Care este diferenţa dintre un angajat demotivat şi unul plafonat şi cum putem depăşi plafonarea, explică un specialist român în resurse umane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO bigthink.com
FOTO bigthink.com

Plafonarea la locul de muncă diminuează energia, afectează randamentul, anulează satisfacţiile profesionale şi deteriorează chiar şi relaţiile cu cei din jur. Alexandru Buşilă, psihoterapeut şi trainer Human Performance Development International (HPDI), are însă o teorie diferită în ceea ce priveşte plafonarea profesională, observând că a te plafona înseamnă că ai atins un nivel maxim de performanţă, nu că eşti demotivat.

Psihoterapeutul şi consultantul în resurse umane Alexandru Buşilă este de părere că nu ar trebui să ne îngrijorăm de la bun început atunci când conştientizăm că ne-am plafonat la job.

“Asta înseamnă că am reuşit să atingem plafonul performanţei. La urma urmei am ajuns aici prin propriile noastre eforturi. Nu asta ne doream? Să ajungem sus? Înseamnă că ai reuşit să o conduci până la punctul maxim”, explică Alexandru Buşilă.

Specialistul atrage, însă, atenţia că plafonarea capătă un sens negativ atunci când angajaţii aflaţi în această situaţie nu-şi mai pun problema să spargă acest plafon şi să treacă, astfel, la următorul nivel.

“Dacă 30 de zile la rând mergi la birou şi nu reuşeşti să te mobilizezi, să-ţi termini treaba aşa cum o făceai înainte şi nici nu mai găseşti soluţiile atât de uşor, atunci e cazul să iei măsuri. Poate vă întrebaţi care este diferenţa dintre plafonat şi demotivat. E simplu. Când eşti demotivat nu mai ai chef să faci nimic. Când eşti pe cale să te plafonezi, faci tot ceea ce ai făcut şi ieri, dar rezultatul nu te mai multumeşte”, completează trainerul HPDI, companie care oferă soluţii de leadership şi dezvoltare a resurselor umane .

alexandru busila

FOTO Alexandru Buşilă, psihoterapeut şi consultant în dezvoltarea resurselor umane 

6 sfaturi pentru a depăşi plafonarea:

Rezumând, plafonarea poate însemna un lucru bun, pentru că ea atestă atingerea maximului de competenţă într-o anumită funcţie sau poziţie profesională. În schimb, plafonarea devine nocivă atunci când angajatul se complace în această stare, fără a încerca să “spargă plafonul atins”.  Alexandru Buşilă a oferit câteva sfaturi care poate ajuta angajatul să depăşească starea de plafonare, cuvântul cheie fiind “provocarea”:

1. Încearcă să înveţi ceva nou. Mergi la cursuri de specializare sau de dezvoltare personală.
2. Fă-ţi planuri noi (tinde spre plafoane mai înalte) chiar dacă au legătura cu activitatea ta profesională sau nu.
3.  Convinge-ţi şeful să te implice în proiecte noi.
4. Provoacă-ţi colegii la un schimb de experienţă pentru câteva ore.
5. Implică-te, alături de colegi, într-un proiect de voluntariat.
6. Nu în ultimul rând, ia-ţi câteva zile libere, poate un weekend prelungit.

“Ai ajuns să te plafonezi pentru că ai muncit, ai depus efort, ai oferit tot ceea ce era mai bun în tine. Acordă-ţi câteva zile în care să-ţi faci un nou plan, să-ţi restabileşti următorul plafon de atins. Ai grijă doar ca noul plafon să fie mai sus decât cel pe care tocmai l-ai atins”, conchide psihoterapeutul Alexandru Buşilă.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite