REPORTAJ New York, New York! Cel mai vibrant oraş al lumii nu mai e demult o destinaţie la care doar să visezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brooklyn Bridge
Brooklyn Bridge

Probabil că puţini sunt cei care n-au visat măcar o dată în viaţă să ajungă la New York, cel mai mare oraş al Americii, şi, cu siguranţă, unul dintre cele mai vizitate de turiştii din toată lumea.

Despre metropola care nu doarme niciodată sunt atât de multe lucruri de spus, încât e destul de greu să cuprinzi totul într-un reportaj de ziar, oricât de amplu l-ai face. De aceea am ales să prezint cât mai concret un mini-ghid al New Yorkului, lăsând plăcerea celor care traversează Atlanticul de a descoperi fascinaţia acestui oraş cu 8,5 milioane de locuitori şi o întindere de 1.213 kilometri pătraţi.
În primul rând, pentru a ajunge la New York, şi implicit în America, ai nevoie de viză. Condiţiile de acordare a vizei s-au îmblânzit considerabil în ultimii ani, astfel că procentajul de refuz este de sub 10 % şi în această marjă de refuz intră de regulă cei care nu prezintă garanţii că merg în SUA ca turişti, ci sunt bănuiţi că ori pleacă la muncă ilegală ori vor să rămână definitiv acolo. Viza de turist costă 704 lei şi se obţine după completarea unui formulat online, o programare şi apoi un interviu de câteva minute la Ambasada SUA, din zona Băneasa. Cu o organizare bună şi puţin noroc la programare, toate aceste lucruri se pot rezolva în câteva zile.

Al doilea pas pentru a ajunge în SUA este transportul. La momentul actual se zboară din multe oraşe ale Europei către New York şi fiecare companie are perioade de promoţii. Un bilet luat din timp poate fi achiziţionat şi cu 450 de euro, ceea ce e un preţ mai mult decât decent. Cele mai multe zboruri de pe Bătrânul Continent ajung pe cel mai mare aeroport al Americii, John Fitzgerald Kennedy. De aici există mai multe variante de a merge către oraş: shuttle (20-25 de dolari), tren plus metrou (7,75 dolari), taxi (70-100 de dolari). În toate cele trei cazuri, călătoria durează în jur de o oră, diferenţa de preţ fiind făcută de confortul oferit şi de efortul pe care fiecare e dispus să-l facă: financiar şi fizic.

Cazarea e foarte scumpă

new york

Una dintre problemele cele mai mari de care se lovesc turiştii care vor să meargă la New York este cazarea. Hotelurile sunt extrem de scumpe. Întrucât majoritatea obiectivelor turistice se află în Manhattan, cei mai mulţi preferă să stea acolo, fapt de altfel recomandat, numai că o cameră la un hotel modest costă peste 150 de dolari pe noapte. Un hotel decent atinge 200 de dolari, iar unul de lux câteva sute bune. Nici în celelalte cartiere ale oraşului, Quenns sau Brooklyn, în care turiştii mai obişnuiesc să se cazaze, preţurile nu sunt mult sub nivelul Manhatanului. Cât despre Harlem sau Bronx, n-am auzit pe nimeni să meargă să stea acolo, aşa că nu ştiu ce posibilităţi de cazare sunt şi cât ar costa o cameră.

Avantajul de a sta în Manhattan este totuşi important. Pe lângă faptul că e cel mai frumos cartier al oraşului,  poate fi bătut la pas. Transportul e scump în New York, o singură călătorie cu metroul sau autobuzul costă 2,75 dolari. Există însă cartele de o săptămână (32 dolari), acestea din urmă fiind cele mai convenabile. Metroul este probabil cel mai mare din lume. Are 472 de staţii, cuprinde toate cartierele oraşului şi circulă non-stop. De la cea mai sudică staţie şi până la cea mai nordică sunt cam 35 de kilometri. Aproape fiecare linie are un traseu care opreşte în fiecare staţie şi un traseu expres, care opreşte doar la anumite puncte pentru a fluidiza traficul. Metroul e cel mai accesibil mijloc de transport din New York şi e utilizat de peste 50% dintre locuitorii


Manhattan, buricul oraşului


Manhattanul trebuie văzut însă pe jos, pentru că spectacolul străzilor, al parcurilor, pieţelor  şi zgârie norilor face farmecul acestui oraş, în care adesea te trezeşti mergând umăr la umăr pe strădă cu sute de alţi oameni. Pentru a-l cunoaşte cât mai bine şi a-i savura fiecare aromă, e recomandat să-i împărţiţi zonele pe zile. E imposibil să vezi Manhattanul într-o singură zi, două zile înseamnă o vizită pe fugă, trei zile sunt de ajuns doar să vezi, şi abia de la patru zile în sus poţi spune că ai înţeles ceva din el. Poţi sta însă şi o lună şi să rămâi cu impresia că încă n-ai descoperit totul.
Prima zi poate fi alocată pentru partea de sud a Manhattanului, zona care începe de la World Trade Center în jos. Pe locul vechilor turnuri, dărâmate de atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 sunt acum două monumente, ca două gropi duble, pe marginea cărora sunt scrise numele tuturor victimelor atacurile orchestrate de Al Qaida. Între acestea şi patru români. În zonă s-au ridicat alţi zgârie nori şi se construieşte în continuare, americanii părând dispuşi să umple fiecare loc rămas nefolosit cu câte o clădire de câteva zeci de etaje. În apropierea WTC se află şi celebra Wall Street, unde e bursa din New York, dar şi reşedinţa actualului preşedinte Donald Trump, mutat însă pe perioada mandatului la Casa Albă, de la Washington. Ceva mai la sud vine Battery Park, locul de îmbarcare către Statuia Libertăţii, unul dintre simbolurile Americii. Aceasta se află pe Liberty Island, unde se ajunge cu feribotul.

ny
liberty

 Cozile sunt de regulă foarte mari şi pentru a le dribla e nevoie de un New York Pass, un card care costă între 80 şi 200 de dolari, şi care oferă acces gratuit la câteva atracţii din oraş, dar şi prioritate la intrare. Pentru cine nu e amator să vadă Statuia Libertăţii chiar de pe Liberty Island, şi eventual să urce în ea, există o variantă mult mai facilă. Ferry-boatul care pleacă din Manhattan spre Staten Island, o altă insulă din vecinătatea Manhattanului, e gratis, merge din 30 în 30 de minute şi trece la câteva zeci de metri de statuie. Ea poate fi văzută în toată splendoarea ei şi de pe mare, evitând aglomeraţia şi cheltuirea a 25 dolari. Tot în zona de sud a Manhattanului se află şi Brooklyn Bridge, pe care se poate merge şi la pas, accesul fiind din zona City Hall, unde e primăria oraşului. Celebrul pod, care a inspirat realizarea multor filme, face legătura între cartierul principal al oraşului şi Brooklyn. Are 1,8 kilometri şi traversează East River. Se termină cu o promenadă a Brooklynului foarte frumoasă, de unde se poate vedea partea de est a Manhattanului. Toate aceste obiective pot fi bifate într-o zi, în care nu veţi avea însă prea mult tinp de odihnă.

Times Square, locul unde se adună americanii


A doua zonă din Manhattan e un perimetru de mijloc, situat între WTC şi Columbus Circle. O zonă consistentă din punct de vedere turistic, care are ca şi kilometru zero Times Square, cel mai aglomerat loc de oraş. Şi în acelaşi timp cel mai luminat. Zeci de reclame uriaşe şi orbitoare crează o atmosferă specială, la intersecţia străzii 42 cu Broadway. E locul în care se adună aproape un milion de oameni la trecerea dintre ani, pentru a savura focurile de artificii, dar piaţa este destul de plină în fiecare zi, la orice oră. Până să ajungeţi însă în Times Square, pornind din sud, puteţi bifa câteva cartiere foarte populare: Chinatown, plin de chinezi care au adus cu ei obiceiurile lor transpuse în magazine şi restaurante tradiţionale, apoi Little Italy, zona pizzeriilor şi restaurantelor italiene, cu gălăgie, paste, pizza şi vinuri bune, ceva mai încolo Soho, cartierul galeriilor de artă din New York,  Greenwich Village, o zonă boemă, Union Square, o piaţă uriaşă în care vânzători ambulanţi, jucători împătimiţi de şah, tineri budişti, negrese care pretind că citesc viitorul sau pur şi simplu gură cască definesc un talmeş balmeş accentuat. Apoi vin Herald Square (34 street), o altă piaţă importantă, de unde se ajunge la Madison Square Garden, sala de 20.000 de locuri, care găzduieşte meciuri de box şi baschet, dar şi concerte, Empire State Building, una dintre cele mai înalte clădiri din oraş – cea mai înaltă clădire din lume între 1931 şi 1970 – unde plăteşti 32 dolari intrarea la ultimul etaj de unde se poate vedea panorama New Yorkului şi lista poate continua.   

ny
union

Din Times Square, mergând spre est se ajunge foarte uşor la Bryant Park, unde se adună elitele în pauza de masă sau după program, şi ceva mai încolo la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite. Spre vest se află celebra zonă a teatrelor de pe Broadway, iar chiar în centrul Times Square este un panou pe care sunt afişate ofertele de last minute la diferite spectacole, cu preţuri care scad şi la 50 la sută. Pentru a explora acest kilometru zero al oraşului este nevoie de multă răbdare şi echilibru, pentru că de cele mai multe ori e o aglomeraţie infernală, în care oameni de toate naţionalităţile încearcă să prindă cel mai potrivit cadru pentru o poză de colecţie, agenţii de turism vor să-ţi bage pe gât oferte de tururi organizate, diverşi cântăreţi de culoare caută să-şi vândă CD-urile cu muzica proprie, tot soiul de indivizi deghizaţi în Mickey Mouse, Statuia Libertăţii, Spiderman, Superman, etc te invită la o fotografie cu ei, pe bani bineînţeles, şi tot aşa. Atmosfera de vacarm e amplificată de maşinile de pompieri, poliţie şi ambulanţele care brăzdează necontenit arterele oraşului de la nord la sud şi de la est la vest.

Rockfeller Center, alternativă la Empier State Building


După Times Square, câteva străzi către est, pe celebra Fifth Avenue, se află un alt obiectiv turistic important din Manhattan. Rokfeller Center este clădirea în care îşi are sediul televiziunea NBC, una dintre cele mai populare din SUA. Punctul de atracţie este însă Top of the Rock, de unde se vede tot Manhattanul. Priveliştea este mai spectaculoasă decât cea din Empire State Building, iar un bilet de acces costă 37 de dolari. Tot perimetrul din jurul Rockfeller Center este impresionant, incluzând aici şi biserica St. Patrick, aruncată parcă printre zgârie nori. În fine, mergând ceva mai la nord ajungi la Columbus Circle, o piaţă în mijlocul căreia e statuia lui Christofor Columb, descoperitorul Americii, care marchează şi intrarea în Central Park, după părerea mea cel mai frumos parc din lume. Pentru a apuca să vedeţi cam tot ce e de văzut în partea de mijloc a Manhattanului sunt necesare cam două zile.

ny

Central Park, cel mai frumos parc din lume
A treia zonă a Manhattanului, cea de nord, are în mijloc Central Park, care se termină odată cu intrarea în Harlem. Central Park este imens şi e locul favorit de plimbări şi picnic pentru toţi new yorkezii. Adună anual în jur de 40 de milioane de vizitatori. E străjuit de copaci imenşi, alei pietonale, piste pentru biciclete, restaurante şi terase, lacuri cu sau fără bărci, are şi un castel, o grădină botanică şi una zoologică, mici ca dimensiuni, şi un  monument dedicat lui John Lennon, unde se adună nostalgicii erei Beatlesilor, îmbrăcaţi tot cu pantaloni evazaţi, tricouri strâmte şi purtând bentiţe pe cap. O plimbare agale prin Central Park poate dura câteva ore bune. Lângă parc, pe latura de este sunt Metropolitan Museum, Guggenheim Museum şi Museum of the City of New York, iar pe latura de vest American Museum of Natural History. 

ny

Cam acestea ar fi, în mare, obiectivele Manhattanului, dar trebuie reţinut că fiecare obiectiv turistic are istoria lui fascinantă. De asemenea, nu trebuie neglijat faptul că fiecare stradă e împânzită de magazine şi magazinaşe, restaurantante cu toate bucătăriile, chioşcuri cu mâncare stradală, mii de taxiuri galbene, biciclişti, puştani pe skateboarduri şi oameni de toate culorile astfel că accesul pe trotuarele înguste este destul de anevoios şi necesită răbdare şi abilitate. New Yorkul are destul de puţin din America tradiţională şi e un babilon de culturi şi naţionalităţi, cu albi, negri, mulatri, hispanici ori galbeni, care trăiesc la un loc şi o fac chiar foarte bine. Un oraş care vibrează în fiecare moment al lui şi care pare lipsit de orice prejudecăţi. 

