Lavanda, planta care parfumează România. Unde se găsesc câmpurile mov la noi în țară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La mii de ani de la primele menționări, lavanda își dovedește utilitatea și astăzi, iar vizitarea câmpurilor mov este de multe ori echivalentul unui moment de relaxare, deconectare și dobândirea unei stări de bine. 

Femeie în lan de lavandă cu un coș cu flori pe cap
În România re găsesc câmpuri de lavandă în toate regiunile țării. Foto: Shutterstock

O plantă care parcă te încarcă de energie numai când o privești, lavanda a dobândit în ultimii ani din ce în ce mai multă popularitate și în România, unde câmpurile mov au devenit puncte de atracție pentru turiști, călători și chiar localnici. În aproape fiecare zonă din țară există lanuri de lavandă care își deschid porțile anual pentru iubitorii de natură, frumos și relaxare.

Popularitatea acestei plante nu datează de ieri, de azi, ci de mii de ani, și vine de departe, tocmai din Africa de Sud. De-a lungul timpului nu a fost folosită doar ca plantă de decor, ci a avut și utilizări practice, și se spune că însăși Cleopatra, regina Egiptului, o folosea pentru parfum. Astăzi, rolul lavandei s-a extins, fiind folosită în suplimente alimentare, aromaterapie, produse cosmetice, dar nu numai. Totodată, lanurile de lavandă au devenit adevărate studiouri, în care fotografii se întrec pentru cea mai bună poză.

Parfum de lavandă, în apropierea Capitalei

La jumătatea distanței dintre București și Brașov, la intrarea în satul Țipărești, județul Prahova, se află Grădina de Lavandă – „un loc ce te duce cu gândul la «Cronicile din Narnia», accesibil abia după ce traversezi o pădure ce pare mai degrabă un pasaj de un verde des“, așa cum se arată pe site-ul oficial. În acest an, câmpul poate fi vizitat până pe 9 iulie, iar cei care vor să se bucure de mireasma îmbătătoare a lavandei pot participa la diverse evenimente organizate aici, precum sesiuni de yoga, meditații ghidate, ateliere de dans, creație, mindfulness, dar și seri cu tematică, precum seara cubaneză sau seara de jazz cu Luiza Zan. De asemenea, cei care vor să aibă o experiență memorabilă surprinsă de un fotograf profesionist pot face o rezervare specială pentru o ședință foto de 30 de minute. Și cum lavanda nu este doar frumos, ci și util, vizitatorii pot cumpăra diverse produse, precum apă de lavandă, ulei, ceai, lumânări, bombe de baie sau săpunuri.

Tot în județul Prahova se află și Lavanda Prahoveană, în apropierea localității Păulești, la aproximativ 60 de kilometri de București. Aici, vizitatorii pot face plimbări prin lanurile înmiresmate, iar gazdele recomandă o încălțăminte comodă. De asemenea, aici se poate organiza și un picnic, înconjurați de mireasma lavandei și de zumzetul neobosit al albinelor, având puse la dispoziție mese și scaune la umbră. Iar pentru o vizită de neuitat, gazdele au amenajate diverse locuri numai bune pentru eternizarea momentului într-o fotografie dominată de mov. Totodată, nici produsele făcute manual nu lipsesc – buchete de lavandă, apă, ulei esențial, săpunuri, dar și lumânări. Pentru vizitarea Lavandei Prahovene se percepe o taxă de acces constituită sub forma unui voucher prin care se pot achiziționa diverse produse, însă copiii cu vârsta de până în 16 ani au acces gratuit.

Între București și Pitești, în localitatea Teiu, se află Atelierul de Lavandă, care de asemenea poate fi vizitat în sezonul specific. De asemenea, cei care vor să poarte mirosul de lavandă cu ei acasă pot achiziționa diverse buchete și aranjamente florale de lavandă. Tot în apropiere de București se află și Fleurs de Lavande, „un loc magic, în mijlocul naturii, unde vei fi înconjurat de o mare de mov și aroma de Provence“. Câmpul de lavandă se află în Crevedia, aici organizându-se și și un festival de lavandă care are loc inclusiv în weekendul 8-9 iulie. Și aici se pot organiza ședințe foto profesionale care necesită rezervare, fiind amenajate diverse locuri numai bune pentru un cadru perfect, dar și picnicuri. Perioada de înflorire fiind mai mare la soiurile cultivate la Fleurs de Lavande, iubitorii se pot bucura de o plimbare înmiresmată în lanul de lavandă până la mijlocul lunii iulie.

Câmp de lavandă
Pe mai multe câmpuri din țară se organizează festivaluri ale lavandei. Foto: Shutterstock

Sărbătoarea lavandei

La 40 de minute de București se mai află un mic rai al lavandei, Bicicleta cu lavandă Tâncăbești, care se află pe Șoseaua București-Ploiești 236, pe sensul de mers spre Ploiești, pe partea dreaptă, spre capătul satului. Câmpul poate fi vizitat în perioada de înflorire a plantei, luna iunie, dar și după, atunci când vizitatorii își pot culege lavandă pentru acasă, potrivit instrucțiunilor oferite de gazde.

