Ce înseamnă o pâine bună? „Făină, apă, sare și… timp”, afacerea unei familii cu pâine sănătoasă
0Pâinea făcută de brutari care lucrează tradițional este sănătoasă şi deosebit de gustoasă. Spre deosebire de pâinea din comerţ, poate fi păstrată mai multe zile.

În Focșani s-a deschis de sâmbătă, 26 noiembrie, "Mic atelier de pâine", un magazinaș unde clienții pot găsi o pâine excepțională realizată de o familie care a făcut o pasiune pentru pâinea de calitate.
Cătălin Colev și Oana Burgă au vrut să demonstreze că se poate face și pâine sănătoasă, care să se păstreze proaspătă zile în șir. Ei au dezvăluit secretul produsului.

„O pâine bună înseamnă
în primul rând ingrediente puține și foarte bune: făină, apă, sare. Înseamnă
dospire cu maia, nu cu drojdie. Maiaua e o cultură de baterii lactice (aceeași
familie cu cele care fac iaurtul, varza murată sau carnea maturată) specifice
aluatului, pe care brutarii o hrănesc regulat și din care recoltează o mică
cantitate pentru fiecare lot de pâine.

Fermentația lentă (peste 20 de ore) a aluatului cu maia produce o modificare substanțială a gustului și eliberează foarte mulți nutrienți din făină: pâinea e ușor acrișoară, e foarte nutritivă și se păstrează proaspăta mai multe zile. În aluatul cu maia dospit lent se produce o adevărată mutație "alchimică". Se poate trăi luni de zile cu pâine și apă dacă pâinea e dospită cum trebuie", spun fabricanții de pâine.

Ei susțin că pâinea industrială, dospită rapid și crescută cu drojdie sau praf de copt e mai mult amidon decât pâine. Dincolo de gustul fad și faptul că se usucă imediat, valoarea ei nutritivă e săracă comparativ cu o pâine făcută cu maia și dospită lent.
„Se spune că pâinea îngrașă. Da, pâinea de slabă calitate chiar îngrașă", concluzionează maeștrii pâinii din Focșani.
Ei au oferit și o rețetă de pâine ceva mai specială: pâinea cu măsline
Ingrediente pâine cu măsline
49% făină albă
15% făină neagră
10% secară
23% măsline Kalamata
3% oregano
...cu maia naturală și cel mai lung timp de dospire (datorită măslinelor)...
Magazinul "Mic atelier de pâine" funcționează pe str. Pictor Grigorescu nr 7, în Focșani.