Paradisul shoppingului
America este recunoscută ca fiind ţara cu cel mai mare consum din lume. Oamenii cumpără, iar magazinele vând într-un ritm ameţitor. E practic imposibil să ajungi la New York şi nu cheltui bani la shopping. Cele mai căutate magazine sunt cele de haine şi de electronice. Oferta e imensă, pentru toate buzunarele. De la magazinele de lux, de pe Fifth Avenue  până la cele gen outlet, precum Marshalls, TJ Maxx, Burlington, unde preţurile sunt mici şi poţi găsi destule haine de firmă, din colecţiile anterioare, la preţuri mult reduse. De asemenea, magazinul Century 21, de la World Trade Center, are preţuri foarte bune. Cât priveşte electronicele, Best Buy e cea mai răspândită reţea, dar un magazin care nu trebuie sub nicio formă ratat de împătimiţii din acest domeniu este BH (34 street cu 9 Avenue), unde se găseşte absolut orice, de la drone uriaşe la micro cipuri cvasi invizibile. Magazinele Victoria Secret, cu preţuri mult sub Europa, dar şi numeroasele librării din Manhattan sunt şi ele luate zilnic cu asalt de turişti.

victoria


Mâncare pentru toate gusturile
Într-un oraş în care se împletesc toate naţiile pământului n-au cum să lipsească restaurante de tot felul. Găseşti orice, de la africane, la sud-americane, nepaleze, sârbeşti şi tot aşa. Americanii mănâncă mult şi beau la fel de mult. Ţara care a dat lumii fast-foodul şi coca cola abundă în obezi, în special printre tineri. Manhattanul e înţesat de restaurante şi terase, cele mai multe cu preţuri accesibile (20 de dolari un prânz). Există însă şi variante mai ieftine, de la chioşcurile stradale, unde o porţie  consistentă de pui cu salată şi orez costă 6 dolari. Ori hot-dog prăjit la 1-2 dolari bucata. Sau pizza, cam la acelaşi preţ felia. America e o ţară scumpă, dar mâncarea e unul dintre puţinele lucruri care nu se încadrează în sistem.

ny

Harlem menţine cultura negrilor

New Yorkul nu înseamnă însă numai Manhattan, cu strălucirea şi luxul lui. Celelalte cartiere au şi ele farmecul lor. Brooklynul e locul preferat al americanilor cu bani, care vor să stea la casă şi fug de agitaţia Manhattanului, unde în paranteză fie spus un apartament costă şi câteva milioane de dolari. Quenns e un cartier de locuit destinat oamenilor cu venituri medii şi sub medii. E plin de imigranţi din toate colţurile lumii şi aici locuiesc şi cei mai mulţi români, existând şi trei restaurante româneşti. Tot în Quenns se află Corona Park, unde pe arenele de la Flushing Meadows se desfăşoară anual US Open. Harlem este cartierul negrilor (80 la sută dintre locuitori sunt de culoare), unde poate fi descoperită cultura acestora. Bulevardele Martin Luther King şi Malcom X sunt străzile principale din Harlem pe care se poate merge cu încredere, fără nicio teamă la orice oră din zi. Teatrul Apollo e centrul de rezistenţă din punct de vedere turistic al Harlemului.

harlem

Cât priveşte Bronxul,recunoscut a fi şi cartierul general al celebrei echipe de baseball Yankees, aici se află şi stadionul, nu mai e demult zona atât de periculoasă pe cât o ştim din filme. Patrule de poliţie sunt omni prezente, nu doar în Harlem şi Bronx, ci în tot New Yorkul, şi incidentele au fost destul de izolate în ultimii ani, deşi la ştiri mai vezi cazuri de omor. Sunt însă răfuieli între bande locale, probabil din cauza drogurilor, petrecute în miez de noapte şi în zone mărginaşe, unde nici un turist cu scaun la cap n-ar avea ce căuta nici măcar ziua. Altfel, în Harlem şi Bronx puteţi merge relaxaţi ziua, sunt destui turişti, dacă vi se pare atractiv să vedeţi şi New Yorkul dincolo de poleiala Manhattanului. Eu am făcut-o de câteva ori şi faptul că citiţi acest reportaj e o dovadă că n-am păţit nimic. Şi nici n-am simţit vreo ameninţare evidentă în vreun moment, deşi am trecut pe lângă destui dubioşi, trântiţi pe trotuare, care mi-au dat impresia că au pierdut demult lupta cu drogurile şi alcoolul.


