Muntele cu narcise sălbatice din Pasul Vâlcan. Comorile naturii ascunse în trecătoarea Carpaților VIDEO

0
Publicat:

Un munte împodobit cu narcise sălbatice se înfățișează călătorilor care ajung în Pasul Vâlcan din Hunedoara (video - Lucian Ignat), trecătoarea din munți care lega regiunile istorice ale Ardealului și Olteniei.

Narcisele sălbatice din Pasul Vâlcan. Foto: Lucian Ignat.
Narcisele sălbatice din Pasul Vâlcan. Foto: Lucian Ignat.

Evenimetele istorice petrecute în Pasul Vâlcan din Hunedoara și panorama Văii Jiului și a munților Vâlcan și Parâng, înfățișată de pe culmile sale, fac din trecătoarea Carpaților, aflată la limita județelor Hunedoara și Gorj, un loc atractiv pentru turiști. Însă nu sunt singurele atracții ale Pasului Vâlcan (Vulcan).

Covoarele de flori sălbatice împodobesc în această perioadă versanții, spre încântarea amatorilor de drumeții pe munte. Fotografiile realizate de hunedoreanul Lucian Ignat în Pasul Vâlcan din Hunedoara înfățișează priveliștea muntelui cu narcise din Pasul Vâlcan din Hunedoara (video - Lucian Ignat).

„Am ajuns seara, la asfințitul soarelui, în Pasul Vâlcan din Hunedoara și chiar dacă vântul a fost puternic și ne-a incomodat un pic, am plecat de aici cu un sentiment plăcut, văzând muntele plin de narcise sălbatice, neatinse de oameni, flori albe care parcă străluceau în lumina ultimelor raze ale soarelui care urma să apună dincolo de munți”, spune Lucian Ignat, autorul fotografiilor.

Pasul Vâlcan, loc istoric și turistic

Pasul Vâlcan din Hunedoara (video), o veche trecătoare din Carpaţi, situată la altitudinea de peste 1.600 de metri, face legătura dintre depresiunea Petroşani şi Oltenia.

În trecut, trecătoarea a avut un rol strategic, fiind un punct de legătură între Ardeal și Oltenia.

A fost un loc de vamă și un loc de târg în care se întâlneau locuitorii celor două regiuni istorice, însă și-a pierdut treptat importanța de la sfârșitul secolului al XIX-lea, odată cu construcția drumului prin Defileul Jiului și mai târziu a căii ferate din defileu (video).

Prin Pasul Vâlcan a trecut Mihai Viteazul pentru a ajunge în Viena, în anul 1600, iar potrivit legendei, în locul numit Poiana lui Mihai, voievodului i-ar fi murit calul din cauza efortului. Și tot aici, în toamna anului 1916, au fost lupte crâncene între armatele română și austro-ungară și germană, iar sute de oameni au murit pe culmile Vâlcanului.

Un drum de opt kilometri, modernizat în perioada 2013 – 2019, urcă abrupt din municipiul Vulcan din Hunedoara spre Pasul Vâlcan, fiind asfaltat până pe creasta aflată la limita județelor Hunedoara și Gorj, la circa 1.600 de metri altitudine.

Aici, călătorii găsesc mai multe monumente ridicate în cinstea eroilor români din Primul Război Mondial şi urmele tranşeelor săpate de români în urmă cu peste un secol.

De la limita celor două județe, drumul coboară spre comuna Schela din Gorj, aflată la circa 20 de kilometri de Târgu Jiu, pe un sector nemodernizat, inaccesibil autoturismelor. În pasul Vâlcan din Hunedoara, turiștii pot ajunge și cu telegondola, construită la sfârșitul anilor 2000.

Din vechea trecătoare, călătorii pot urca spre Vârful Straja (1.865 de metri), locul emblematic din Munții Vâlcan, care veghează peste stațiunea montană Straja (video).

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite