Calea către scopul vieţii tale
0
Învăţămintele mistice din est spun că fiecare dintre noi are un scop particular în viaţă, deşi s-ar putea să nu ştim cum să îl recunoaştem. Un nou studiu sugerează metode prin care să îţi descoperi adevăratul scop, relatează „Huffington Post”.
Ca mulţi dintre noi, poţi simţi că există un scop personal în viaţa ta, dar nu l-ai descoperit încă, în special când te simţi prins într-o viaţă nesincronizată cu adevăratul ţel al existenţei tale. Mai mult, având un scop în viaţă s-a descoperit a fi o protecţie împotriva declinului mental.
Unora dintre noi li se deschide calea către acest scop într-un moment de iluminare sau dintr-un eveniment, cum este cazul lui Adam Steltzner, omul de ştiinţă de la NASA care a fost liderul echipei ce a creat şi a organizat aterizarea cu succes a robotului Curiosity. Într-un interviu a declarat că a cântat într-o trupă rock după liceu, dar cu timpul majoritatea colegilor lui au plecat la facultate şi şi-au văzut de vieţile lor. Într-o noapte, pe drumul spre casă, a remarcat cât de fascinante sunt stelele, mai ales constelaţia Orion. A vrut să cunoască tot ce se poate despre univers, aşa că Seltzner s-a înscris într-un curs de fizică şi în anii ce au urmat a obţinut titlul de doctor, ceea ce l-a propulsat spre unde este azi.
Însă, cei mai mulţi dintre noi trebuie să lucreze pentru a descoperi acest scop personal, pentru că prea des totul este încărcat de condiţionare şi adaptare la experienţă şi alegerile de viaţă, de exemplu de la familie şi cultură până la drumurile educaţiei, carierei şi relaţiilor noastre. Mai mult, majoritate dintre noi trec prin viaţă simţindu-se neîmpliniţi într-un mod care ar putea fi chiar mortal în unele circumstanţe. Iată cinci paşi împărtăşiţi de Huffington Post, care ajută la activarea scopului personal:
Uită şi mergi înainte
Poetul japonez al secolului 12, Hakuin, a scris: „Neştiind cât de aproape este adevărul de noi, îl căutăm departe de noi“. Scopul tău poate fi chiar în faţa ochilor, dar nu îl vezi, ca şi cum ţi-ai căuta cheile tale dispărute şi sunt chiar acolo, în faţa ta. Conectându-te la eul tău interior, mai degrabă decât căutând acel ceva din afară, ai mai multe şanse să îl descoperi acolo unde a fost întotdeauna, în tine.
Acea schimbare de perspectivă te ajută să laşi în urmă interesul de sine atât de proeminent în vieţile noastre şi îţi permite să reflectezi la drumul tău curent prin viaţă cu sinceritate. Mai departe, întreabă-te dacă te simţi împlinit din punct de vedere al valorilor şi al lucrurilor pe care vrei să „obţii“ de la viaţă. De exemplu, s-a demonstrat că în afaceri, ţelul anterior tinde să aibă mai mult succes.
Două studii sugerează modalităţi prin care să deţii „spaţiul“ mental necesar pentru această autoreflectare. Unul dintre ele demonstrează că voluntariatul, prin sacrificarea timpului personal, creează un fel de „afluenţă temporală“, ca şi cum ai avea mai mult timp pentru tine decât mai puţin. De asemenea, celălalt studiu a revelat că momentele de veneraţie, experienţe care te sustrag de la sine şi de la grijile de zi cu zi, te aduc mai aproape de momentul prezentului, îţi încetinesc simţul timpului şi măresc nivelul de concentrare. Acest fapt îţi oferă oportunitatea enormă de a-ţi asculta vocea interioară.
Învaţă din decizii, dar mai ales din consecinţe
Examinează dacă „succesele“ sau „dezamăgirile“ de-a lungul vieţii tale îţi spun dacă ai fost în armonie cu sinele tău sau nu. Experienţele tale de viaţă sunt lecţii care te pot învăţa ceea ce voiai să exprimi sau să manifeşti şi unde se poate întâmpla să ai lipsuri. Cercetările făcute asupra creierului arată că reflectarea asupra sinelui generează mai multă motivaţie sau planificare efectivă pentru viitor, ceea ce te ajută să îţi dai seama de o parte din drumul care nu se sincronizează cu scopul tău adevărat.
Găseşte-ţi calea
Când te simţi atras către un scop mult mai potrivit cu eul tău interior sau concepţiile tale, urmează-l cu încredere, chiar dacă este vorba despre ceva material sau spiritual. Sunt diferite moduri în viaţă prin care oamenii diferiţi îşi împlinesc menirea, dar caută ce ţi se potriveşte, pentru că în timp o sa îţi dai seama din feedback dacă este adevărata cale sau nu.
Întinde-te
Creează momente propice prin care să te forţezi pentru a te întinde spre ţelul acela, o viziune a modului în care ar putea arăta. Imaginează-ţi-l ca un magnet enorm care te atrage mereu pe calea spre scop, identificând ceea ce poţi face zilnic pentru a te aduce mai aproape de el. O viziune are un efect puternic asupra conştiinţei tale şi duce la o creştere a nivelului de fericire cu viaţa. Ai încredere în ce îţi spune inima, mai ales atunci când mintea te contrazice.
Fă totul cu dragoste
Când îţi urmăreşti ţelul vieţii, gîndeşte-te la tine ca la iubitul care oferă dragoste pentru binele personal, fără vreo aşteptare de a primi ceva în schimb, fără a cere să fii iubit înapoi sau fără a cere o „returnare pe investiţie“, făcând acest serviciu cu dragoste şi simţ al datoriei. Misticul Hazrat Inayat Khan, care a adus în Vest învăţămintele „Universale Sufisme” în anii 1900, a descris cel mai bine această senzaţie. „Din momentul în care te-ai unit de sinele tău cu dragoste, un val de inspiraţie îţi este relevat, indiferent de subiect, oricare ar fi problema din viaţă. Oricare ar fi obiectul pe care ochii tăi sunt aţintiţi, ţi se va dezvălui. Apoi ai pornit pe drumul adevărat şi ce fericit vei fi!“, a spus acesta. „ Aşa cum prin deschiderea ochilor poţi vedea lucruri, aşa şi prin deschiderea inimii poţi înţelege lucruri. Secretul constă în faptul că atunci când urechile şi inima îţi sunt deschise, toate locurile lumii sunt deschise, toate numele sunt deschise, toate tainele, misterele sunt dezvăluite“, a adăugat el.
Cu cât „infuzezi” mai multă dragoste gândurilor, emoţiilor şi comportamentului tău pe planul vieţii, al iubirii, bunătăţii, compasiunii, generozităţii şi justiţiei, îţi menţii nivelul interesului de sine scăzut şi eşti mult mai capabil să descoperi în orice accepţiune adevăratul tău scop.