Plin de cerşetori şi şobolani

cersetori


New Yorkul e un oraş superb, care îţi oferă foarte multe posbilităţi de relaxare, dar are şi câteva aspecte negative, pe care trebuie să fi pregătit să le iei în piept. În primul rând e plin de şobolani. Îi vezi ziua prin staţiile de metrou, iar noaptea pe străzi ori în parcuri. Într-un fel nici nu-i de mirare, pentru că toţi new yorkezii, din locuinţe, birouri, restaurante, lasă seara gunoiul în saci la marginea trotuarelor, de unde maşinile serviciului de salubritate le ridică noaptea. Se spune că fiecare new yorkez are în casă cel puţin o pisică pentru a fi ferit de invazia rozătoarelor. Apoi, Manhattanul e şi teritoriul cerşetorilor. Oameni fără adăpost, trântiţi de soartă, zac pe trotuoare cerşind pentru mâncare şi băutură. Unii au tot bagajul cu ei şi dorm înveliţi în haine murdare, au bărbi infecte şi mai ţin în braţe şi câte un câine ologit pentru a sensibiliza trecătorii. Nu ştiu care e relaţia lor cu poliţia şi cum sunt toleraţi lângă zone cu potenţial turistic enorm. În Harlem şi Bronx, peisajul din acest punct de vedere e pe alocuri şi mai deprimant. O grămadă de negri care taie frunză la câini în apropierea staţiilor de metrou, destui cu priviri tulburi şi fără niciun orizont. Nu par agresivi, ci mai degrabă ruinaţi din toate punctele de vedere, dar nu ştii niciodată cum reacţionează un om care are mintea în altă lume. Mai ales când vede alb în faţa ochilor. Instinctul îţi spune că e bine să-i ocoleşti şi să nu treci prea aproape de ei sau dacă o faci să grăbeşti pasul. În niciun caz nu trebuie să răspunzi la provocări, oricare ar fi ele. 

Freedom Tower, cea mai înaltă clădire din emisfera vestică

New York a fost întemeiat de olandezi în 1625 care l-au numit Niuew Amsterdam. După 40 de ani a fost acaparat de englezi, în urma unui război anglo-olandez.

Pe insula Ellis, locul unde debarcau imigranţii din toată lumea, se află muzeul imigranţilor în America, care are o bază de date impresionantă, peste 25 de milioane de oameni fiind înregistraţi aici. Dacă aveţi rude care au imigrat la începutul secolul trecut aici le puteţi căuta după nume şi sunt şanse mari să le găsiţi în sistem.
 

Freedom Tower (foto jos) este cea mai înaltă clădire din New York şi din emisfera vestică (locul 6 în lume). Se mai numeşte şi One World Trade Center şi a fost construită în apropierea vechilor turnuri gemene. 


Oraşul are multe muzee, majoritatea cu intrare pe bani, dar există o zi a săptămânii când după o anumită oră intrarea este liberă. Verificaţi pe siteul oraşului.

new york

Multe dintre magazinele din oraş aplică taxe, astfel că veţi plăti ceva mai mult faţă de preţul afişat oficial
 

Chelsea Market este una dintre cele mai renumite pieţe acoperite din oraş. Abundă în preparate culinare de tot felul şi este localizată într-o hală uriaşă decorată metalic.

High Lane este o pasarelă care străbate partea de este a Manhattanului. A fost cândva o linie ferată de marfă, dar acum a fost amenajată ca un parc la înălţime, deasupra străzilor.

Pe Roosvelt Island, o altă insulă din vecinătatea Manhattanului, se poate ajunge cu telecabina (staţia e la 60 street cu 2 avenue). E valabilă cartela de metrou, de 2,75 dolari călătoria, iar telecabine uriaşe, de 110 persoane, traversează râul în 3 minute.

telecabina

Deşi nu e o destinaţie de plajă, New Yorkul are şi plajă. În Quenns, la Rockaway Beach, sunt câteva plaje amenajate cu nisip, cu umbrele, cu terase, destul de aglomerate, mai ales în weekend.

Cea mai bună metodă de a străbate Central Park este bicicleta. Există multe firme care închiriază chiar în buza parcului (15 dolari ora), dar dacă mergeţi câteva străzi mai încolo puteţi închiria şi cu 3 dolari pe oră. Un tur al parcului pe bicicletă durează 1,5 -2 ore.

Grand Central sau gara centrală, este un adevărat monument arhitectural, care nu e doar gară, ci o galerie de magazine şi restaurante.

Dacă vreţi să regăsiţi ceva din America Centrală atunci East Harlem este locul potrivit. Aici locuiesc cei mai mulţi portoricani, cubanezi, panamezi sau dominicani. Se vorbeşte spaniola şi se mănâncă din bucătăria hispanică.

În cazul unui sejur mai lung de o săptămână, puteţi lua în considerare şi o ieşire din oraş. Oferte sunt nenumărate. Sunt zeci de agenţii care organizează excursii la Boston, Washinghton, Philadelphia şi cascada Niagara.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite