Santorini, cea mai vizitată insulă din Grecia, măsuri drastice pentru turişti: „Nu mai putem accepta, ne va distruge“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Insula Santorini este considerată o destinaţie turistică de top din lume FOTO 123RF
Insula Santorini este considerată o destinaţie turistică de top din lume FOTO 123RF

Autorităţile din insula greacă Santorini au luat măsuri pentru a controla fluxul de turişti, motivând că, deşi pompează bani în economia locală, distrug infrastructura. „Cantitatea de gunoi s-a dublat“, spune primarul.

Din martie şi până în decembrie, mii de turişti vizitează insulă Santorini, considerată un paradis al Greciei, însă autorităţile s-au hotărât să ia măsuri drastice de teamă că zona va fi distrusă. „Insula a ajuns la saturaţie. Nu mai putem accepta atât de mulţi turişti“, a declarat primarul Nikos Zorzos pentru „Wall Street Journal“.

Astfel, de la începutul anului viitor, vaselor de croazieră li se va impune o limită zilnică de turişti - în jur de 8000 -, iar accesul în unele zone va fi restricţionat. Măsurile însă nu sunt privite cu ochi buni de cei care trăiesc din turism, localnici şi afacerişti deopotrivă. 

„Mulţi localnici depind de vasele de croazieră, dar trebuie să facem şi compromisuri. Sistemul de electricitate şi reţeaua de apă şi canalizare şi-au atins limitele. Gunoiul s-a dublat în ultimii cinci ani. Dacă nu controlăm fluxul de turişti, ne va distruge“, şi-a apărat primarul decizia.

Asociaţia Industriei de Croazieră, care reprezintă cei mai mari operatori de croazieră din lume, recunoaşte necesitatea de a preveni supraaglomerarea şi promite că va respecta limita zilnică impusă de primar, însă consideră că autorităţile din Santorini ar trebui să facă eforturi pentru a îmbunătăţi infrastructura, mai ales în condiţiile în care croazierele au contribuit anul trecut cu 546 de milioane de euro la economia Greciei, aproximativ 15% mergând către Santorini. 

„Suntem un generator de venituri de top şi suntem învinuiţi pe nedrept. Nu e vina industriei de croazieră că există prea puţine mijloace de transport pentru miile de oameni“, a declarat un reprezentant al asociaţiei. Primarul se apară şi susţine că a încercat să suplimenteze mijloacele de transport, dar costul este prohibitiv, iar aprobările trebuie să vină de la guvernul central din Atena, iar finalizarea studiilor de mediu va dura ani. 

„Fiecare turist cheltuieşte aproximativ 150 de euro pe zi, iar 70% din populaţia insulei depinde de turism, de la ghizi turistici, la şoferi de autobuz, patroni de restaurante, gazde sau patroni de magazine de suveniruri. Nu vrem nicio limită, ba dimpotrivă, vrem să vină şi mai mulţi oameni“, spune şi Nikos Nomikos, preşedintele asociaţiei de retail din Santorini. 

Santorini, formată după o erupţie vulcanică din 1613 î.Hr., este una dintre destinaţiile turistice de top din lume şi cea mai populară din Grecia. Atrage anual aproape 2 milioane de turişti, iar jumătate din ei sunt vizitatori de o zi care ajung pe insulă prin intermediul croazierelor. În cele mai aglomerate zile de vară, Santorini este vizitată de 10.000 de persoane. 

Turismul, care reprezintă aproximativ o cincime din produsul intern brut al ţării, a transformat Santorini. În 1956, insula a fost devastată de un cutremur care a provocat un exod al locuitorilor. Sistemul de electricitate a fost instalat în 1974, iar primele vase de croazieră au sosit abia în 1980. În ultimii 15 ani însă, populaţia insulei s-a dublat şi a ajuns la aproape 25.000 de locuitori. Pe lângă croaziere, Santorini este o destinaţie preferată pentru lunile de miere sau căsătorii. Spre exemplu, vilele şi camerele de lux din orăşelul Oia ajung şi până la 8.000 de dolari pe noapte. 

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite