Noi reguli pentru românii care-și petrec vacanțele în Spania, în vigoare de luni

0
Publicat:

De luni, 2 decembrie, intră in vigoare noi reguli pentru turiștii care-și petrec vacanțele în Spania, hotelurile și firmele de închirieri auto fiind obligate să raporteze autorităților anumite date.

Imagine reprezentativă a Spaniei
Noi reguli în turismul din Spania intră în vigoare din 2 decembrie. Foto iStock

Noua lege care cere proprietarilor de hoteluri și firmelor de închiriere de mașini să trimită guvernului informații personale despre clienții lor intră în vigoare luni, 2 decembrie 2024.

Regulile, care se aplică și proprietăților de închiriat și campingurilor, sunt introduse din motive de securitate națională, dar experții în turism au exprimat îngrijorări legate de confidențialitate și au avertizat că ar putea duce la întârzieri la birourile de check-in.

Datele solicitate, care vor include detaliile pașaportului, adresele de domiciliu și modalitățile de plată pentru cei peste 14 ani, vor fi transmise la Ministerul de Interne.

Confederația Hotelierului Spaniol și a Hotelurilor Turistice (CEHAT) a declarat că este îngrijorată de impactul asupra afacerilor membrilor săi și ia în considerare acțiuni legale pentru a contesta regulile.

Spania este a doua cea mai populară destinație pentru turiști din Europa, cu peste 82 de milioane de vizitatori în 2023, în frunte cu 17 milioane din Marea Britanie.

Data de începere a noilor reguli - cunoscută oficial ca Decretul Regal 933/2021 - a fost amânată de la 1 octombrie la 2 decembrie, pentru a oferi industriei mai mult timp să se pregătească.

Atât turiștii, cât și rezidenții spanioli vor fi obligați să furnizeze informații, care vor include, de asemenea, numere de telefon, adrese de e-mail și numărul de călători.

Firmele vor trebui să fie înregistrate la Ministerul de Interne, să raporteze datele colectate zilnic și să păstreze o evidență digitală a informațiilor timp de trei ani și să se confrunte cu amenzi între 100 și 30.000 euro pentru încălcarea legii.

Între timp, Airbnb le-a spus proprietarilor de proprietăți care închiriază cazare prin intermediul site-ului său web că vor trebui să fie înregistrați la guvernul spaniol și să colecteze date de la clienții lor.

Într-un comunicat, Ministerul de Interne a spus că reglementările sunt „justificate pentru interesul general al securității cetățenilor împotriva amenințării terorismului și a altor infracțiuni grave comise de organizații criminale”.

Dar organismul din industria hotelieră CEHAT a spus că schimbarea „pune viabilitatea sectorului în serios pericol”.

A spus că atât turiștii, cât și cetățenii spanioli vor trebui să facă față „procedurilor administrative complexe și plictisitoare, care le compromit experiența de cazare”.

Acesta a adăugat că hotelierii sunt obligați să respecte „regulamente confuze și disproporționate” care contravin altor directive europene legate de protecția datelor și sistemele de plată.

Jurnalistul de turism Simon Calder a declarat pentru BBC că guvernul spaniol este îngrijorat de crima organizată și terorism și „vreau pur și simplu să știe... cine vine și pleacă, unde stau și ce mașini închiriază”.

Este de așteptat ca mulți furnizori de cazare și închirieri auto să automatizeze colectarea datelor prin înregistrarea online.

Domnul Calder a preconizat că va exista „destul de multă stație la recepție” când vor intra în vigoare regulile, dar a spus că este „sezon foarte scăzut” în acest moment și că asta le-ar oferi companiilor șansa de a se obișnui cu sistemul.

Penelope Bielckus din Gibraltar, creatoare de conținut de călătorie pe blogul The Flyaway Girl, a spus că noile reguli „adaugă un alt strat de documente care pot simți ca o corvoadă atunci când tot ceea ce îți dorești este să te relaxezi în vacanță”.

Și ea a fost de acord că „s-ar putea încetini puțin lucrurile, mai ales la check-in, deoarece acum există mai multe documente de gestionat”.

Dar ea a spus, deși nivelul Spaniei de colectare a datelor „se pare mai strict” decât în ​​altă parte, că hotelurile și companiile de închiriere de mașini colectează deja o mare parte din informațiile solicitate de la călători.

„Încă așteptăm să vedem cum va afecta acest lucru rezervările de ultimă oră la hotel sau închirierea de mașini”, a adăugat ea. „Sperăm că nu va cauza probleme majore, dar cu siguranță este ceva de urmărit în cazul oricăror modificări.”

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite