De ce sunt femeile mai fericite decât bărbaţii
0
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Florida de Sud au descoperit o genă în ADN-ul femeilor care este responsabilă pentru fericire şi care nu se regăseşte în ADN-ul bărbaţilor.
Gena, cunoscută sub numele de inhibitori de monoaminooxidază A (MAOA), determină modul în care creierul procesează dopamina şi serotonina, produse chimice care ne fac să zâmbim.
Cu cât prezenţa genei este mai mare, cu atât mai repede creierul elimină acele substanţe – ceea ce înseamnă că sentimentul de fericire durează mai puţin. Dacă nivelurile genei sunt scăzute, atunci fericirea durează pentru mai mult timp.
„Aceasta este prima genă care produce sentimentul de fericire în rândul femeilor. Am fost surprinşi de rezultat”, a declarat autorul Henian Chen, profesor asociat în cadrul Departamentului de Epidemiologie şi Biostatistică, Colegiul USF de Sănătate Publică. Deşi vestea va aduce mai multe zâmbete pe feţele femeilor, acestea ar trebui să fie mult mai atente. MAOA poate avea urmări negative precum alcoolismul, agresivitate şi comportament antisocial.
Cercetătorii au analizat datele de la 345 de persoane – 193 de femei şi 152 de bărbaţi – care au participat la studiul longitudinal de sănătate mintală. După ce au verificat mai mulţi factori, de la vârstă la educaţie şi venituri, cercetatorii au descoperit că femeile care aveau gena MAOA mai scăzută au fost semnificativ mai fericite decât ceilalţi.
Făcând o comparaţie între fericirea întâlnită la bărbaţi şi cea de la femei, cercetătorii subliniază şi un alt aspect. De ce bărbaţii sunt mai puţin fericiţi decât femeile? Explicaţia ar fi prezenţa testosteronului.
Nivelul ridicat de testosteron la bărbaţi anulează orice efect pozitiv pe care o genă ca MAOA ar putea să îl aibă în comportamentul bărbaţilor.
Profesorul Chen explică teoria sa, arătând spre bărbaţii tineri. Pe măsură ce ei îmbătrânesc, ei devin mai „trişti” iar sentimentul de fericire scade, întrucât, odată cu înaintarea în vârstă, nivelul testosteronului, la bărbaţi, creşte. „S-ar putea ca bărbaţii să fie mai fericiţi înainte de adolescenţă deoarece nivelul testosteronului este scăzut”, concluzionează specialistul.