STUDIU Patru criterii după care au fost denumite aproape toate ţările lumii
0Un studiu ce a analizat toate cele 195 de ţări enumerate în Dicţionarul Oxford a ajuns la concluzia că fiecare dintre acestea este denumită după patru criterii.
Un studiu Quartz, ce a analizat cele 195 de ţări enumerate în Dicţionarul concis al Oxford privind numele locurilor din lume, a scos la iveală că aproape fiecare dintre acestea este numită după: un trib sau un grup etnic, o persoană importantă, o descriere a direcţiei sau o caracteristică a pământului. Din 195 de ţări, doar 20 nu se încadrează în una din aceste categorii, scrie telegraph.co.uk.
Anglia, de exemplu, este numită după Angles din secolul al V-lea, un trib de colonişti timpurii. Alte ţări europene al căror nume a fost inspirat de un trib sunt Franţa - numită după Frank, Italia - după tribul Vitali, şi Elveţia - care a fost numită după poporul Schwyz.
Mai exact, aproximativ o treime din ţările planetei sunt denumite după un trib istoric.
Statele Unite ale Americii şi Filipine sunt două exemple de ţări al căror nume a fost ales după o anumită persoană. America provine de la versiunea latină a primului nume de explorator italian Amerigo Vespucci şi, în mod similar, Filipine a primit numele de la exploratorul spaniol Ruy Lopez de Villalobos, în onoarea regelui Filip al II-lea al Spaniei, în 1542.
Vietnam - numită după populaţia viet, din sud.
Afganistan - înseamnă „pământ afgan“ sau „locul afganilor“.
Thailanda - numele provine de la populaţia „tai“, un grup etnic din regiunea câmpiilor centrale.
Rusia - vine de la termenul medieval latin „Russi“, care se referea la oamenii zonei.
Santa Lucia - această insulă caraibiană a fost numită de către francezi în 1625 după Sfânta Lucia, care era venerată în numeroase comunităţi religioase în timpul Evului Mediu.
Arabia Saudită - este numită după războinicul şi aristrocratul Muhammad bin Saud, care este considerat fondatorul primului stat saudit, în 1744.
Seychelles - în 1976 acest frumos lanţ de insule din Oceanul Indian şi-a obţinut independenţa faţă de Marea Britanie, dar înainte a fost controlat de Franţa şi numit după ministrul de finanţe Jean Moreau de Sechelles în anii 1700.
El Salvador - şi-a primit numele după cel al lui Iisus, „El salvador“ traducându-se prin „Salvatorul“. Numele i-a fost dat de conchistadorul spaniol Pedro de Alvarado în anii 1500.
Islanda - înseamnă „ţara gheţii“ şi provine din limba nordică veche. Se spune că numele i-ar fi fost dat de vikingul norvegian Hrafna-Floki Vilgeroarson în anul 856. Mulţi susţin că Islanda a primit acest nume pentru a descuraja potenţiali colonişti să se stabilească într-un ţinut rece şi ostil.
Te-ar putea interesa: