Reguli de care nu ţinem cont atunci când călătorim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce să faci şi ce să nu faci atunci când pleci în vacanţă? Sfaturi se pricepe toată lumea să dea în această privinţă, iar mulţi turişti au ajuns la concluzia că este mai bine să ignore o serie de reguli care au potenţialul să le răpească tocmai „sarea şi piperul“ călătoriei.

Globetrotteri şi tot felul de specialişti în turism oferă adesea sfaturi care par pertinente, dar ajuns în vacanţă realizezi că teoria nu se prea aplică şi în practică. Prin urmare, publicaţia Huffington Post a identificat mai multe astfel de indicaţii preţioase pe care turiştii nu reuşesc să le urmeze, chiar dacă unii dintre ei chiar se străduiesc. 

Ţine lucrurile de valoare în borsetă

Chiar dacă o borsetă nu e un accesoriu la modă, această gentuţa reprezintă o alegere sigură şi foarte comodă pentru zilele în care cutreierăm un oraş nou şi vrem să avem mâinile libere ca să facem poze, acesta este unul dintre sfaturile pe care ni-l dau adesea specialiştii în turism. Pe de altă parte, s-a dovedit că borseta sare în ochii hoţilor şi, din acest motiv, mulţi dintre noi optează pentru o geantă petrecută peste piept sau preferă să-şi ţină portofelul în buzunarul de la piept.

Nu-ţi face un program prea încărcat

Plecăm în vacanţă cu gândul să ne relaxăm, dar de cele mai multe ori ajungem să ne întoarcem epuizaţi fizic, după ce am alergat disperaţi ca să bifăm cât mai multe obiective turistice. Vacanţele ar trebui să fie acele perioade de timp în care să ne permitem răsfăţul de a ne relaxa şi de a fi spontani, ne sfătuiesc călătorii profesionişti. Dar teoria nu se potriveşte întotdeauna cu bugetul de acasă, cu cele câteva zile de concediu pe care reuşeşti să ţi le iei şi cu gândul că, poate, aceea va fi singura ocazie pe care o vei avea ca să vezi oraşul în care ţi-ai dorit dintotdeauna să ajungi. Important este să găseşti un echilibru între toate acestea, pentru a nu transforma concediul într-o vacanţă contra cronometru.

Rulează, nu împături

Un sfat pe care foarte puţine persoane îl urmează atunci când îşi fac bagajele. Este adevărat, dacă rulezi hainele, acestea ocupă mult mai puţin spaţiu în valize decât în cazul în care le împătureşti. Totuşi, preferăm să ajungem la hotel cu valizele burduşite şi hainele şifonate, decât să dăm curs acestui sfat.

Nu intra în vorbă cu străinii

Un sfat pe care îl primim încă din copilărie şi de care ar trebui să ţinem cont şi atunci când ne aflăm într-o altă ţară, spun cei mai înţelepţi şi mai păţiţi dintre turişti.
Mai corect ar fi să nu intrăm în vorbă cu persoanele care nu-ţi inspiră încredere. Eventual, încercaţi să „citiţi“ persoana înainte de a accepta să vă împrieteniţi şi de a vă aventura în cine ştie ce situaţie periculoasă. Nu este cazul să deveniţi paranoic şi să vă feriţi de oricine, mai ales că puteţi rata şansa de a vă face noi prieteni şi de a afla lucruri interesante despre locul în care vă aflaţi de la cei mai buni „ghizi“: locanicii.

Nu bifa toate obiectivele turistice

Tot mai mulţi globetrotteri insistă că greşim atunci când ne bulucim să vedem toate obiectivele turistice aflate pe ordinea de zi a milioane de turişti. Dar, trebuie să recunoaştem, tentaţia este prea mare şi picăm adesea în acest păcat. Cel mai indicat este să împăcăm şi capra şi varza şi să combinăm opririle la obiectivele supraaglomerate, cu vizite la atracţiile mai puţin „întinate“ de hoardele de turişti. Prin urmare, daţi o raită pe la Turnul Eiffel, dar cautaţi până găsiţi şi acea cafenea ascunsă pe străduţe, de care vă veţi aduce aminte mult timp după ce vă veţi întoarce din concediu.

Nu mai căuta cazare în buricul târgului

Să stai în centrul istoric al oraşului pe care îl vizitezi şi să scoţi din buzunar o grămadă de bani sau să optezi pentru cazare mai ieftină, în zone mai puţin căutate de turişti? Specialistul spune să dai o şansă şi cartierelor mai puţin turistice, mai ales că puteţi face şi oarece economii. Dar realitatea contrazice de multe ori acest sfat. Este la fel de adevărat că pierzi timp preţios tot plimbându-te între hotel şi principalele atracţii turistice, iar transportul costă şi el.   

Nu mânca de la tonete stradale 

Regula acesta este valabilă atunci când dispui de bani ca să iei masa numai la restaurant. Dar nu toţi turiştii îşi permit să mănânce în localuri cochete, în aşa fel încât să fie siguri că nu-şi vor distruge vacanţa din cauza vreunei toxiinfecţii alimentare. Ce-i drept, nici nu trebuie să ne repezim în primul birt care ne iese în cale sau să ne lăsam tentaţi de produsele oricărui chişc cu produse care par îmbietoare. Cel mai bine este să alegeţi acei vânzători de la care observaţi că-şi cumpăra mâncare şi localnicii, mai ales în zonele în care există probleme cu reţeaua de apă potabilă.   

Fii spontan

Poate că uneori ar trebui să ascultăm acest sfat şi să renunţăm la organizarea şi planificarea fiecărui moment al vacanţei. Doar asta facem în fiecare zi la locul de muncă. Însă ne putem permite să fim spontani când vine vorba de concediu? Cât de flexibili este indicat să fim? Pentru că nimănui nu-i place, pe de altă parte, să rămână pe străzi în mijlocul nopţii, într-o ţară străină, pentru că a vrut să trăiască momentul şi s-a gândit că o să nimerească din prima un hotel decent unde va găsi şi camere  libere.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite