Motivul pentru care nudurile sculptate în Grecia Antică aveau penisuri atât de mici: legătura dintre dimensiune şi inteligenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă v-aţi întrebat vreodată care este motivul pentru care superbele nuduri masculine sculptate de artiştii Greciei Antice aveau bărbăţia atât de mică în comparaţie cu forţa inspirată de restul trupului, există o explicaţie care ar putea să vă surprindă.

Multe dintre statuile din perioada Greciei Antice care întruchipează bărbaţi au un element în comun, şi anume dimensiunea redusă a organelor genitale.
Istoricul suedez Ellen Oredsson a explicat această particularitate în cazul nudurilor prin percepţia asupra corpului bărbătesc în respectiva perioadă istorică.

În primul rând, operele care întruchipau bărbaţi aveau penisul în stare flască, iar sculptorii antici s-au apropiat destul de mult de realitate, pentru că dimensiunea nu diferea foarte mult de penisul în stare flască al unui bărbat obişnuit. 

Penisul mare, dovadă de barbarie, neghiobie şi lăcomie

Pe de altă parte, penisurile mici erau, din punct de vedere cultural, mult mai apreciate în Grecia Antică. Dacă astăzi, bărbaţii cu penisuri mari sunt cei admiraţi, înaintaşii greci asociau organele sexuale de dimensiuni mari cu neghiobia, lăcomia şi urâţenia, o dovadă de barbarie şi de îngustime a minţii. Asta în timp ce idealul de bărbat grec era raţional, inteligent, un intelectual cu autoritate. Poate că făcea sex cât poftea, dar asta nu avea nicio legătură cu mărimea penisului, ba chiar un penis mai mic îl ajuta să-şi păstreze raţiunea, după cum explică istoricul pe blogul personal „How To Talk About Art History”.

Prin urmare, penisurile mici, vizibile în artă, erau un indiciu al civilizaţiei, mărturie a faptului că o persoană era mai presus de plăcerile lumeşti, în timp ce penisurile mari erau văzute ca obiecte ale dorinţei. De asemenea, prepuţul era considerat un element al frumuseţii pentru greci şi romani, potrivit scrierilor lui Frederick Hodges din Istoria Medicinei. În mod ideal acesta trebuia să aibă trei sferturi din lungimea penisului.

Sculpturile clasice din perioada Greciei Antice au influenţat enorm reprezentările trupului masculin din arta europeană, aşa că nu este de mirare că nudurile masculine care urmau acest model au devenit norma şi în alte perioade artistice, punctează specialistul în istoria artei. 

FOTO italyguides.it

image

Aşa se face că în perioada Renaşterii, modelul penisului mic s-a păstrat, iar capodopere precum David al lui Michelangelo (foto sus), inspiră forţă în ciuda unui penis de dimenisiuni modeste.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite