Secretul maionezei care nu se taie. Rețeta celebrului Jamie Oliver, ce ulei se folosește pentru un gust delicios

0
Publicat:

Nu mai este un secret că maioneza ridică probleme multor gospodine. Renumitul bucătar, Jamie Oliver, spune că reușita sosului stă în modul de preparare, dar și în tipul de ulei folosit.

Maioneza, un sos delicios FOTO Shutterstock
Maioneza, un sos delicios FOTO Shutterstock

Jamie Oliver două rețețe cu șanse sigure de succes, dacă sunt respectați întocmai pașii gătirii.

Sos a la Jamie Oliver

Ingrediente: 

2 gălbenuşuri de ou

2 linguri de muştar de Dijon

250 ml de ulei de măsline

250 ml de ulei de floarea soarelui

1-2 linguri de oţet balsamic alb

½ de lămâie

sare de mare  

Mod de preparare:

Într-un bol se bat gălbenusurile cu cele două linguri de muştar de Dijon. Apoi, se adaugă uleiul (cele 250 de ml de ulei de floarea soarelui). Însă, pentru a nu se tăia maioneza, acesta se adaugă puţin câte puţin, în timp ce se amestecă neîntrerupt. Dupa ce compoziţia s-a îngroşat un pic, se adaugă şi oţetul, care va subţia şi decolora emulsia.

Se adaugă şi restul de ulei (cele 250 de ml de ulei de măsline), tot puţin câte puţin. La final se pune şi zeama de lămâie şi sarea de mare, amestecând foarte bine. Maioneza obţinută astfel se pune într-un borcan sterilizat şi se poate păstra în frigider timp de o săptămână.

Cum faci maioneza de bază

2 gălbenuşuri de ou

1 linguriţă muştar

1 lingură de suc de lămâie (proaspăt stors)

250 ml de ulei sare

câteva linguri de apă (opţional).  Maioneza se poate face numai din gălbenuşuri crude sau din amestec, dintr-un gălbenuş crud cu in gălbenuş fiert.

Pasul 1: cele două gălbenuşuri se pun într-un vas adânc;

Pasul 2: peste acestea se presară puţină sare şi linguriţa de muştar;

Pasul 3: trepat, treptat se adaugă uleiul, aflat la temperatura camerei, care se încorporează cu ajutorul unei linguri de lemn, învârtind în aceeaşi direcţie (de regulă, în sensul acelor de ceas) sau puteţi opta pentru utilizarea mixerului la o viteza medie spre mare. Uleiul se va turna treptat, în fir subţire continuu, pentru obţinerea unei consistenţe cremoase şi numai dupa ce cantitatea anterioară a fost perfect înglobată.

În cazul în care consistenţa maionezei este prea cremoasă se poate adăuga o lingură de suc de lămâie sau un pic de apă. Atenţie însă la culoarea maionezei, întrucât fiecare adaos de apă va face ca maioneza să se deschidă la culoare. Prea mult suc de lămâie va da preparatului un gust acru şi, prin urmare, este necesar să fiţi atenţi la proporţiile adăugate şi să gustaţi preparatul din când în când.

După preparare se păstrează la frigider acoperită şi la o temperatură potrivită. O temperatură scăzută va face ca maioneza să se taie.  Când maioneza s-a tăiat se poate corecta prin adăugare de muştar sau zeamă de lămâie.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite