Cristian Sallai, Organizaţia Germană pentru Turism: „Interesul vizitatorilor s-a mutat spre segmentul Health and Nature Travel“
0Cristian Sallai, Director Regional al Organizatiei Germane pentru Turism, explică modul în care pandemia a determinat schimbări reale în comportamentul şi opţiunile turiştilor, dar şi cum strategia turistică a acestei ţări a fost adaptată în funcţie de noul context mondial.
Două studii internaţionale conduse de Organizaţia Germană pentru Turism (GNTB) au analizat posibilele consecinţe asupra turismului receptor în Germania. Pe baza rezultatelor acestor studii, GNTB a identificat oportunităţi de promovare a vacanţelor în natură şi a activităţilor în aer liber în Germania. Potrivit sondajului Quality Monitor din industria turistică germană, 28% dintre turiştii străini aleg Germania ca destinaţie de vacanţă pentru peisajul şi relieful său, acest aspect fiind al patrulea criteriu de decizie în organizarea unei vacanţe. În 2019, Germania a fost aleasă a doua cea mai populară destinaţie de vacanţă pentru activităţile în natură din Europa.
Cristian Sallai, Director Regional al Organizatiei Germane pentru Turism, ne-a explicat situaţia turismului din Germania, shimbările observate în comportamentul turiştilor şi adaptarea strategiei la acestea.
În 2019, Germania a fost aleasă a doua cea mai populară destinaţie de vacanţă pentru activităţile în natură din Europa. Care sunt punctele forte pentru care credeţi că v-au ales turiştii?
Interesul pentru vacanţele care aduc turiştii mai aproape de natură a crescut semnificativ, 55% dintre vizitatorii noştri internaţionali spunând că ar lua în considerare în general aceste tipuri de vacanţă. Deşi oraşele şi cultura au fost principalele motive pentru vizitarea Germaniei până acum, ştim că putem oferi şi vacanţe active diverse şi de înaltă calitate, peisaje unice şi curate şi multe „comori ascunse”.
Varietatea, diversitatea şi calitatea produselor turistice oferite iubitorilor de natură sunt principalele motive care atrag turiştii în Germania.
În plus faţă de toate acestea, Germania dispune de una dintre cele mai eficiente infrastructuri turistice pentru turism de agrement. Are peste 250 de rute pentru ciclism certificate, rute ce totalizează peste de 40.000 de km. Aceste rute sunt întinse pe întreg teritoriul Germaniei şi sunt extrem de diverse. Traversează zone rurale sau urbane şi facilitează experienţe culturale şi culinare deosebite. Unele se întind de-a lungul râurilor, cum ar fi Dunărea şi altele au ca puncte de oprire castele sau edificii de patrimoniu. În plus, facilităţile oferite pe parcursul acestor rute sunt la cele mai înalte standarde. De la hoteluri şi moteluri specializate pentru ciclişti până la staţii de reparare a bicicletelor.
La fel sunt şi rutele pentru drumeţii care se întind pe mai bine de 200.000 de kilometri şi care trec prin cele 16 parcuri naţionale de pe teritoriul Germaniei. Cele mai cunoscute sunt rutele din zona celor 66 de lacuri din Brandenburg (în apropiere de Berlin) şi traseele pe coasta Mării Baltice.
Germania are peste 1200 de situri de camping certificate, cu cele mai înalte standarde, atât din punct de vedere al calităţii, dar mai ales în ceea ce priveşte criteriile de sustenabilitate.
Toate aceste aspecte fac din Germania destinaţia preferată a vizitatorilor care iubesc natura.
Două studii internaţionale conduse de Organizaţia Germană pentru Turism au analizat posibilele consecinţe asupra turismului receptor în Germania. Care au fost rezultatele?
Rapoartele şi estimările despre evoluţia pandemiei coronavirus par să se schimbe de la oră la oră, în acest moment. Analizele situaţiei actuale sunt îngrijorătoare, dar în cele din urmă reprezintă punctul de plecare pentru toate abordările strategice şi operaţionale de găsire a ieşirilor din criză.
Misiunea noastră continuă este de a menţine imaginea puternică pe care clienţii noştri din întreaga lume o au despre Germania ca destinaţie de călătorie şi de a oferi expertiză, analize de piaţă actualizate şi activităţi de marketing eficiente care să le permită partenerilor noştri din industria turistică din Germania să pornească de la un nou început.
Europa a fost în ultimii ani principala piaţă-sursă a călătoriilor către Germania, cu o cotă de piaţă de 72%. Numărul de înnoptări şi veniturile generate de vizitatorii europeni au constituit piatra de temelie a poziţiei puternice a Germaniei pe piaţa internaţională.
Deschiderea numeroaselor graniţe în Europa, cu puţin înainte de sezonul de vară a anului trecut, a oferit industriei turismului internaţional doar un scurt răgaz în mijlocul pandemiei. În ceea ce priveşte călătoriile de intrare în Germania, acest lucru a însemnat că prăbuşirea numărului de înnoptări în timpul Lock-Down-ului (cu mai mult de 90% faţă de anul precedent) a lăsat locul unui declin de 50 la 60% în lunile de vară din iulie şi august. Pe întreg anul 2020, declinul va fi de peste 60% în numărul de cazări ale vizitatorilor străini în comparaţie cu 2019.
Numărul de înnoptări efectuate în Germania a scăzut cu cca 51,2 milioane de cazări, iar sumele cheltuite de vizitatorii au scăzut cu cca 18,7 miliarde EUR în anul 2020 comparativ cu anul precedent.
In ceea ce priveşte vizitatorii romani, avem şi vesti bune. Dacă media scăderii numărului de înnoptări ale vizitatorilor străini în Germania a fost de cca 60% în 2020, în ceea ce priveşte vizitatorii din România, cazările acestora au scăzut cu doar jumătate, respectiv cca 30%. Aceasta ne arată că românii au în primul rând încredere în destinaţia de călătorie Germania, dar şi că există un interes tot mai mare al românilor pentru a vizita Germania.
În ceea ce priveşte tipul de călătorii, trebuie precizat şi că marele perdant al pandemiei va fi sectorul călătoriilor de business, a căror revenire se va face într-un ritm mai lent decât cel al călătoriilor de vacanţe.
În 2019, 23% din totalul călătoriilor efectuate în Germania au fost călătorii de afaceri. Aproape 16 milioane de călătorii de afaceri au fost efectuate anul trecut în Germania. Veniturile generate de segmentul de călătorii d e afaceri s-au ridicat la 18 miliarde EUR în 2019.
După cum spuneam, sosirile în sectorul călătoriilor de afaceri vor reveni mai lent la normal, decât în sectorul vacanţelor. Prognoza actuală pentru segmentul de călătorii de afaceri prevede că acestea vor scădea cu 26% faţă de 2019 inclusiv în 2023. Revenirea la nivelul din 2019 este aşteptată începând cu anul 2024.
Ce schimbări aţi observat în comportamentul turiştilor?
Mai mult decât aproape orice alt eveniment din anii precedenţi, pandemia COVID-19 a fost un catalizator pentru macro-tendinţe sociale şi tehnologice globale. Acesta a fost în special cazul industriei turismului. Un prim exemplu este digitalizarea accelerată a proceselor de comunicare şi informare.
Pe de altă parte, vedem nu doar că turiştii devin mai atenţi la siguranţă, ci şi că manifestă un interes mai mare pentru turismul durabil - sustenabil. Actuala criză sanitară îi face pe oameni să se gândească mai mult la sănătate, siguranţă şi valori - şi folosim această schimbare de atitudine pentru a ne reorienta marca.
De asemenea, interesul vizitatorilor s-a mutat din oraşe şi evenimente în aglomerări urbane mici şi medii şi spre segmentul Health and Nature Travel.
Desigur, în 2020 aspectul siguranţei a fost crucial pentru turişti în general. Noi estimăm că acest trend va rămâne foarte puternic şi anul acesta, dar nu numai. Accentuarea siguranţei si a sustenabilităţii vor lăsa o amprentă pe comportamentul turiştilor iremediabil pentru următorii ani.
În acest sens, noi ca destinaţie turistică, vedem aici o oportunitate. Germania este recunoscută pentru modul extrem de profesionist în care a gestionat această pandemie. Măsurile luate au fost ferme, iar standardele impuse în industrie au fost respectate cu sfinţenie.
Pandemia de coronavirus a măturat o serie de norme comportamentale şi modele de afaceri care anterior erau considerate sacrosancte. Încetinirea forţată a creat spaţiu pentru inovaţie şi o regândire demult întârziată a principiilor de bază. Aceasta include în mod specific turismul.â
În mai puţin de un an, virusul SARS-CoV-2 ne-a schimbat industria de la zero, cu restricţii de călătorie, perioade de oprire totală, distanţare socială, reguli de igienă şi noi modele de afaceri. Dar acest lucru oferă motive pentru optimism! Avem oportunitatea de a redresa turismul la un cu totul alt nivel al calităţii. Sustenabilitatea este potenţial cheia pentru realizarea acestui lucru şi avem convingerea ca aceste aspecte vor reprezenta un avantaj competitiv al destinaţiei de călătorie Germania.
Ce măsuri a luat Germania pentru susţinerea sustenabilităţii?
În opinia mea, sustenabilitatea va fi elementul definitoriu al turismului în viitor. Izbucnirea pandemiei COVID-19 a adus cu sine o schimbare a valorilor către o mai mare responsabilitate socio-ecologică atunci când vine vorba de călătorie. Potenţialii vizitatori din Germania de pe pieţele noastre sursă au confirmat acest lucru. Într-un studiu recent IPK comandat de organizatia noastra, 80% dintre cei chestionaţi au declarat că COVID-19 va duce la o mai mare sustenabilitate în turism. Defalcând acest studiu pe grupe de vârstă, putem vedea că această viziune este cel mai răspândită în rândul călătorilor până la vârsta de 54 de ani.
Realizarea unui echilibru între nevoile economiei, mediului şi societăţii este o tendinţă crucială în multe regiuni ale lumii. Scandinavia a condus calea până acum, dar există şi o conştientizare crescândă a durabilităţii pe pieţele emergente.
Coronavirusul a consolidat mai degrabă decât a suprimat această tendinţă.
Sursele alternative de energie nu mai sunt cu siguranţă un produs de nişă, iar furnizorii de transport - un pilon al turismului - optează pentru inovaţie ecologică.
Trenurile de pe rutele InterCityExpress şi InterCity ale Germaniei circulă acum cu energie electrică regenerabilă, iar compania feroviară naţională Deutsche Bahn îşi propune să obţină 80% din totalitatea energiei electrice folosită, din surse regenerabile, până în 2030. Deutsche Bahn dezvoltă trenuri cu celule de combustibil cu hidrogen. Testele vor începe în 2024, iar scopul este ca acestea să înlocuiască locomotivele diesel încă folosite pe trasee care nu au fost electrificate.
Cu emisii de gaze cu efect de seră de 31 de grame per pasager şi kilometru, sectorul autocarelor poate pretinde deja că este una dintre cele mai puţin poluante forme de transport. Costurile de mediu ale unui autocar, sunt de departe cele mai mici, în special din cauza inovaţiei continue.
Dar soluţiile de transport nu sunt singurul mod prin care tehnologiile inovatoare contribuie la creşterea durabilităţii turismului. De exemplu, aplicaţii de Inteligenţă Artificială sunt utilizate pentru a gestiona fluxul şi concentrarea vizitatorilor în timp ce destinaţiile digitale sunt îmbunătăţite pentru a îmbogăţi experienţa vizitatorilor.
Obiectivul dezvoltării durabile a turismului este un element central al strategiei de turism a guvernului german.
Mii de furnizori de cazare, restaurante, cafenele, atracţii turistice din Germania au recunoscut deja această idee fundamentală şi o transpun în concret prin consacrarea principiului sustenabilităţii în activitatea lor.
În Germania a fost implementat şi un sistem de certificare a sustenabilităţii actorilor din turism, extrem de riguros şi complex. Certificarea operatorilor din turism trimite un semnal clar că o companie este serioasă în ceea ce priveşte angajamentul său faţă de sustenabilitate. De asemenea, îi ajută pe clienţi să facă alegeri în cunoştinţă de cauză.
Iar implementarea unor strategii de sustenabilitate vor aduce beneficii nu numai celor care sunt direct interesaţi de acest tip de produse. La urma urmei, toţi vizitatorii se vor bucura în continuare de calitatea ingredientelor regionale şi sezoniere, vor aprecia serviciul personal pentru clienţi, vor fi atraşi de peisaje naturale curate indiferent dacă au pe lista priorităţilor tema sustenabilităţii sau nu.
Destinaţia Germania oferă toate acestea din abundenţă. Cred că oportunităţile noastre după coronavirus vor sta în creşterea calitativă bazată pe produse şi servicii durabile.
Tranziţia către energie regenerabilă, iniţiativa naţională privind schimbările climatice şi deceniile de eforturi de conservare şi de protecţie a mediului fără egal, care sunt ferm înrădăcinate, dovedeşte faptul că Germania a realizat deja multe în acest domeniu, chiar dacă este o naţiune industrială şi a patra cea mai mare economie din lume. Prin urmare, ar trebui să privim importanţa mult mai mare a durabilităţii în turism ca o sursă de optimism, mai degrabă decât de îngrijorare.
Acest lucru confirmă că strategia noastră de a pune în centrul managementului şi comunicarii noastre, teme precum credibilitatea de lungă durată a Germaniei ca pionier al schimbării către energia verde, certificarea ecologică şi conservare mediului şi de a comunica din ce în ce mai mult acest lucru ca pe un avantaj competitiv al destinaţiei Germania, este cea corectă.
Mesajul cheie pe care dorim să îl transmitem vizitatorilor noştri este acela că sustenabilitatea în general dar şi în particular în cazul turismului, nu înseamnă că trebuie să renunţăm la ceva şi nu impune clienţilor să suporte o calitate mai slabă sau o experienţă mai slabă. Dimpotrivă: sustenabilitatea şi durabilitatea reprezintă un semn distinctiv al calităţii şi un avantaj competitiv, deoarece îmbunătăţeşte direct calitatea vieţii localnicilor şi a vizitatorilor.
Majoritatea ţărilor şi-au luat măsuri pentru preîntâmpinarea consecinţelor pandemiei asupra turismului. Prin ce s-a diferenţiat Germania şi care au fost măsurile care au avut impact? Care este strategia turistică a Germaniei în contextul COVID-19?
În faza acută a crizei sanitare, desigur siguranţa populaţiei autohtone dar şi a vizitatorilor noştri a reprezentat prioritatea absolută de la care nu am făcut şi nu vom face rabat. Chiar dacă aceasta a însemnat atât “lock-down-uri” soft sau hard. Ceea ce ne-a definit a fost flexibilitatea în decizie şi comunicare. În funcţie de situaţia epidemiologică, atunci când a fost posibil destinaţia Germania a fost deschisă vizitatorilor. De exemplu în vara trecută. Desigur aceasta prin respectarea unor norme extrem de stricte în ceea ce priveşte siguranţa atât a lucrătorilor din industria turismului cât şi a vizitatorilor. Germania a fost de altfel recunoscută la nivel mondial pentru eficienţa cu care a reuşit să managerieze efectele pandemiei.
Desigur atunci când a fost cazul am luat şi măsuri extrem de dure pentru a proteja sănătatea oamenilor. Este cazul şi la momentul actual. Încă există restricţii sever, staţiunile şi hotelurile precum şi restaurantele sunt în continuare închise.
Pe partea de Marketing şi Comunicare, scopul nostru încă de la începutul crizei de anul trecut a fost acela de a comunica în permanenţă cu vizitatorii şi potenţialii noştri vizitatori.
Astfel am derulat o serie de campanii de comunicare sub hashtag-ul #DiscoverGermanyFromHome în perioadele de lockdown, prin care am dorit să ţinem în viaţă dorinţa oamenilor de a vizita Germania şi prin care să îi inspirăm să ne viziteze destinaţia când aceasta va fi posibil.
În momentele de „deschidere” a graniţelor am iniţiat faza a doua a comunicării sub hashtag-ul #DreamsBecomeReality. În vara trecută, de exemplu, am lansat campania Feel Good, care a atras atenţia asupra numeroaselor oferte din hoteluri, restaurante şi regiuni individuale care sunt certificate ca fiind sustenabile din punct de vedere social şi ecologic. Conţinutul campaniei noastre de toamnă, #WanderlustGermany, a pus în centrul atenţiei natura şi activităţile în aer liber.
Cred că şi aici elementul cheie a fost flexibilitatea. Am fost extrem de flexibili în modul de a comunica dar şi în momentele în care comunicăm diverse mesaje precum şi flexibilitate în tipul de mesaje pe care îl transmitem. A fost o perioadă plină de provocări, dar care ne-a dat posibilitatea să folosim experienţa din ultimii ani la maxim.
Cum şi-au regândit hotelierii strategiile şi ofertele de atragere a turiştilor?
Pentru industria turismului, dar mai ales pentru industria hotelieră a fost o perioadă extrem de dificilă şi încă este. După cum aminteam mai sus pe parcursul mai multor perioade din 2020 dar şi în prezent Germania se află într-un lock down strict ceea ce presupune închiderea unităţilor de cazare, a restaurantelor, precum şi a staţiunilor în ansamblul lor.
În vară când încă aceste unităţi de cazare au fost accesibile majoritatea vizitatorilor au venit din interiorul Germaniei, dar şi unii din ţările din care se putea călători fără restricţii spre Germania. Dar după cum ştiţi, această perioada a durat doar câteva luni cât a fost sigură din punct de vedere sanitar.
Ulterior, dar şi în prezent, mulţi din operatorii din turism au efectuat investiţii, renovări şi îmbunătăţiri ale produselor lor, fapt ce de regula este mai dificil în plin sezon.
Au existat desigur şi iniţiative ferme ale guvernului german de a oferi şi ulterior extinde sprijinul financiar pentru companiile de turism şi de a oferi ajutoare sectoriale suplimentare.
Ce ar trebui să verifice şi la ce să fie atent un turist roman care vrea să viziteze Germania în perioada imediat următoare?
Pentru următoarea perioadă în primul rând condiţiile de călătorie. Germania este un stat federal, ceea ce înseamnă că detaliile legate de restricţiile de călătorie precum şi cele legate de deschiderea unităţilor de cazare şi a restaurantelor variază de la un “Bundesland” (stat federal) la altul.
Situaţia este extrem de dinamică, iar flexibilitatea este cuvântul cheie. Aşa că lucrurile se pot schimba de la o zi la alta.
Desigur după ridicarea restricţiilor destinaţia Germania va fi pregătită să primească vizitatorii săi oferind cele mai înalte standarde de Securitate precum şi produse turistice la cele mai înalte standarde calitative.
Cum credeţi că vor evolua lucrurile în următoarea perioadă?
Sunt două aspecte aici. Unul pozitiv şi unul negativ. Cel negativ este legat de faptul că această criză nu va dispărea mâine, iar efectele ei se vor resimţi în industrie pentru câţiva ani de acum încolo. Aspectul pozitiv şi asupra căruia ne concentrăm este acela al perspectivei pe termen mediu şi lung. Apariţia vaccinului ne pune în postura în care există o certitudine că vom depăşi această criză şi putem începe un proces de reconstrucţie.
În ultimele luni devine tot mai evident că această criză nemaiîntâlnită va aduce schimbări în ceea ce priveşte structura cererii pe piaţa turistică, dar şi o reîmpărţire a cotelor de piaţă.
Călătoriile în scopuri de recreere şi vacanţele vor fi primele care vor reveni la cote normale. Desigur procesul nu va fi peste noapte, dar în momentul în care restricţiile de călătorie vor fi ridicate o să observăm o reluare rapidă a călătoriilor turistice. Oamenii vor să călătorească! Şi în momentul în care aceasta va fi posibil în siguranţă şi fără restricţii o vor face.
În ceea ce priveşte pieţele sursă primele „reveniri” vor fi din Europa. Iar aici Germania are un avantaj competitiv deoarece chiar şi înainte de criză, 72% din vizitatorii Germaniei proveneau din Europa. Sunt destul de optimist şi în ce priveşte călătoriile românilor spre Germania. După cum spuneam declinul vizitatorilor români în Germania se află doar la jumătatea mediei globale. (călătoriile românilor spre Germania în primele 10 luni ale lui 2020 au scăzut cu doar 30% în comparaţie cu media generală de 60%.
În ce priveşte sosirile din pieţele îndepărtate (oversea) acestea vor avea o revenire mai lentă, deoarece restricţiile vor fi ridicate mai greu. Dar şi aici Germania are un avantaj competitiv.
Un sondaj efectuat pentru noi de IPK Internaţional în SUA şi China, cele mai mari pieţe oversea, a arătat că, dacă ar vizita Europa, o majoritate clară (73% dintre turiştii chinezi şi 60% dintre turiştii americani) ar alege să călătorească către o singură ţară, spre deosebire de turnee în mai multe ţări cum era cazul până acum. Având în vedere puterea mărcii Germania şi faptul că vara aceasta Germania a fost printre cele mai bine cotate ţări în ceea ce priveşte gestionarea crizei şi provocările legate de aceasta, credem că există o perspectivă rezonabilă ca mulţi oameni să aleagă Germania ca fiind ţara pe care o vizitează.
O altă provocare o reprezintă călătoriile de afaceri.
În 2019, proporţia călătoriilor de afaceri în Germania din exterior a fost de 23% din totalitatea călătoriilor către Germania. Această cifră este peste media europeană, Germania fiind de altfel renumită ca ţara numărul 1 pentru târguri, congrese şi călătorii de afaceri.
După cum spuneam, sosirile în sectorul călătoriilor de afaceri vor reveni mai lent decât în sectorul de vacanţe. Prognoza actuală pentru 2023 de exemplu arată că segmentul călătoriilor de afaceri va scădea cu 26%. Aceasta înseamnă că cifrele generale pentru 2023 vor fi, de asemenea, pe teritoriu negativ (în scădere cu 14%), revenirea la nivelurile dinaintea crizei nefiind o perspectivă realistă până în 2024. Desigur, aşa cum am mai precizat, orice predicţii şi estimări făcute în prezent stau sub semnul întrebării, situaţia fiind extrem de dinamică.
Ce pot afirma cu siguranţă este că Germania are toate perspectivele şi este pregătită să iasă din această criză, întărită pe termen mediu şi lung, împotriva provocărilor pe termen scurt.
Ce credeţi că ar trebui să înveţe jucătorii din piaţa turismului odată cu această pandemie?
Că nimic nu este sigur, că lumea este dinamică şi că succesul dezvoltării pe termen lung îl reprezintă flexibilitatea şi inovaţia. Flexibilitate atât în dezvoltarea produselor cât şi în comunicare şi marketing. Iar inovarea şi implementarea de elemente de dezvoltare durabilă şi sustenabilă nu mai sunt opţionale ci un “must do”!
Care este misiunea Organizaţiei Germane pentru Turism şi ce priorităţi aveţi în următoarea perioadă?
În prezent lucrăm din greu la a dezvolta strategia noastra de marketing internaţional atât ca răspuns la criză, cât şi privind spre viitor in general. Marketingul orientat spre viitor - într-o criză sau chiar într-un blocaj - se adresează nu numai cifrelor de vânzări, ci şi garantării loialităţii clienţilor pe termen lung. Situaţiile de criză reprezintă o oportunitate pentru a scoate în evidenţă punctele forte ale mărcii.
Acest lucru ne va oferi o şansă reală nu numai de a depăşi criza, ci de a ieşi din ea într-o poziţie mai puternică. Valorile de bază ale mărcii “Germania” - credibilitatea, responsabilitatea şi siguranţa - sunt acum mai importante decât oricând în ceea ce a devenit o piaţă de călătorii mult mai competitivă.
Un lucru este clar: Pandemia de coronavirus a declanşat o realiniere a cotelor de piaţă în turismul internaţional. Şi, desigur, principalii noştri concurenţi profită de asemenea de această ocazie pentru a-şi poziţiona destinaţiile turistice pentru era post-pandemică.
Abordarea noastră este aceea de a menţine vizitatorii noştri informaţi, de a crea o conexiune emoţională cu aceştia şi de a le oferi inspiraţie pentru viitoare călătorii.
Mesajul nostru este că valorile care au definit Destinaţia Germania în trecut - inclusiv credibilitatea, responsabilitatea şi siguranţa - vor continua să o facă în viitor. Obiectivul nostru nu este doar atragerea de turişti, ci asigurarea loialităţii pe termen lung a vizitatorilor noştri.
Acesta este motivul pentru care OGT a adoptat o abordare anticiclică de la începutul crizei şi a pus un accent deosebit pe sustenabilitate ca un aspect cheie în promovarea destinaţiei Germania în viitor.
În 2021, avem două campanii centrale: „German.Local.Culture” şi „German.Spa.Tradition”, prin care dorim să evidenţiem obiceiurile şi cultura oraşelor noastre mai puţin cunoscute, precum şi facilităţile excepţionale pe care le are Germania în ceea ce priveşte Wellness-ul şi SPA-ul.
Nu există nicio îndoială că lumea turismului devine din ce în ce mai digitală, iar această criză a accentuat această direcţie. De aceea, continuăm cu transformarea digitală pe care am început-o deja încă înainte de criză.
Iată doar câteva exemple despre cum facem acest lucru:
Asistenţi virtuali cu inteligenţă artificială de pe site-ul germany.travel răspund deja la întrebări, iar IA este folosită pentru a răspunde la întrebările pe Facebook Messenger.
În momentul de faţă, 20 % din toate căutările Google sunt realizate astăzi cu ajutorul asistenţilor vocali, iar tendinţa este ascendentă. Testăm deja şi folosim practic aceste tehnologii - de exemplu cu Skilluri pentru Amazon Echo.
Filmele 360° şi aplicaţiile interactive VR fac parte din mixul nostru de marketing, împreună cu realitatea augmentată şi mixtă.
Germania s-a impus ca o destinaţie lider pe piaţa internaţională şi aceasta este o poziţie pe care o putem folosi în avantajul nostru în actuala criză.
Potrivit rezultatelor preliminare ale ultimului sondaj Ipsos Anhalt Nation Brands Index, Germania este destinaţia de călătorie internaţională pe care respondenţii ar dori să o viziteze cel mai mult în următorii cinci ani.
Colaborăm îndeaproape cu actori din întreaga industrie turistică pentru a continua procesul de redresare. Revenirea la volumele anterioare de călătorii va reprezenta cu siguranţă o provocare destul de mare în următorii ani. Cu toate acestea, fiind una dintre cele mai atractive destinaţii din Europa, avem toate şansele de a creşte în continuare şi de a exploata un nou potenţial pe segmentul vacanţelor. Sunt sigur de asta. Cu siguranţă, piaţa va fi mai dură. Dar investiţiile în calitate şi sustenabilitate, precum şi în tehnologie şi digitalizare, vor fi cruciale pentru a ne permite să continuăm să concurăm în Liga Campionilor a destinaţiilor turistice.