Cum ar putea membrii unei familii disfuncționale să aibă o vacanță reușită. Psihologii vin cu soluții

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În numeroase familii, tensiunile sunt la ordinea zilei. În loc de relaxare, micile conflicte pot compromite inclusiv o posibilă vacanță reușită. Există însă modalități prin care să evităm problemele, chiar înainte să apară.

Psihologii vin cu sfaturi pentru o vacanță de familie reușită FOTO Shutterstock
Psihologii vin cu sfaturi pentru o vacanță de familie reușită FOTO Shutterstock

Experții sunt de părere că fiecare familie este disfuncțională într-o anumită măsură. Mai mulți terapeuți autorizați au discutat cu jurnaliștii de la McClatchy News pentru a oferi soliții care ajută la gestionarea stresului, mai ales atunci când te simți încolțit.

Cunoaște-ți familia

Maggie Holland, un terapeut licențiat și consilier de sănătate mintală din Washington, a spus că, deși „răspunsul nu este alb-negru, trebuie să te asculți cu adevărat și să te concentrezi la ceea ce ți se pare realist”.

„Dacă ai un părinte care nu este deschis către a evolua și nu-i place să fie confruntat cu adevăruri dure despre el înșuși, acceptarea este, probabil, cea mai bună cale”, a spus Holland într-un interviu telefonic pentru sursa citată.

Cunoscând temperamentul celorlalți membrii ai familie, poți stabili așteptări realiste, în ceea ce îi privește.

Analizează potențialele probleme

Dacă pleci în vacanță cu familia ta, pe care o cunoști ca fiind disfuncțională, este necesar un bilanț al situației. Pune-ți următoarele întrebări, înainte de călătorie: „Care sunt disfuncțiile?”, „Care sunt modelele care se manifestă de obicei?”, „Care sunt rolurile pe care trebuie să le jucați pentru diferiți membri ai familiei și în diferite interacțiuni?”. Gândește-te, apoi, la reacția ta: cum te afectează, dacă te supără sau înfurie.

Julie Stein, un alt terapeut autorizat, susține că primul pas este să știi, în avans, că pot apărea probleme.

Gestionarea propriu-zisă

Stein a spus că oamenii care merg în excursii cu partenerul ar trebui să comunice orice inconvenient, chiar să stabilească un anumit cod, pentru situații critice.

Dacă mergi acolo cu partenerul, să vorbești cu el despre un cuvânt cod în prealabil poate fi util, în cazul în care te simți copleșit. Sau, pur și simplu, să-i spui partenerului tău „poți să vii în cealaltă cameră cu mine pentru câteva minute, ca să putem face check-in?”, ne sfătuiește ea.

Odată cu pregătirea situației, vei putea mai ușor să „faci o pauză înainte de a reacționa”.

De asemenea, dacă în familia ta există persoane cu anumite convingeri, pe care nu le poți schimba, în loc să intri în polemici, poți spune: „Nu mă simt confortabil cu această conversație” sau „Nu pot vorbi despre asta în vacanță”, în așa fel încât să închei sau să schimbi subiectul.

Impune limite

Sofia Kostareva, psiholog autorizat care se concentrează asupra femeilor și persoanelor care se identifică drept LGBTQ, îi îndeamă pe oameni să își cumoască limitele a ceea ce îi face fericiți și a lucrurilor despre care nu vor să vorbească.

Totuși, Kostareva a spus că atunci când oferim un „nu” strict cuiva, s-ar putea să incite la conflict, dar când știm cum să abordăm problema, într-un mod pozitiv, lucrurile pot merge mai ușor.

Un exemplu suna în felul următor: „Nu sunt dispus să mă angajez în această conversație acum, dar îmi place că petrecem mai mult timp împreună”, a spus Kostareva.

Ea continuă susținând că, deși merităm să fim tratați cu respect, atunci când vine vorba de o familie pe care nu o alegem, de multe ori, acest lucru nu se întâmplă și așa apar problemele. În același timp, suferința apare din cauza discrepanțelor dintre așteptările noastre și ceea ce se întâmplă de fapt.

Toți specialiștii au fost de acord că impunerea unor limite, analizarea potențialelor probleme și un mod pozitiv de a gândi sunt factori decisivi asupra reacțiilor și comportamentelor membrilor familiei și pot duce la o vacanță mai puțin tensionată.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite