Video Plăcinta cu dovleac, desertul copilăriei și al toamnei. Rețeta Jamilei este dintr-un aluat fraged care se topește în gură

0
Publicat:

Dovleacul este una dintre „vedetele” bucătăriei de toamnă, iar plăcinta este desertul preferat de români în această perioadă. „Nu se face greu, este foarte gustoasă și aromată. Are umplutură din belșug și foile sunt perfecte!”, susține Jamila Cuisine.

Plăcinta cu dovleac, rețeta Jamilei FOTO : Jamila Cuisine
Plăcinta cu dovleac, rețeta Jamilei FOTO : Jamila Cuisine

Pentru a prepara rețeta plăcintei cu dovleac prezentată de Jamila Cuisine, pe site-ul său, pentru aluat aveți nevoie de: 400 grame faină, șapte linguri de zahăr, șapte linguri de lapte, șapte linguri de ulei, un ou, o linguriță rasă de bicarbonat de sodiu, o esență de vanilie și puțină sare.

Pentru umplutură aveți nevoie de:1,5 kg dovleac mărunțit, 150 de grame de zahăr și două lingurițe de scorțișoare. 

„Tatălui meu îi place foarte mult această plăcintă, așa că mama o făcea des la sfârșitul toamnei și pe perioada iernii. Bunica mea avea niște dovleci delicioși și mereu ne trimitea și nouă. Îi culegea numai după ce cădea brumă pentru a fi dulci și aromați. Erau de-a dreptul uriași, perfecți și foarte dulci”, spune Jamila.

Aceasta a dezvăluit că, în copilărie, dovleacul cu zahăr era unul din deserturile sale preferate pe timpul toamnei și a iernii, alături de mere și gutui coapte.

„Acum îmi place plăcintă cu dovleac și mai ales rețeta pe care vreau să vi-o prezint astăzi. Este foarte aromată, gustoasă și fragedă. O fac mereu în porție dublă pentru că e preferată întregii familii. Este atât de bună încât cu greu rezistă o zi și de obicei se termină în câteva ore. Tata ar putea mânca doar acest deșert și cu greu îl convingem să mai mănânce mâncare”, spune Jamila.

Cum facem cele mai bune foi

Pentru această plăcintă cu dovleac, Jamila preferă să nu cumpere foile, ci să le facă în casă, „dintr-un aluat fraged care se topește în gură”.

„În plus, aluatul acesta este foarte ușor de făcut și se poate folosi la orice plăcintă. Se frământă ușor și rezultă un aluat perfect, moale, dar care nu se lipește de mâini. Acesta se întinde în două foi subțiri între care vom pune umplutură de dovleac”, spune Jamila.

Pentru umplutură alegeți un dovleac pentru plăcintă, bun, copt și neapărat românesc. Puteți ajusta după gustul vostru cantitatea de dovleac și de zahăr, recomandă creatoarea blogului culinar Jamila Cuisine.

Puteți chiar să folosiți îndulcitorul vostru preferat. Dacă dovleacul e suficient de dulce, puteți să excludeți cu totul zahărul din compoziție. Oricum, gustați dovleacul după ce l-ați gătit și vedeți cât este de dulce. Dacă vă place, puteți adaugă în compoziție și nucă măcinată. Va conferi plăcintei un gust minunat.

Dacă doriți, susține Jamila, puteți face plăcintă cu dovleac și cu dovleacul copt. Va fi și mai gustoasă, și mai aromată.

„Pentru a-l coace, îl tăiați și-l puneți la copt, la 180 de grade, pentru aproximativ o ora. Eu îl pun în tavă cu partea tăiată în jos. În felul acesta miezul nu se rumenește, ci rămâne cu culoarea lui naturală. Când dovleacul este moale, poate fi păsat și folosit în umplutură. Trebuie doar să luați o lingură și să scoateți miezul delicios” susține Jamila Cuisine.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite