Minunăția de la Ipotești. Cum arată ferma de lavandă a unei familii care a renunțat la străinătate pentru România FOTO VIDEO

0
Publicat:

La Ipotești, lângă Suceava, doi soți care au muncit 10 ani în Anglia au investit într-un câmp de lavandă care arată ca-n povești, fiind o oază de relaxare și de culoare.

visul câmpului de lavandă, soții Hostiuc, FOTO: Alina Iosif
visul câmpului de lavandă, soții Hostiuc, FOTO: Alina Iosif

Cu bani munciți greu în Anglia, o familie din localitatea suceveană Ipotești a investit acasă, într-un câmp de lavandă, retrăgându-se la țară.

Este povestea familiei Hostiuc, cei care au deschis lângă municipiul Suceava Ferma de Lavandă. Cultura de lavandă, pentru care cei doi și apropiații au muncesc din greu, se întinde pe 70 de ari, dar oamenii vor să o extindă.

Au decis după 10 ani să se întoarcă în România, la Ipotești, locul de baștină, și să investească bani și muncă și nopți nedormite într-un vis, visul câmpului îmbietor de lavandă, cu parfum care te îmbie și cu o culoare aparte, cu dimineți scăldate în rouă și în soare și cu albine care zumzăie de dimineață și până seara.

Pământul l-au luat în arendă și l-au lucrat cu drag, gândindu-se la lanurile de flori care aveau să răsară.

Adela Hostiuc povestește că ideea acestei afaceri i-a venit pur și simplu, în timp ce se afla în mașină cu soțul ei, în Anglia, și discutau despre ce vor face atunci când vor reveni în țară.

"Ideea a venit în timp ce discutam cu soțul meu, că venim în România și trebuie să facem ceva... Eram în mașină, mergeam spre casă. La o margine de câmp am văzut câteva tufe de lavandă. A fost ca un semn de la Dumnezeu. Ce ar fi să cultivăm lavandă? Trebuie să investim în lavandă", povestește Adela Hostiuc.

Acum câmpul lor de lavandă a devenit o oază de relaxare pentru suceveni, care vin aici să își facă fotografii cu cei dragi, să stea pur și simplu, să servească o limonadă din lavandă, să cumpere flori și coronițe din flori.

Familia vrea să extindă afacerea și în curând din ferma de lavandă de la Ipotești se va produce ulei de lavandă și apă florală.

Oamenii au căutat la început sprijin la administratorii florăriilor din Suceava, pentru a-și putea vinde florile acolo, dar au aflat cu stupoare că lavanda nu ar avea căutare, așa că acum sunt pe cont propriu și constată că sucevenii sunt interesați de cultura lor de flori.

"Este foarte multa muncă, de primăvara devreme până toamna târziu noi suntem aici în câmp, dar merită" mărturisește Adela Hostiuc.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite