Rețete de sărbătoare din Covasna: gulaș secuiesc și beigli cu mac

0
Publicat:

Cu toții, oriunde ne-ar purta drumurile lumii, de sărbători ne amintim cu drag de bucatele de acasă și, tot așa, atunci când ajungem într-un loc începem să ne simțim acolo cu adevărat acasă numai atunci când prindem drag de bucatele acestuia. Așa că, iubiți călători gurmanzi, iată cu ce vă răsfață mesele bogate prin Covasna - de sărbători sau chiar și în afara acestor perioade.

Felul principal: tradiționalul gulaș

Gulaș secuiesc
Gulaș secuiesc

Ingredientele pentru 4 porții de gulaș secuiesc sunt următoarele: 100 g untură, 100 g ceapă roșie, 10 g boia de ardei, 700 g carne de porc, chimen măcinat, sare, usturoi, 1 kg de varză murată, 350 g smântână și 30 g făină.

După curățare, ceapa roșie se toacă mărunt, apoi se călește încet în untura încălzită, până devine sticloasă. Se ia cratița de pe foc, se adaugă boia de ardei și se amestecă. Carnea de porc se taie în cubulețe de mărime medie și se adaugă la ceapă, după care se gătește până se înmoaie, amestecând din când în când și adaugând apă după cum este necesar. Se condimentează cu sarea, chimenul, usturoiul zdrobit și eventual cu piperul negru.

Dacă varza este foarte sărată, se spală cu apă rece, apoi se toacă și se adaugă în tocană. Se toarnă apă cât să o acopere, după care se acoperă vasul cu un capac și se fierbe până când este gata.

Smântâna se amestecă cu făina, apoi se adaugă 2 linguri din sucul de gulaș, se amestecă bine și se adaugă în varză, amestecând continuu. Se mai lasă să fiarbă încă câteva minute. Se potrivește de condimente, dacă este necesar.

Desert - Beigli cu mac

Beigli cu mac
Beigli cu mac

Pentru aluat, aveți nevoie de următoarele: 850 g făină, 320 g unt, 30 g drojdie, 45 g zahăr, un vârf de cuțit de sare și 3 gălbenușuri de ou, iar pentru umplutura de mac: 300 g mac măcinat, 250 g zahăr pudră, 70 g stafide, 1 plic de zahăr vanilat, 25 ml lapte, sare, 1 lingură de coajă de lămâie rasă și 3 cuișoare zdrobite.

Se amestecă făina cu untul. Se dizolvă drojdia cu zahărul într-un 100 ml de lapte, iar după cinci minute se adaugă în făina cu unt.  Se adaugă toate componentele aluatului și se amestecă bine. Când este gata aluatul, se presară peste el făină și se acoperă cu un prosop textil. Se lasă să crească până își dublează volumul. Între timp se pregătește umplutura de mac, pentru care se amestecă îm lapte macul, zahărul, stafidele și toate mirodeniile; se lasă să fiarbă, apoi să se răcească. După ce a crescut aluatul, se împarte în patru porții, din care se întind cu sucitorul foi subțiri. Pe aceste foi se repartizează umplutura de mac și se rulează strâns. Cele patru rulouri obținute se așază pe o tavă de copt, la 3 cm distanță unele de altele. Se ung cu albuș pe deasupra și se lasă la odihnit o jumătate de oră. Apoi se coc în cuptorul încins până se rumenesc frumos. Se lasă să se răcească și se taie felii.

Bucătărie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite