Ce înseamnă o pâine bună? „Făină, apă, sare și… timp”, afacerea unei familii cu pâine sănătoasă

0
0

Pâinea făcută de brutari care lucrează tradițional este sănătoasă şi deosebit de gustoasă. Spre deosebire de pâinea din comerţ, poate fi păstrată mai multe zile.

Magazinul de pâine deschis la Focșani FOTO: Facebook
Magazinul de pâine deschis la Focșani FOTO: Facebook

În Focșani s-a deschis de sâmbătă, 26 noiembrie, "Mic atelier de pâine", un magazinaș unde clienții pot găsi o pâine excepțională realizată de o familie care a făcut o pasiune pentru pâinea de calitate.

Cătălin Colev și Oana Burgă au vrut să demonstreze că se poate face și pâine sănătoasă, care să se păstreze proaspătă zile în șir. Ei au dezvăluit secretul produsului.

Pâinea făcută în atelierul familiei
Pâinea făcută în atelierul familiei

„O pâine bună înseamnă în primul rând ingrediente puține și foarte bune: făină, apă, sare. Înseamnă dospire cu maia, nu cu drojdie. Maiaua e o cultură de baterii lactice (aceeași familie cu cele care fac iaurtul, varza murată sau carnea maturată) specifice aluatului, pe care brutarii o hrănesc regulat și din care recoltează o mică cantitate pentru fiecare lot de pâine.

Pâinea cu semințe este extrem de sănătoasă FOTO: Facebook "Mic atelier de pâine"
Pâinea cu semințe este extrem de sănătoasă FOTO: Facebook "Mic atelier de pâine"

Fermentația lentă (peste 20 de ore) a aluatului cu maia produce o modificare substanțială a gustului și eliberează foarte mulți nutrienți din făină: pâinea e ușor acrișoară, e foarte nutritivă și se păstrează proaspăta mai multe zile. În aluatul cu maia dospit lent se produce o adevărată mutație "alchimică". Se poate trăi luni de zile cu pâine și apă dacă pâinea e dospită cum trebuie", spun fabricanții de pâine.

Dospirea pâinii FOTO: Facebook "Mic atelier de pâine"
Dospirea pâinii FOTO: Facebook "Mic atelier de pâine"

Ei susțin că pâinea industrială, dospită rapid și crescută cu drojdie sau praf de copt e mai mult amidon decât pâine. Dincolo de gustul fad și faptul că se usucă imediat, valoarea ei nutritivă e săracă comparativ cu o pâine făcută cu maia și dospită lent.

„Se spune că pâinea îngrașă. Da, pâinea de slabă calitate chiar îngrașă", concluzionează maeștrii pâinii din Focșani.

Ei au oferit și o rețetă de pâine ceva mai specială: pâinea cu măsline

Ingrediente pâine cu măsline

49% făină albă

15% făină neagră

10% secară

23% măsline Kalamata

3% oregano

...cu maia naturală și cel mai lung timp de dospire (datorită măslinelor)...

Magazinul "Mic atelier de pâine" funcționează pe str. Pictor Grigorescu nr 7, în Focșani.

Viață sănătoasă


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri