FOTO Un traseu din România, în topul celor mai periculoase drumuri din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

BBC a făcut o trecere în revistă a drumurilor considerate a fi cele spectaculoase şi mai riscante pentru şoferi, dar care merită să fie parcurse măcar o dată în viaţă graţie experienţei oferite călătorului.

Drumurile mai puţin umblate sunt adesea şi cele mai interesante, aceasta a fost deviza după care a fost realizat acest clasament, bazat pe recomandările primite din partea utilizatorilor din întreaga lume, prin intermediul site-ului Quora, aceşia fiind întrebaţi care sunt cele mai interesante drumuri din lume. 

S-a dovedit că „drumuri interesante“ în opinia oamenilor a însemnat drumuri periculoase, deşi foarte frumoase.

1. Drumul Naţional 5, Madagascar

Drumul Naţional 5 leagă oraşele Maroantsetra şi Soanierana-Ivongo din Madagascar şi este considerat de şoferi un adevărat test al nervilor. Sigur este că ar fi bine ca în dreapta şoferului să se afle şi un mecanic, în aşa fel încât să te asiguri că nu vei ajunge să mergi pe jos. Drumul are 200 de kilometri, dar este presărat cu tot felul de capcane: porţiuni cu nisip sau cu piatră, dar şi cu poduri şubrede care trebuie verificate de şoferi înainte de a se încumeta să le traverseze. Lucrurile se înrăutăţesc în sezonul ploios, între decembrie şi martie, când lipsa asfaltului sau a betonului face drumul impracticabil.

image

FOTO panoramio.com 

Partea bună a acestui „coşmar“ este peisajul superb care însoţeşte şoseaua, de-a lungul coastei, cu vedere spre Oceanul Indian.

2. Trecătoarea Rohtang, India 

Rohtang se traduce prin „grămadă de cadavre“, renume dobândit în urma alunecărilor de teren care se soldează adesea cu morţi. Situat la 4.000 de metri altitudine, trecătoarea se situează în estul munţilor Himalaya, iar vremea schimbătoare te poate surprinde şi cu câte o furtună sau o avalanşă. În fiecare an, echipele care se ocupă de întreţinerea drumului se folosesc de GPS-uri performante pentru a găsi drumul sub zăpadă. 

image

FOTO silverbullettravel.com

Rohtang rămâne deschis, de regulă, din mai până în noiembrie. Momentan se lucrează la un tunel de 8 km pentru a oferi o opţiune mai sigură, dar ruta clasică, cea care trece prin văile Kulu, Lahual şi Spiti (în nordul extrem al Indiei) este şi cea care atrage turiştii graţie priveliştii de o frumuseţe care taie respiraţia.

3. Transfăgărăşan, România

Jurnalistul englez aduce aminte de faptul că cei 90 de km de drum întortocheat, cunoscuţi drept Trasfăgărăşan, au primit titlul de „cel mai bun drum din lume“ din partea pretenţioasei echipei de prezentatori a emisiunii „Top Gear“. „Construit ca rută militară în caz de invazie, în 1970, drumul leagă cei mai înalţi munţi din Carpaţii de Sud, Moldoveanu şi Negoiu, la o altitudine de 2.034 de metri“, precizează BBC.

transfagarasan

FOTO Arhiva Adevărul

„Dacă îţi place să schimbi vitezele la fiecare trei sau patru secunde, atunci o să te distrezi de minune“, a descris experienţa pe care o oferă şofatul pe Transfăgărăşan românul Răzvan Baba. Nu prea există organe de control care să vegheze la respectarea limitei de viteză de 40 de km/h, dar curbele în ac de păr descurajează oricum astfel de tentative, conform BBC.

4. Autostrada Eyre, Australia

Ruta care leagă oraşele Norseman şi Ceduna ar putea să pară monotonă la o primă vedere, dar provocarea constă în apariţia frecventă a animalelor precum canguri, emu sau chiar cămile. Iar impactul cu un mamifer de talie mai mare poate produce o tragedie, mai ales dacă viteza de deplasare este mare.

image

FOTO en.wikipedia.org

Cel mai periculos este să rulezi pe această autostradă în zori sau la apus, atunci când o mulţime de animale încearcă să traverseze drumul.

5. Autostrada Prithvi, Nepal

Lung de 174 de km, de la Kathmandu la Pokhara, drumul oferă privelişti de o frumuseţe rară, cum este Annapurna, al 10-lea cel mai înalt vârf muntos din lume. 

image

Pe de altă parte, peisajele incredibile din Hmalaya ar putea distrage atenţia şoferilor de la drum. Anual sunt pescuite zeci de maşini din râpe şi râuri, drumul fiind presărat cu zone periculoase.  

6. Autostrada Kolyma, Siberia

Supranumită şi „drumul oaselor“, autostrada Kolyma a fost construită de sute de mii de prizonieri politici deportaţi de regimul stalinist, între 1930 şi 1950. Mulţi au fost împuşcaţi pentru că nu ţineau ritmul de lucru, alţii au murit din cauza frigului extrem, de până la - 70 de grade Celsius, iar cadavrele erau îngropate în fundaţia drumului. În 2008, autostrada a fost declarată drum federal şi a început să atragă aventurieri din întreaga lume, în special motociclişti.

image

FOTO askyakutia.com

Ruta de 2.031 km este cunoscută şi ca „cel mai îngheţat drum din lume“, ţinând cont de faptul că se întâmplă să ningă inclusiv în iulie sau august. 

7. Tunelul Guoliang, China

Localnicii din Guoliang, un sat din munţii Taihang, în estul Chinei, au reuşit să construiască între 1972 şi 1977 tunelul de 1.2 km, după ce guvernul a refuzat să le facă o cale de acces care să poată fi parcursă şi cu maşina sau căruţele.

image

FOTO losapos.com

Nu puţini au fost cei care şi-au pierdut viaţa în timpul săpăturilor. Guoliang poate deveni o „cursă a morţii“ mai ales când plouă, când devine foarte alunecos. Cele 30 de „ferestre“ tăiate în piatră oferă o privelişte ameţitoare spre valea din depărtare.
 

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite