Care este ţara europeană cu cea mai sigură şi curată apă pentru înot, potrivit Agenției Europene de Mediu
0Raport anual privind apa pentru înot în 2023, publicat recent de Comisia Europeană, indică faptul că marea majoritate a zonelor pentru înot au respectat cele mai stricte standarde de calitate, dar una dintre ţări excelează. Ea este, de altfel, una dintre destinaţiile preferate ale românilor.
Evaluarea, elaborată de Agenția Europeană de Mediu (AEM) în cooperare cu Comisia, evidențiază zonele în care înotătorii pot găsi zone sigure pentru scăldat în Europa în această vară. Aceasta se axează în mod specific pe siguranța pentru scăldat, prin monitorizarea bacteriilor care pot cauza boli grave la oameni, mai degrabă decât pe calitatea generală a apei, relatează Agerpres.
„Având în vedere că marea majoritate a zonelor pentru scăldat din întreaga Europă au atins o calitate excelentă, europenii se pot bucura de standarde sigure pentru activitățile lor de înot din această vară”, a declarat comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevicius.
Cu toate acestea, în fruntea ţărilor cu cea mai bună apă destinată înotului se află Grecia, una dintre cele mai iubite destinaţii de vacanţă ale românilor, de altfel. Chiar şi fără acest raport, agenţiile de turism spun că şi în acest an plajele din Grecia rămân în topul preferinţelor turiştilor români, mai ales după ce s-a anunţat oficial că cei care anul trecut au trebuit să îşi întrerupă concediile din cauza incendiului izbucnit în Rodos vor beneficia de un sejur gratuit anul acesta.
Potrivit raportului Agenției Europene de Mediu și al Comisiei Europene, aproximativ 1700 de zone de înot şi plaje din Grecia au primit calificativul „excelent” în ceea ce priveşte calitatea şi siguranţa apei.
Ea este urmată de Croația, Cipru și Austria. În Belgia, Bulgaria, Luxemburg, Malta, Austria și România, toate apele pentru înot identificate oficial, adică analizate, au îndeplinit cel puțin standardul minim de calitate în 2023.
În ceea ce priveşte România, dintr-un număr total de 50 de zone pentru înot analizate de Agenția Europeană de Mediu (AEM), 35 (adică 70%) au îndeplinit cele mai stricte standarde ale Uniunii Europene în materie de calitate a apei, fiind încadrate în categoria „calitate excelentă”, restul de 15 (30% din total) fiind încadrate în categoria „calitate bună”.