Spectacol celest: ploaia de meteori Orionide va lumina cerul nopţii în acest weekend. Când o poţi vedea
0O spectaculoasă ploaie de meteori Orionide luminează cerul în acest sfârşit de săptămână. Acestea sunt vizibile din orice punct al planetei, pe toată suprafaţa boltei cereşti.
În nopţile de 20, 21 şi 22 octombrie, pe cer va putea fi văzută cea mai spectaculoasă ploaia de meteori Orionide, informează vineri site-ul Space.com, citat de agerpres.ro.
Orionidele sunt particule provenite de la cometa 1P/Halley, cunoscută sub numele de Cometa Halley, corp ceresc care trece prin apropierea Terrei la fiecare 75 — 76 de ani. Pe măsură ce cometa îngheţată se îndreaptă către Soare, lasă în urma sa praf de cometă, cu care Pământul, în timpul deplasării pe orbită în jurul Soarelui, se intersectează în anumite momente ale anului.
Numărul de meteori vizibili va fi între 80 şi 20 pe oră. Orionidele sunt vizibile din orice punct al planetei, pe toată suprafaţa boltei cereşti. Cel mai bun punct de observaţie este departe de luminile oraşelor, în jurul orei 1:30 a.m., cu ochiul liber, fără binoclu sau telescop, întrucât aceste instrumente sunt proiectate pentru observarea obiectelor fixe de pe cer.
Unele Orionide sunt foarte strălucitoare şi rapide, trecând cu o viteză de până la 238.000 km/h, cu şase kilometri la oră mai lent decât Leonidele, cea mai rapidă ploaie de meteori a anului. Cea mai mare parte a meteorilor se dezintegrează înainte să ajungă în apropierea suprafeţei terestre. Puţinii dintre aceştia care ajung pe Pământ se numesc meteoriţi.
Te-ar putea interesa:
STUDIU Patru criterii după care au fost denumite aproape toate ţările lumii