De asemenea, în sudul țării, în apropierea localității Vlad Țepeș, se află Romanța Lavandei Călărași, unde anual este organizată cu precădere în luna iunie „Romanța lavandei și mult mov“, un eveniment menit să îi aducă pe oameni mai aproape de natură, de mov și de frumos. Și aici gazda, familia Simion, a amenajat mai multe locuri speciale pentru ședințele foto, cu rame sau leagăn, o bancă mov sub formă de inimă, dar și altele. „În fiecare an, la începutul lunii iunie, Romanța Lavandei Călărași sărbătorește înflorirea câmpului plin de lavandă. Dacă ați văzut vreodată câmpurile mov din Provence si nu ați reușit să bateți atâta drum pentru a vă bucura de o priveliște de neuitat, de un parfum dumnezeiesc și de mii de fluturi printre flori, ei bine, acum aveți ocazia să faceți o drumeție la o oră și zece minute distanță de București“, precizează gazdele. La Romanța Lavandei Călărași se pot face plimbări prin lanul de lavandă, se pot cumpăra uleiuri esențiale, buchete, apă de lavandă, dar și alte produse, se pot ține picnicuri și ședințe foto profesionale. Iar cei care vor să se încumete să își decoreze curtea, casa sau balconul pot cumpăra și butași de lavandă sau alte flori de grădină.

Vălul înmiresmat ajunge la mare și la Dunăre

La câteva sute de kilometri depărtate, în apropiere de Constanța și Mangalia (la aproximativ 12 kilometri), se află Lanul de Lavandă de la Pecineaga care aparține familiilor Bălănică și Todor – „departe de zgomotul și agitația urbană, în plin câmp, pătrunzi într-o altă lume, o lume a simțurilor, plină de parfum și culoare“, precizează organizatorii. An de an, aici se organizează în luna iunie un festival destinat tuturor iubitorilor de natură și frumos. Organizatorii pun la dispoziția vizitatorilor și ședințe foto profesionale pentru care este necesară o rezervare.

Cum luna iunie este luna lavandei, și în Moldova sunt organizate diverse evenimente dedicate acestei plante. De exemplu, la Purple Hill Lavandă (Dealul Mov), din Tecuci, județul Galați, se organizează un minifestival al lavandei, cu precădere în weekenduri, atunci când vizitatorii pot face plimbări prin lanul de lavandă, se pot bucura de mireasma inedită și pot captura experiența într-o filmare făcută la 360 de grade, creându-și „amintiri cu parfum de lavandă“.

câmp de lavandă în apropaierea munților
Și în Transilvania se regăsește „bogăția mov”. Foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

Movul cucerește muntele

Dacă pornești la drum spre munte, în comuna Crizbav, județul Brașov, te așteaptă Lavanda Alberta, deschisă pentru vizitare de obicei pe perioada weekendului, de la 10 dimineața la 7 seara. Și aici există diverse locuri amenajate pentru fotografii, dar și pentru odihnă la umbră, se pot face plimbări printre tufele de lavandă și chiar se pot culege flori (în limita unui buchețel de persoană) pentru a duce acasă o parte din experiența din inima naturii, dar și mireasma unei flori cu multiple întrebuințări.

Lavanda nu lipsește nici din Transilvania, mai exact în județul Mureș, satul Târnăveni, acolo unde se află Lavanda di Maria, câmpul mov ideal pentru ședințe foto cu diverse tematici, o plimbare printre plante și gâze, experimentarea unui apus de poveste sau pur și pentru deconectarea de agitație și conectarea la sine. Mai sus de Lavanda di Maria se află Lavanda Lola, în Bonțida, județul Cluj, unde în luna iunie se organizează un festival al lavandei în cadrul căruia au loc diverse evenimente precum concerte, ateliere, dar chiar și... nunți. De asemenea, aici se pot organiza picnicuri, ședințe foto și plimbări, dar și ateliere pentru copii, pictură pe față, și expoziții de pictură în lavandă. Totodată, ferma poate fi vizitată de luni până vineri, în intervalul 8 dimineața - 7 jumătate seara, iar vizitatorii pot cumpăra sau comanda diverse produse care au la bază lavanda: de la accesorii, la produse cosmetice pentru corp, piele, păr, dar și siropuri și uleiuri esențiale și apă florală.

La 80 de kilometri de Cluj-Napoca se află și Cerdacul cu Lavandă, în satul Brebi, Sălaj, care poate fi vizitat de obicei în weekendurile lunii iunie, în următoarea lună începând recoltarea plantei. La Cerdacul cu Lavandă pot fi găsite și diverse produse precum roll on cu lavandă, ulei de masaj, odorizante pentru autoturisme, dar și exfoliant facial, apă florală, șerbet şi dulceață.

Iar dacă treci Carpații spre vest, poți face un popas și în satul Lăzăreni, județul Oradea, unde se află ferma Lavandă Adrienne, situată la aproximativ 30 de kilometri de orașul reședință de județ. Plantația este de obicei deschisă în luna iunie, atunci când lavanda se află în plină splendoare. Vizitatorii găsesc aici băncuțe cu perne, coșuri cu flori și limonadă cu lavandă, dar pot cumpăra și produse realizate din lavandă, precum buchete, ulei esențial, apă florală și săculeți cu lavandă, care pot fi folosiți drept odorizant pentru cameră sau dulapurile cu haine.

Călătorii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite