trebuie să fie bine împărţit pe zone şi să ofere trasee corecte de circulaţie (nu e indicat să treci prin bucătărie ca să ajungi în baie).

Odată cumpărat apartamentul nou, arhitecta Cristiana Zgripcea te sfătuieşte să iei în calcul posibilitatea că vei avea nevoie să faci modificări care implică lucru intens. „Este posibil să vrem să mutăm prize, ca să avem echipamentele electrocasnice la bucătărie, aşa cum este mai confortabil şi nu cum a prevăzut dezvoltatorul. De asemenea, este posibil ca plafonul şi pardoseala să nu fie perfect paralele, iar o eroare mai mare de doi centimetri la acestea nu ar putea permite implementarea unui mobilier de jos până sus, pentru că mobila nu poate fi decât perfect dreaptă”, explică ea.

 Înainte să apelezi fie la designeri, fie la arhitecţi români, gândeşte-te ce îţi doreşti şi fă un research pe internet.

Imagine indisponibilă

Când apelezi la un arhitect sau designer şi cum?

Dacă vrei să faci modificări la instalaţiile electrice ori sanitare sau vrei să elimini pereţi, e bine să apelezi la un specialist încă din faza de şantier, te sfătuieşte şi arhitectul Alexandru Bucur: „Chiar şi în cazul apartamentelor noi, mai ales dacă sunt greşeli de proiectare sau spaţii voit subdimensionate, e de preferat să poţi interveni chiar din faza de şantier şi să corectezi. Aici arhitectul te poate ajuta. Însă, atenţie, nu vei putea face mari modificări şi nici nu vei găsi multă înţelegere din partea dezvoltatorilor. De asemenea, modificările de prize şi iluminat trebuie făcute tot în această fază, pentru a adapta cât mai bine spaţiul dorinţelor tale”, povesteşte el.

„Momentul în care trebuie să contactezi arhitectul de interior e înainte să intre echipa de meşteri în locaţie, nu după ce s-au blocat din diverse situaţii. Noi îi îndrumăm, alături de constructor, etapizat pe fiecare pas”, ne învaţă arhitecta Cristiana Zgripcea.

Şi Alexandru Bucur insistă pe importanţa de a te gândi din timp la proiectul tău de amenajare. „Dacă apelezi la un designer de interior, ar trebui să ştii deja ce-ţi doreşti pentru spaţiul tău. Poate că nu te pricepi să spui cum ai vrea să arate amenajarea, dar trebuie să fii pregătit să-i povesteşti ce activităţi obişnuieşti să ai, câţi membri vor folosi amenajarea şi în ce moduri. E bine să încropeşti un panou cu fotografii, detalii sau exemple din alte amenajări. Să îi spui ce pasiuni şi obiceiuri ai. Desigur, în acest proces te va ajuta şi arhitectul sau designerul, prin întrebările potrivite” adaugă el.

Citeşte continuarea articolului aici

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite