Ce putem învăţa de la japonezi pentru a duce o viaţă lungă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Japonia este ţara cu cei mai longevivi oameni din lume, iar stilul de viaţă bazat pe o alimentaţie bogată în peşte nu este singurul motiv pentru care niponii duc o viaţă lungă.

Populaţia japoneză este mai longevivă decât oricare naţie, iar lucrurile nu par să se schimbe în viitor. De al un an la altul, Ţara Soarelui Răsare are tot mai multe persoane centenare, depăşindu-şi de fiecare dată recordul de longevitate.

La 1 septembrie 2014, în Japonia erau înregistraţi 58.820 de oameni cu vârsta de cel puţin 100 de ani, cu peste 4.000 mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Un studiu recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că femeile din Japonia sunt cele mai longevive din lume. Misao Okawa (foto), deţinătoarea recordului mondial pentru cea mai longevivă persoană din lume (116 ani), este din această ţară.

Misao Okawa

Viaţa lungă a japonezilor nu se datorează numai bagajului genetic, ci şi stilului de viaţă diferit de cel european. Specialiştii au identificat pentru publicaţia americană „The Huffington Post“ motivele pentru care  aceştia de bucură de cea mai mare longevitate:

Dieta bogată în peşte şi fructe de mare

Peştele şi fructele de mare sunt alimente de nelipsit pentru japonezi. Consumul mediu pe cap de locuitor este de 55,7 kilograme pe an, potrivit datelor Serviciului Naţional din domeniul Pescuitului. Prin comparaţie, consumul mondial de peşte este de 19 kilograme pe cap de locuitor, arată un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură.

Consumul de peşte reduce cu 36% riscul de boli cardiovasculare, arată un studiu. Vârstnicii care au un nivel crescut de acizi graşi Omega 3 în organism (care provin din consuml de peştele gras oceanic precum tonul sau somonul) trăiesc, în medie, cu 2,2 ani mai mult decât ceilalţi. Alimentaţia bogată în peşte poate preveni chiar unele forme de cancer, după cum au arătat câteva studii. Nutriţioniştii recomandă două porţii de peşte gras pe săptămână, preparat la cuptor la pe grătar.

Algele marine nu lipsesc din alimentaţie

Japonezii consumă în jur de 100.000 de tone de alge pe an, bucătăria lor tradiţională incluzând peste 20 de soiuri de alge. De altfel, insula japoneză Okinawa, acolo unde trăiesc foarte mulţi centenari, consumă mai multe alge decât oricare alţi oameni.

Algele conţin o cantitate mare de proteine, iar unele soiuri conţin mai mult potasiu decât bananele. Ele sunt, de asemenea, unele dintre puţinele alimente care conţin iod natural, foarte benefic pentru buna funcţionare a tiroidei. Cercetătorii Universităţii Harvard au descoperit că algele marine pot regla nivelul estrogenului şi pe cel al estradiolului, ceea ce explică incidenţa mai mică a cancerului de sân din Japonia. Dacă nu agreaţi gustul, puteţi consuma algele sub formă de paste.

Cântatul este un „sport“ naţional

Japonia este ţara cu celel mai multe baruri care organizează karaoke. În 2010, industria karaoke ajungea la nu mai puţin de 10 miliarde de dolari. Ce legătură are kararoke cu longevitatea japonezilor? Specialiştii universităţilor Ehime şi Osaka observau, în urma unui studiu, că oamenii care cântă cu prietenii au o sănătate cardiovasculară mai bună. „Cântăreţii respiră profund, lucru bun pentru sistemul nervos. De obicei, după ce cântă, oamenii primesc aplauze. Este o formă de susţinere socială care ne ajută să facem faţă mai bine situaţiilor stresante“, a explicat autorul studiului, citat de publicaţia „The Huffington Post“.

Consumul de alimente fermentate

Pe lângă tradiţionala băutură sake (care, băută cu moderaţie, aduce beneficii pentru sănătate), bucătăria japoneză include multe alimente fermentate, de la coloratele legume tsukemono şi până la murăturile servite drept garnitură. În plus, tate mâncărurile sunt preparate sau completate cu sos de soia, fermentat în mod natural. Un japonez consumă, în medie, aproape 7 litri de sos de soia.

În urma procesului de fermentare, alimentele sunt descompuse parţial înainte de a le consuma. Prin urmare, fermentarea ajută digestia, iar studiile arată că ea întăreşte şi sistemul imunitatea (cele mai multe celule imunitare trăiesc în intestine).

Japonezii iubesc natura

Arhipelagul japonez nu este acoperit de oraşe, aşa cum mulţi au convingerea, o bună parte din acesta fiind verde. În cultura japoneză, natura este foarte respectată, niponii având chiar o zi naţională dedicată munţilor. La toate acestea se adaugă faptul că octogenarii japonezi au bătut recordul de căţărat pe munte: un bărbat de 80 de ani a reuşit să urce pe Everest.

Un lucru foarte interesant este că japonezii sunt printre primii din lume care folosesc terapia pădurii, numită Shinrin-Yoku, pentru a scăpa de stres. „Tratamentul“ presupune o plimbare de două ore în mijlocul naturii. În cursul acesteia, japonezii trebuie să-şi folosească toate cele cinci simţuri, iar înainte şi după plimbare, se măsoară tensiunea arterială pentru a observa eficienţa tratamentului. Cercetările arată că timpul petrecut în natură îmbunătăţeşte cu 20-50% funcţiile cognitive şi creativitatea.

Au băi excelente

Oricine a fost în Japonia şi a încercat sentō sau onsen (băi publice şi izvoare de apă termală) vă poate spune că sunt foarte relaxante. În jur de 85% din japonezi fac o baie relaxantă la final de zi, iar băile publice sunt frecventate anual de 128 de milioane de oameni, potrivit unei statistici din 2010.

Documentele medicale din secolul al XVII-lea recomandau băile ca metode de tratament în numeroase boli. Studiile mai recente au dovedit că băile în ape minerale pot atenua reumatismul, bolile de piele şi nevralgiile. Dar apa nu trebuie să fie neapărat minerală pentru a ne bucura de o baie relaxantă. Realizată împreună cu câteva tehnici de meditaţie, o baie obişnuită poate fi suficientă pentru a reduce tensiunea arterială.

Japonezii îşi fac mereu timp pentru ceai

Ceremonia ceaiului este întâlnită în multe ţări, dar cea din Ţara Sparelui Răsare este o artă. Ritualul de servire a ceaiului are rolul de a te detaşa de activităţile şi gîndurile care te acaparează zi de zi. În ciuda ritualului, consumul acestei băuturi este parte a stilului de viaţă japonez, ţara fiind în topul celor mai mari consumatoare de ceai, peste China.

Ceaiul verde este preferat de majoritatea japonezilor. De altfel, cuvntul „ceai“ din japoneză înseamnă verde. Dincolo de gustul său bun, ceaiul verde are o mulţime de beneficii pentru sănătate: reduce riscul de boli cardiovasculare şi de cancer şi creşte abilităţile mentale.

Citeşte şi:

VIDEO Ikaria, insula longevităţii. Care este secretul locuitorilor greci

De ce să mâncăm fructe de mare

Pielea frumoasă îşi dezvăluie secretul: apa termală

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite