Cele mai frumoase drumuri din România
0Calitatea şoselelor din România lasă de multe ori de dorit, însă frumuseţea peisajelor pe care le dezvăluie drumurile din ţara noastră este de necontestat. Este şi concluzia unui clasament internaţional care plasează Transfăgărăşanul în topul celor mai frumoase drumuri din lume. Adevarul.ro vă prezintă şi alte drumuri din România care pot concura fără probleme în topurile internaţionale.
Transfăgărăşanul este considerat cel mai spectaculos drum din lume, datorită altitudinii, peisajelor şi dificultăţii acestui traseu, potrivit clasamentului internaţional realizat de carsroute.com.
Este al doilea cel mai înalt drum din România după Transalpina, atingând 2.034 de metri altitudine. Porneşte din apropierea localităţii Bascov de lângă Piteşti, străbate Munţii Făgăraş şi se termină la Arpaşu de Jos, lângă Sibiu.
Numit şi „nebunia lui Ceauşescu”, drumul a fost construit în perioada 1970-1974, în interes strategic militar, ca măsură de siguranţă după invazia sovietică în Cehoslovacia, din 1968.
S-au folosit şase milioane de kilograme de dinamită pe faţa nordică, în urma exploziilor murind 40 de soldaţi şi câteva sute de muncitori, însă numărul loc exact nu se cunoaşte cu siguranţă, cifrele fiind ascunse de propaganda comunistă.
Cele mai frumoase drumuri din România: Transalpina
Transalpina sau DN67C este drumul din România situat la cea mai mare înălţime, de 2.145 de m, şi unul dintre cele mai înalte din Munţii Carpaţi. Şoseaua conectează localitatea Novaci din sudul Munţilor Parâng de oraşul Sebeş, situat în nord.

Localnicii îi spun traseului „Drumul regelui”, deoarece a fost construit de relegele Carol al II-lea, fiind reconstruit de germani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Legendele spun că Ceauşescu a insistat pentru construcţia Transfăgărăşanului tocmai pentru a eclipsa acest drum.
Cea mai înaltă altitudine este atinsă în trecătoarea Urdele, la 2.145 de m de nivelul mării. Din cauza altitudinii, drumul este închis iarna. În 2007, cei 148 de km de drum au fost asfaltaţi şi fac uşor legătura între Oltenia şi Transilvania.
Defileul Jiului DN66 face legătura între Craiova, Târgu Jiu, Petroşani şi Deva, pornind din DN6 din Filiaşi, în apropiere de Craiova şi terminându-se în DN7 la Simeria, lângă Deva.

Drumul traversează Carpaţii Meridionali prin defileul Jiului, între grupa Parâng şi grupa Retezat-Godeanu, oferinf o panoramă extraordinară.
Cele mai frumoase drumuri din România: Pasul Tihuţa
Pasul Tihuţa E576. Drumul care străbate Pasul Tihuţa, legând Bistrţa de Suceava este fără îndoială unul dintre cele mai frumoase din România.

Pasul Tihuţa (numit şi Pasul Bârgău) este o trecătoare situată în grupa nordică a Carpaţilor Orientali în sud-estul Munţilor Bârgău, la o altitudine de 1201 m, ce oferă peisaje de poveste.
DN12C Cheile Bicazului traversează Carpaţii Orientali de la Gheorgheni la Bicaz, trecând prin Cheile Bicazului, o zonă geografică deosebit de pitorească din România.

Cheile au fost formate de râul Bicaz şi fac legătura între Transilvania şi Moldova. Ele sunt incluse Parcul Naţional Cheile Bicazului - Hăşmaş şi fac parte din rezervaţia naturală Cheile Bicazului şi Lacul Roşu (2.126,53 ha).