Bucureşti, printre oraşele unde este cel mai convenabil să trăieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lipscani FOTO Arhiva Adevărul
Lipscani FOTO Arhiva Adevărul

Datele oferite de Worldwide Cost of Living Index, raport reactualizat de două ori pe an de Economist Intelligence Unit, divizie a grupului media „The Economist“, plasează Bucureştiul, în continuare, printre oraşele în care este accesibil să trăieşti din punct de vedere financiar.

Raportul Worldwide Cost of Living Index compară preţurile a peste 160 de bunuri şi servicii, de la autoturisme până la alimente ca pâinea sau vinul, din 131 de metropole de pe întreg globul. BBC Travel a făcut o trecere în revistă a oportunităţilor care pot fi găsite în cinci dintre cele mai ieftine oraşe. 

Mumbai, India - locul 131 din 131

Cel mai ieftin oraş din raportul „The Economist“ este şi cel mai populat din India, o adevărată oază de diversitate culturală. Jurnaliştii de la BBC amintesc despre construirea Canalului Suez, în 1869, care a impulsionat dezvoltarea unuia dintre cele mai importante porturi comerciale din India şi a dus la o adevărată explozie a populaţiei. Scena socială din Mumbai este activă şi atrăgătoare, presărată cu localuri şi cluburi la modă, de care locuitorii se pot bucura la jumătate din preţurile practicate în alte oraşe mari, precum New York sau Londra. 

Şi alte aspecte ale vieţii din Mumbai sunt accesibile, cum este transportul public, 8 km cu taxiul costă aproximativ 2 euro, iar cu puţin peste 700 de euro pot fi plătiţi un bucătar, o menajeră şi un şofer. Nordul oraşului este mai accesibil din punct de vedere imobiliar, aceasta fiind zona în care s-au construit mai multe complexuri rezidenţiale, preferate de angajaţii tineri, care nu-şi permit să se stabilească în suburbiile deja suprapopulate şi mai scumpe.

Kathmandu, Nepal  - locul 127 din 131

În Kathmandu, aflat în apropierea Munţilor Himalaya, o pâine costă 0,44 euro, un prânz pentru 2 persoane ajunge, în medie, la 4 euro, iar un litru de benzină este aproape 1 euro. Chiria pentru o casă de 85 mp este de de 264 de euro pe lună.
Rezidenţii mai bogaţi şi străinii locuiesc mai ales la periferia oraşului, unde s-au construit zone rezidenţiale moderne, în timp ce în centrul vechi, precum districtele Thamel şi Asan, se observă case cu o arhitectură tradiţională, cu detalii din lemn şi piatră.

Panama City, Panama – locul 124 din 131

Angajaţi din toată lumea (expaţi) sunt atraşi către această ţară de clima blândă şi de traiul acceptabil din punct de vedere economic. Relaxarea este cuvântul de ordine în Panama, chiar dacă se lucrează şi câte şase zile pe săptămână, mai ales că băutura este destul de ieftină. Casco Viego şi Calle Uruguay sunt zonele unde se desfăşoară viaţa de noapte. Petrecăreţii sunt mulţumiţi că dau 1,46 euro pentru o bere şi 6,61 euro pentru un cocktail (în timp ce la New York o bere este 5 euro şi un cocktail poate depăşi 10 euro). Locuinţele mai vechi sunt mai spaţioase decât cele din blocurile nou construite, iar chiriile se încadrează în limite rezonabile, inclusiv în zonele centrale, conform BBC Travel. Transportul public şi taxiurile sunt ieftine, iar o călătorie cu Metrobus-ul în oraş nu depăşeşte 0,18 euro.

Bucureşti, România – locul 124 din 131 (la egalitate cu Panama)

BBC menţionează că Bucureştiul, cunoscut odinioară ca Micul Paris, datorită influenţei franceze în arhitectura oraşului şi a modului de dispunere a bulevardelor, a fost lăsat lăsat în paragină de comunişti, regim sub care multe clădiri istorice au ajuns în paragină. „În ultimii zece ani s-au făcut eforturi pentru restaurare, mai ales în zona centrului istoric, unde multe dintre clădirile vechi au fost renovate, iar cafenelele şi restaurantele sunt pline de prieteni care se adună să petreacă o noapte în oraş.“

Locuitorii au reputaţia că sunt ospitalieri, lucru cu care se mândresc, se mai arată pe BBC Travel. Cei mai mulţi localnici trăiesc în blocurile construite în timpul regimului comunist, „dar fiecare bucureştean visează să aibă o casă cu grădină şi un câine“, conform celor declarate de o româncă. Arhitectura este eclectică, conturată de clădiri medievale, clădiri utilitare, până la arhitectură de tip Belle Epoque şi Art Nouveau, se mai arată în articol. 

„Pipera, cartier situat în nordul oraşului, este o zonă preferată mai ales de expaţii care se stabilesc aici împreună cu familiile, atraşi de existenţa şcolilor în limba engleză sau franceză. Tineretului, un alt cartier din centrul Bucureştiului, oferă acces facil către două linii importante de metrou, dar importantă este şi prezenţa Parcului Tineretului, unde există un lac şi mai multe locuri de joacă.“ Jurnaliştii britanici recomandă Bucureştiul ca o variantă mult mai ieftină decât alte capitale din Vestul sau Centrul Europei, ţinând cont de faptul că „este cu 80% mai ieftin să-ţi asiguri o locuinţă, în comparaţie cu Londra (la 2.832 de lei sau 645 de euro, în medie, pentru 85 de mp). Este menţionat şi costul redus al transportului în comun, 56 de lei pentru un abonament lunar, după cum se arată în articolul BBC, cu 90% mai puţin decât la Londra.

Jeddah, Arabia Saudită – locul 123 din 131

Plerinajele la Mecca (Jeddah este considerat principala poartă de access pre Mecca) atrag un număr mare de vizitatori, iar cei care petrec mai mult timp aici consideră că oraşul este destul de accesibil ca preţ. Chiar dacă regulile de conduită locală sunt destul de restrictive, mai ales în privinţa femeilor, viaţa de noapte este interesantă. Nu este de ignorant faptul că benzina are aici unul dintre cele mai mici preţuri din lume, doar 0.11 euro pe litru. Costurile chiriei se ridica la 739 de euro pentru 85 mp, iar o pâine costă 0,43 de euro.
 

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite