Turistă arestată în Egipt din cauza unui suvenir cumpărat cu 250 de euro. Ce era, de fapt, statuia cu care dorea să iasă din țară
0O excursie de vis în Egipt s-a transformat într-un coșmar pentru o turistă franceză, după ce a fost fals acuzată că încearcă să scoată ilegal din țară o antichitate valoroasă, ca suvenir.

Nathalie a fost arestată din cauza unei statuete pe care o achiziționase dintr-un magazin al unui hotel de lux.
Femeia, în vârstă de 56 de ani, a fost arestată la aeroportul Luxor și ținută într-un post de poliție timp de opt zile.
Ulterior, a fost acuzată de posesie și trafic de antichități, din cauză că poliția a spus că suvenirul era o antichitate veche de 4.500 de ani.
O antichitate de 250 de euro
După zece zile petrecute în Egipt, Nathalie urma să zboare acasă de la aeroportul Luxor. Ca parte a controalelor de securitate, bagajele ei au fost scanate cu raze X, iar personalul vamal a observat ceva curios.
Era o mică statuetă despre care experții contactați de vamă au concluzionat că nu este o copie a unui original, ci chiar o antichitate cu o vechime de 4.500 de ani.
Cu o zi înainte, Nathalie cumpărase obiectul dintr-o galerie de artă a Hotelului Winter Palace, pentru 250 de euro.
"Am fost foarte atrasă de acest obiect, un mic personaj îmbrăcat în chiloți, așezat, ținându-și mâinile pe genunchi. Nu aveam nicio idee că nu îmi va aduce noroc", a declarat ea pentru ziarul francez Le Figaro.
Turista, avocat de profesie, a fost suspectată de trafic de antichități și condusă la postul de poliție Luxor.
Aici, avocatul ei desemnat de instanță i-a explicat că este presupus vinovată și ar trebui să își ceară scuze la poliție.
Jean-François Rial, CEO al Voyageurs du Monde, agenția de turism care organizase excursia, a intervenit pentru a ajuta.
"În treizeci de ani de prezență în Egipt, nu am avut niciodată de-a face cu acest tip de caz, avem o rețea foarte bună și aceasta ne-a ajutat să îmbunătățim condițiile de detenție ale lui Nathalie în zilele următoare, dar a fost foarte dificil să accelerăm procedurile, deoarece securitatea statului s-a ocupat de caz", a declarat Rial pentru Le Figaro.
"Securitatea statului este indiferentă față de aceste tipuri de considerații economice, face ce vrea, și chiar și Abdel Fattah al-Sissi [președintele egiptean] nu are control complet asupra ei", a adăugat el.
I s-a interzis să mai intre în Egipt pe viață
Două zile mai târziu, Nathalie a apărut în fața unui judecător vorbitor de limba franceză. Pentru a demonstra că statuia era o copie, proprietarul galeriei a fost chemat să dea adresa atelierului de producție.
Judecătorul a declarat procedurile întrerupte, dar tot nu a achitat-o formal pe Nathalie. În cele din urmă, după intervenția ambasadorului francez la Cairo, Éric Chevallier, femeia s-a putut urca într-un avion spre Paris.
"Din câte înțeleg, mi s-a interzis să intru în țară pe viață", a declarat Nathalie pentru Le Figaro după experiența traumatizantă.
Cu toate acestea, nu intenționează să lase problema nerezolvată. Avocatul ei afirmă că va lua măsuri pentru a avea interdicția ridicată și pentru a primi recunoașterea formală a respingerii cazului.