Scandal în Egipt după ce una dintre piramidele din Giza urmează să fie îmbrăcată în granit. „E ca și cum ai încerca să îndrepți Turnul din Pisa”

0
Publicat:

Un proiect de renovare a uneia dintre piramidele din Egipt este contestat de experți care spun că seamănă cu „îndreptarea Turnului din Pisa”.

Experții consideră că renovarea înseamnă de fapt distrugerea piramidei
Experții consideră că renovarea înseamnă de fapt distrugerea piramidei FOTO captură Daily Mail

Lucrările la piramida lui Menkaure (Mykerinos) din Giza, Egipt, au stârnit o serie de critici, după ce s-a dovedit că intervenția înseamnă îmbrăcarea monumentului antic în granit.

Mostafa Waziri, șeful Consiliului Superior al Antichităților din Egipt, a numit restaurarea „proiectul secolului”. Într-un videoclip postat pe Facebook, Waziri arată muncitorii așezând blocuri neșlefuite și masive de granit la baza piramidei, care se află lângă Sfinx.

În subsolul videoclipului, unii comentatori au reacționat sarcastic. „Când va fi planificat proiectul pentru îndreptarea Turnului din Pisa?” a întrebat unul. „Mai degrabă cărămizi, de ce să nu puneți tapet pe piramide?”, a spus altul, potrivit Daily Mail.

Alții, precum egiptologul Monica Hann, sunt și mai vehemenți: „'Imposibil!' 'Singurul lucru care lipsea erau cărămizi puse pe piramida Menkaure! Când vom opri absurditatea în gestionarea patrimoniului egiptean?”, a întrebat ea. „Toate principiile internaționale privind renovările interzic astfel de intervenții”, a adăugat Hanna, cerând tuturor arheologilor să „se mobilizeze imediat”.

Restaurarea patrimoniului Egiptului, contestată

Când a fost construită inițial, piramida era acoperită cu granit, dar, în timp, o parte s-a distrus. Renovarea își propune să restaureze stilul original al structurii prin reconstruirea stratului de granit. Lucrările sunt programate să dureze trei ani și vor reprezenta „cadoul Egiptului pentru lume în secolul XXI”, a declarat Waziri, care conduce misiunea egipteano-japoneză responsabilă de proiect.

Problema conservării patrimoniului în Egipt este adesea subiectul unor dezbateri aprinse.

Distrugerea recentă a unor zone întregi din zona istorică a orașului Cairo a condus la o mobilizare puternică a societății civile, care este în mare parte interzisă în activitatea politică și se concentrează acum în cea mai mare parte asupra luptei sale cu guvernul asupra planificării urbane și problemelor legate de patrimoniu.

Dezbaterile s-au concentrat în ultima vreme asupra moscheii Abu al-Abbas al-Mursi din secolul al XV-lea, din orașul costier Alexandria, al doilea cel mai mare oraș din Egipt.

Autoritățile locale au anunțat o anchetă după ce un contractor responsabil cu renovarea a decis să vopsească în alb tavanul ornamentat, sculptat și colorat al celei mai mari moschei a orașului.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite